Τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Άρης Κουρκούτας, αναφέρεται στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα φθηνά μεροκάματα, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, στην ανασφάλεια, στοιχεία που συνθέτουν ένα καθεστώς «εργασιακής ζούγκλας». Όλα αυτά στο νομό Κοζάνης, όπου η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου έσπασε το φράγμα του 40%.
«Αναμφίβολα το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η ανεργία», σημειώνει ο Ά. Κουρκούτας. «Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η Δυτική Μακεδονία πάλι είναι πρωταθλήτρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το ποσοστό της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία ανέρχεται στο 26,7%, όταν η γενική ανεργία στη χώρα είναι στο 23,2%. Στους νέους από 18 έως 24 ετών η ανεργία εκτοξεύεται στο 42,7% και στις γυναίκες στο 27%. Οι ευάλωτες ηλικίες είναι αυτές των 50 ετών και άνω, όπου εκεί με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που βγαίνουν κατά καιρούς, οι άνεργοι των ηλικιών αυτών δεν προσλαμβάνονται. Ειδικά στο νομό Κοζάνης, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Εργατικό Κέντρο, δείχνουν ότι η πραγματική ανεργία ξεπέρασε το 40%».
Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κοζάνης, θεωρεί ότι «ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση σχετική έρευνα που έχει γίνει, οι εργαζόμενοι τρέμουν να μην χάσουν τη δουλειά τους και αισθάνονται πολύ μεγάλη ανασφάλεια. Η ανασφάλεια αυτή φτάνει το 75% και είναι πιο έντονη στους νέους 20-30 ετών και βεβαίως αιτία της ανασφάλειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι η μεγάλη ανεργία». Προσθέτει ότι «μια πληγή της σύγχρονης πραγματικότητας που έφερε η κρίση είναι η απλήρωτη εργασία. Είναι κάτι που το βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στις εργολαβίες μέσα στη ΔΕΗ και σε άλλους χώρους. Σε ορισμένα σούπερ μάρκετ της περιοχής, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι οκτώ μήνες, στις εργολαβίες των ορυχείων έχουν να πληρωθούν 5– 6 μήνες. Οι εργολάβοι και γενικότερα ο ιδιωτικός τομέας, εκμεταλλεύονται την πολύ μεγάλη ανεργία. Φέρνουν εργαζόμενους με μερική απασχόληση, υπογράφουν συμβάσεις για 4ωρο και απασχολούνται για 8ωρο, 10ωρο ή και 12ωρο, ενώ πληρώνονται για 4 ώρες».
Επίσης, στην περιοχή ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό στα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνει ο Ά. Κουρκούτας και προσθέτει: «Αν δεν αντιμετωπισθεί αυτό το θέμα, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι, αφού τα ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για συντάξεις. Άρα το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα.»
Μάστιγα αποτελεί για την περιοχή το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, το τελευταίο εξάμηνο έχουν κλείσει μέχρι τώρα περίπου 510 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σ’ αυτές, να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων. Όταν μιλάμε για το νομό Κοζάνης, όπου η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου έχει ξεπεράσει το 40%. Την ίδια στιγμή έχει μειωθεί κατά 50% η δραστηριότητα των εργολαβιών μέσα στη ΔΕΗ και πολλές επιχειρήσεις έχουν αποχωρήσει, οπότε ο κατάλογος των ανέργων μεγαλώνει συνεχώς».
Επίσης, πολύ σοβαρό θέμα είναι η καθολική ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα. Εδώ και πέντε χρόνια δεν «σηκώνεται» ούτε μία οικοδομή. Αν σκεφτεί κανείς ότι γύρω από την οικοδομή κινούνται 176 ειδικότητες, καταλαβαίνετε πόσο δραματικά επηρεάζει τα ποσοστά ανεργίας».
Ανάσα η 5η μονάδα
Δυστυχώς – σημειώνει – οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Σήμερα δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης ούτε στη χώρα ούτε στην περιοχή. Δεν διαφαίνονται επενδύσεις που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Εξαίρεση αποτελεί η 5η μονάδα της ΔΕΗ. «Σε επίσκεψη που κάναμε πρόσφατα στην ΤΕΡΝΑ, μας είπαν ότι εντός του 2017 θα προσλάβουν περίπου 1.500 άτομα, με τις πρώτες προσλήψεις να ξεκινούν από τον Φεβρουάριο. Αυτό θα αποτελέσει ανάσα για την περιοχή. Ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να τηρούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς μέχρι τώρα, παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας από τους υπεργολάβους. Το λόγο για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, έχουν φυσικά οι ελεγκτικές Αρχές του κράτους, αλλά και εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα θα το παρακολουθούμε και φυσικά θα παρέμβουμε».
Τέλος, για τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, σε σημείο που να απειλείται η ομαλή μισθοδοσία. Η ΔΕΗ δεν είναι στα καλύτερά της και δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις επιδεινώνουν τα πράγματα. Με τον τελευταίο νόμο η επιχείρηση ιδιωτικοποιείται. Όταν μιλάμε για ιδιώτη ξέρουμε πολύ καλά τι θα συμβεί. Ο ιδιώτης θα προβεί σε μειώσεις μισθών, θα μειώσει τις θέσεις εργασίας, οπότε καταλαβαίνετε που θα φτάσει η ανεργία και που πάει η περιοχή. Θα γίνει «κρανίου τόπος». «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτούς που ψήφισαν το νομοσχέδιο αυτό – για τους κυβερνητικούς βουλευτές – γιατί άλλα μας έλεγαν παλιότερα και άλλα πράττουν σήμερα. Για την ακρίβεια κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ψήφος τους είναι ψήφος ενάντια στα συμφέροντα της ΔΕΗ, των εργαζομένων, της περιοχής και της χώρας».