Από τις 6 έως 10 Απριλίου 2025, το ευρωπαϊκό έργο E-lit Adults σημείωσε ένα σημαντικό βήμα με την πετυχημένη υλοποίηση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου.
Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE φιλοξένησε εκπροσώπους από όλες τις χώρες εταίρους – Λιθουανία, Ιταλία, Αυστρία, Βουλγαρία και Ελλάδα – καθώς και εκπαιδευτές ενηλίκων, με στόχο την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού.
Από την τελευταία δια ζώσης συνάντηση, οι εταίροι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, περνώντας από το στάδιο του θεωρητικού σχεδιασμού, σε πραγματική δοκιμή του εκπαιδευτικού υλικού.
Η δραστηριότητα αυτή στην Κοζάνη αποτέλεσε κομβικό σταθμό, διασφαλίζοντας πως το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατανοητό, αποτελεσματικό και έτοιμοναεφαρμοστείστην πράξη.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εταίροι και εκπαιδευτές ενηλίκων εργάστηκαν ενεργά πάνω στις εκπαιδευτικές ενότητες, εξετάζοντας τη δομή, το περιεχόμενο, και το κατά πόσο είναι κατανοητό και φιλικό προς τους ενήλικες εκπαιδευόμενους .
Κάθε εταίρος παρουσίασε τη θεματική ενότητα που έχει αναλάβει, και συζητήθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού υλικού, βάσει των παρατηρήσεων των συμμετεχόντων.
Οι συζητήσεις αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην προσαρμογή του υλικού για διαφορετικό μαθησιακό εύρος και ανάγκες.
Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την περιοχή ΖΕΠ της Κοζάνης, όπου και ξεναγήθηκαν στις εργατικές κατοικίες που αναβαθμίζονται ενεργειακά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Prolight.
Η επίσκεψη αποτέλεσε ζωντανό παράδειγμα ενεργειακής μετάβασης σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τη σύνδεση θεωρίας και πράξης.
Η συνάντηση επίσης κάλυψε βασικές πτυχές διαχείρισης και διάδοσης του έργου, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική επικοινωνίακαι υλοποίηση τωνστόχων του. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα επόμενα
βήματα, ενισχύοντας τη δέσμευση όλων των εταίρων για τη μακροπρόθεσμη επιτυχίατου έργου.
Οι πληροφορίες και οι προτάσεις που συλλέχθηκαν κατά τη φάση αυτή θα οδηγήσουν στις τελικές προσαρμογές του εκπαιδευτικού υλικού, ενισχύοντας τον ρόλο του ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.