Κατά πόσο μπορεί μια παρέα νέων από τη Φλώρινα να επηρεάσει τις αποφάσεις της Κομισιόν;
Ο επικεφαλής του ΟΕΝΕΦ Κωνσταντίνος Φιλιππίδης σε ένα podcast γεμάτο …Ευρώπη, συζητά με τον Αντώνη Πουγαρίδη για τη συμμετοχή του στο 5ο Just Transition Platform Meeting, στα Ρodcasts του e-ptolemeos.gr. Για το ρόλο των Ομάδων των νέων ανθρώπων στα όργανα της ΕΕ, για τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης, και φυσικά για το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην κρίσιμη συνάντηση.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψη στις Βρυξέλλες από τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, ο Κ. Φιλιππίδης τόνισε πως προσκλήθηκαν να παραστούν στην εναρκτήρια συνάντηση του Just Transition Platform Meeting, γεγονός πολύ τιμητικό, τονίζοντας ότι ΟΕΝΕΦ έχει πολύ μεγάλη δράση στον τομέα της νεολαίας, αλλά η πρόσκληση δεν είναι τυχαία, καθώς τα 12 χρόνια που υπάρχει ο φορέας, δρα με προσήλωση και με γνώμονα το συμφέρον της νεολαίας.
«Φτάσαμε σε σημεία να συζητάμε με σημαντικούς φορείς και να φιλοξενούμε το Europe Direct Δ. Μακεδονίας, που είναι σκαλοπάτι επικοινωνίας και δυνατοτήτων, προσφέροντας τους νέους της περιοχής ενημέρωση και δυνατότητες κινητικότητας, διευρύνοντας τους ορίζοντες. Η δυνατότητά μας συμμετοχής στις Βρυξέλλες μας προσέφερε δυνατότητες ενημέρωσης, περνώντας μηνύματα των νέων, αλλά και ενημέρωση σε μια σειρά ζητημάτων για προγράμματα, μιας και είμαστε αναγνωρίσιμος φορέας, που έχει βραβευθεί στην Ιρλανδία το ’18. Δεν πρόκειται απλά για φόρουμ συζητήσεων, αλλά συμμετέχουν άνθρωποι που καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές, στην προκειμένη για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακή αυτονομία», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Οι ίδιοι έθεσαν το θέμα του Brain drain και τα τεράστια ποσοστά νεανικής ανεργίας, που είναι σε μεγάλα ποσοστά στη Δ. Μακεδονία. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για περιφερειακή πολιτική όταν μια περιφέρεια καταρρέει σε όλους τους δείκτες. Η ζωή και ο πλούτος της περιοχής είναι νέοι άνθρωποι.
Αναφορικά με τις πολιτικές της Ευρώπης και πόσο επηρεάζουν την περιοχή μας στο κομμάτι της μετάβασης, ο ίδιος σημείωσε ότι: «Πρέπει να υπάρχουν πολιτικές για τους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους από την ενεργειακή μετάβαση και πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις σε βιώσιμες δουλειές, που θα βγάλουν από το τέλμα την περιφέρεια. Πρέπει να περάσουμε σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο. Πολλοί νέοι συμμετείχαν σε ουσιαστικές συζητήσεις και κάναμε ουσιαστικές προτάσεις, όπως τη σύνδεση των ενεργειακών περιοχών σε μετάβαση, ώστε να ξεκινήσουν από τον επόμενο χρόνο ειδικά εργαστήρια με νέους, ώστε να γίνουν ανταλλαγές εμπειριών, εργασίας».
Ερωτηθείς αν μπορεί να κάνει πίσω η πράσινη μετάβαση, ο ίδιος απάντησε αρνητικά, αιτιολογώντας μάλιστα: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινή ενεργειακή πολιτική. Η περιφέρειά μας είχε υψηλό ΑΕΠ αλλά δεν αποτυπωνόταν στις τσέπες των νέων. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει πισωγύρισμα και είναι μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία που δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα βιώσιμων θέσεων εργασίας, να δώσουμε μια ελπίδα στην περιοχή και να κρατήσουμε τους νέους».
Ο ΟΕΝΕΦ, μελλοντικά, θα συμμετέχει σε δράση ενημέρωσης μαθητών – νέων για θέματα ΑΠΕ, που θα εγκατασταθεί στο Αμύνταιο, παρουσιάζοντας μοντέλα ΑΠΕ και θα είναι εκπαιδευτήριο ΑΠΕ, ώστε να επωφεληθούν 2.500 μαθητές μέσα σε 2 χρόνια. Προτάσεις υπάρχουν και στο κομμάτι της ψηφιακής σύγκλισης, αλλά και η δημιουργία κέντρου καινοτομίας στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, μια καινοτόμα πρόταση, που στόχο έχει να προσελκύσει νέους, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή.