Τη διεκδίκηση κατασκευής 3ης λιγνιτικής μονάδας στο Αμύνταιο εγείρει το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ ΑΕ «Σπάρτακος», σε αντιστάθμισμα των 1800MW που χάνονται από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας μέχρι το 2020.
Το αίτημα αυτό κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του «Σπάρτακου», πριν την έναρξη της οποίας έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά.
«Το συνδικάτο παρακολουθεί και πιέζει ώστε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση για το Αμύνταιο 3, γιατί δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για τον ΑΗΣ Αμυνταίου και γιατί χάνονται 1800MW (μεγαβάτ) μέχρι το 2020 (από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας)», δήλωσε ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Μόσχος Μόσχου. Γίνεται, πρόσθεσε, «μια προσπάθεια να πάρουμε τις ώρες για τον ΑΗΣ Καρδιάς για να πάει μέχρι το 2021- μέχρι να γίνει η νέα μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”. Για τον ΑΗΣ Αμυνταίου μια και δεν έγινε κανένας σχεδιασμός, με δεδομένο όμως ότι δίπλα υπάρχει ένα ορυχείο που έχει πολύ καλό βαθμό απόδοσης, συζητάμε, κι εκεί θα πιέσει το συνδικάτο, να γίνει το Αμύνταιο 3. Γιατί όπως είναι σήμερα οι σταθμοί και με την αποθείωση, θα πέσει κι άλλο ο βαθμός απόδοσης (των μονάδων). Το συνδικάτο παρακολουθεί και πιέζει προκειμένου αύριο να πάρουμε μια απόφαση γι’ αυτό, μια και ο ΑΗΣ Αμυνταίου είναι ένας σταθμός που μπορεί να δώσει πολλά. Γιατί αν δεν πάρουμε κάτι, μέχρι το τέλος του 2020 θα χαθούν 1800MW στην περιοχή μας (μαζί με τα 1200 του ΑΗΣ Καρδιάς)».
Το προεδρείο ενημέρωσε το σώμα για τις τρέχουσες εξελίξεις στη ΔΕΗ και το μέλλον της περιοχής και ότι πριν μια εβδομάδα έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το συνδικάτο και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο.
Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη να συνεχίσει να παίζει ο λιγνίτης ενεργό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχου «λιγνίτες και νερά είναι αυτοί που σήκωσαν το φορτίο Η/Ε λόγω των καιρικών συνθηκών και είναι ένα ισχυρό ατού το οποίο θα παίξουμε το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ξανασχεδιάσουν αυτά που είχαν σχεδιάσει για το λιγνίτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι: πρέπει ο λιγνίτης να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Κανείς δεν λέει σήμερα ότι ο λιγνίτης πρέπει να ανέλθει στο 70% και 75%. Ένα 35% που το συμφωνήσαμε με τη διοίκηση είναι επιτακτική ανάγκη να μείνει για τα επόμενα χρόνια, για να υπάρχει για τουλάχιστον 30-40 χρόνια ο λιγνίτης. Κανείς δεν θέλει να τον εξαντλήσουμε σε 5-10 χρόνια. Άρα, θα πιέσουμε για τα επόμενα χρόνια να μείνει εκεί, στο 35%».
Την ανησυχία του συνδικάτου για τη διγλωσσία που χρησιμοποιεί η διοίκηση της ΔΕΗ, για το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του σωματείου, Αθανάσιος Μάστορας και δήλωσε με έμφαση ότι «ο “Σπάρτακος” θα κάνει τις δέουσες ενέργειες «για να καταδείξει το πόσο απαραίτητη είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμων».
«Οι λιγνίτες ήταν και πρέπει να είναι το εθνικό καύσιμο, θα πρέπει να στηρίζει την ενέργεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του «Σπάρτακου» και εκπρόσωπος της παράταξης ΜΕΤΑ-ΔΕΗ, Φάνης Καραμπίκας. Τάχθηκε δε υπέρ της ανανέωσης του προσωπικού και συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων από την επιχείρηση που έχουν υπερβεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να να αποχωρήσουν υπερήλικες εργαζόμενοι, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερα αρνητικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ο εκπρόσωπος της “Αγωνιστικής Συνεργασίας-ΔΕΗ”, Πέτρος Ταταρίδης, τονίζοντας ότι «έχουν τη σφραγίδα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, γιατί μαζί άνοιξαν τα ζητήματα της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού και σε καμία περίπτωση αυτή η πολιτική δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης» και τόνισε ότι «ιδιαίτερα με τις εθελουσίες, ανοίγει νέο κεφάλαιο το οποίο θα το βρούμε άμεσα μπροστά μας».