Καμπάνα κινδύνου για κατάρρευση κλινικών του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, λόγω της μεγάλης υποστελέχωσής του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έκρουσαν οι εργαζόμενοι στο Μποδοσάκειο, στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.
«Το σύνολο των κλινικών λειτουργούν με επισφαλείς όρους για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, που παράλληλα με την ελλιπή χρηματοδότηση του νοσοκομείου συντελεί στην υποβάθμιση και συρρίκνωσή του», κατήγγειλε η ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων, νοσηλεύτρια Αγγελίνα Σταβάρα. Επισήμανε ότι οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας της περιοχής δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον μειωμένο και εξουθενωμένο προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο προσπαθεί με φιλότιμες προσπάθειες και υπερβάλλοντα ζήλο να ανταποκριθεί στο σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε την «επιτακτική ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», καθώς ο χώρος της υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί με ημίμετρα προσλήψεων τύπου Voucher, ή με επικουρικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απαίτησε την αύξηση των δαπανών για την Υγεία, καθώς και το διαχωρισμό των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας με ξεχωριστές διοικήσεις, γιατί «από τη μέχρι τώρα πορεία έχει αποδειχθεί ότι το μοντέλο διοίκησης διασυνδεομένων νοσοκομείων δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα δημιουργώντας περισσότερα λειτουργικά προβλήματα».
Οι ελλείψεις στο χώρο της υγείας είναι τραγικές, κατήγγειλαν νοσηλεύτριες του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο ακόμα και για έλλειψη αναλώσιμων υλικών.
Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Μποδοσάκειου κατήγγειλε και ο διευθυντής της Μονάδας Νεφρού του Μποδοσάκειου, Χρήστος Κατσίνας, λέγοντας πως κάθε χρόνο τα τμήματα είναι δραματικά υποστελεχωμένα και αναγκάζονται αυτή τη στιγμή άνθρωποι 45-50 χρονών στρατιωτικοί γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες (της Παθολογικής). «Θεωρούμε απαράδεκτο το να έρχονται εδώ γιατροί για μια ημέρα, τους θεωρούμε επικίνδυνους. Είχαμε πει επανειλημμένα εάν δεν είναι να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα να κλείσει η Παθολογική. Και εγώ το έκανα μάλιστα και με απέπεμψαν (την περίοδο που εκτελούσε χρέη διοικητή).» Τόνισε επίσης την ανάγκη να βρεθούν μόνιμες λύσεις, διότι αλλιώς τα προβλήματα θα υπάρχουν.
Σχολιάζοντας εξάλλου την μικρή συμμετοχή φορέων άφησε αιχμές για «την αδράνεια της κοινωνίας».
Τις πολιτικές και τα μνημόνια που έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των κονδυλίων για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, με δραματικό αντίκτυπο στην Υγεία και την Παιδεία κατήγγειλε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δήμο Εορδαίας, Αντωνία Χόλμπα. Ανέφερε ότι επίκειται περαιτέρω περικοπή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία και τόνισε την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής που δεν θα παραδίδει τον πλούτο στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά θα διατίθεται για την κάλυψη των αναγκών του λαού, με κύριο μέλημα τη στελέχωση του τομέα της Υγείας με μόνιμες προσλήψεις.
Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων και Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ), Γιώργος Κουδούνας. Σημείωσε όμως ότι το πρόβλημα στην Υγεία δεν είναι τοπικό και δεν λύνεται με μια μέρα απεργίας, αλλά χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, που θα διεκδικήσουν σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν για όλο το λαό και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος της ΟΓΕ), Βασιλική Στεργίου, υπογράμμισε την ανάγκη αγώνα για τη διεκδίκηση πλήρους χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δημοσίων μονάδων υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κατάργηση της πληρωμής και συμμετοχής για υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας για φάρμακα.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο στην Παθολογική, υπάρχει κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος υγείας», ανέφερε σε παρέμβασή του ο διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νίκος Σαμαράς. Δεν μπορεί να λειτουργούν 5 νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία και στην ουσία να μην λειτουργεί κανένα λόγω υποστελέχωσης, είπε και τόνισε την ανάγκη ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη, λέγοντας μάλιστα πως «φτάνουν δύο νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία», προτείνοντας να μετατραπούν τα νοσοκομεία που θα καταργηθούν σε πλήρως στελεχωμένα Κέντρα Υγείας.
Την μεγάλη έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία κατήγγειλε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης Μιχάλης Μήγγος, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία συνεπάγεται την ταλαιπωρία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τόνισε: «Στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας έχουν μείνει πολύ λίγοι γιατροί, δεν πάει άλλο με το φιλότιμο, οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Χρειάζονται χρήματα στην Υγεία. Πρέπει να στηρίξουμε και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, πρέπει να βρεθεί εδώ και τώρα λύση, δεν πάει άλλο».