Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Κασαπίδης: «Ιστορική στιγμή για τη Δυτική Μακεδονία»- Τι είπε ο Περιφερειάρχης για την απόφαση αυξημένων κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις στην περιοχή- Μέχρι 80% οι επιδοτήσεις

Κασαπίδης: «Ιστορική στιγμή για τη Δυτική Μακεδονία»- Τι είπε ο Περιφερειάρχης για την απόφαση αυξημένων κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις στην περιοχή- Μέχρι 80% οι επιδοτήσεις

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ιστορική στιγμή για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπλέον κρατικές ενισχύσεις των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, είδηση την οποία ανακοίνωσε από χθες ο Συντονιστής για τη Δίκαιη Μετάβαση, Κωστής Μουσουρούλης.

Η Δυτική Μακεδονία, για πρώτη φορά μπαίνει ουσιαστικά στην πρώτη ζώνη ειδικών κινήτρων για την κρατική ενίσχυση επενδύσεων, ενισχύοντας με συν 10% τα ποσοστά λόγω της μετάβασης η οποία πραγματοποιείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει πως η διαμόρφωση αυτών των ποσοστών αγγίζουν έως και το 80%.

Μάλιστα οι συγκεκριμένες ενισχύσεις με τα νέα ποσοστά φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή όλης της Δυτικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Καστοριά και Γρεβενά θα δεχθούν εμβληματικές επενδύσεις, ενώ για Κοζάνη και Φλώρινα καλύπτονται όλες οι επενδύσεις καθώς πρόκειται για περιοχές υπό μετάβαση.

«Το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης εγκρίνεται μέσα στο καλοκαίρι και εκεί θα έχουμε την πλήρη διατύπωση των όσων θα ισχύσουν», σημείωσε ο Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος προέβλεψε πως το άτυπο ενδιαφέρον των επενδυτών ουσιαστικά μπορεί να γίνει πραγματικό με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

Πάντως επεσήμανε ότι η περιοχή οφείλει να τρέξει όλες εκείνες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των υποδομών της, σε όλους τους τομείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον.

«Η Δυτική Μακεδονία δεν είχε ποτέ ξανά τέτοια ποσοστά λόγω του πλασματικού ΑΕΠ, πρώτη φορά μπαίνει στην ελκυστική κατηγορία των επενδύσεων ως συνεπακόλουθο της μείωσης του ΑΕΠ από την αναστολή της λιγνιτικής δραστηριότητας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Σε ερώτηση του «Π» ο Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε πως τα επενδυτικά κίνητρα αφορούν και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες όπως είπε πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για την περιοχή: «Εγώ πιστεύω στους ντόπιους επιχειρηματίες, να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους, να μείνουν στον τόπο και να αναπτύξουν παραγωγικές δραστηριότητες τις οποίες δεν είχαμε».

Τέλος, ο Γιώργος Κασαπίδης αναφερόμενος στον τομέα του υδρογόνου υποστήριξε πως οι εξελίξεις θα είναι εντυπωσιακές για τη Δυτική Μακεδονία:

«Το υδρογόνο θα κάνει συγκλονιστική παρουσία στη Δυτική Μακεδονία όπως δεν έχει γίνει ποτέ», υπογράμμισε.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τι έδειξαν τα 437 rapid test που έγιναν σήμερα στο ΛΚΔΜ

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Παρά τη χαλαρότητα που υπήρξε κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα, στο εργάσιμο τριήμερο που ακολούθησε, φάνηκε ...