Στήριξη και κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, που θα γίνει τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, έδωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, με την περιφερειακή αρχή να επαναλαμβάνει πως η περιφέρεια είναι σε έκτακτη ανάγκη και αναμένεται από την κυβέρνηση το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Αναλυτικότερα, την πρόθεσή της περιφερειακής αρχής να συμμετέχει ενεργά σε όποια προσπάθεια γίνεται για να αναδειχθεί το πρόβλημα της απολιγνιτοποίησης αλλά και την κάθετη γραμμή απώλειας ούτε μίας θέσης εργασίας, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης, λίγο πριν την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Χαρακτηριστικά, επεσήμανε ότι: «Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα είναι μπροστά σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ανάδειξη του θέματος της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία. Ένα θέμα που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και αναθεωρήθηκε από το σημερινό πρωθυπουργό. Πρωταγωνιστικό είναι να αναδείξουμε ότι η απόφαση δημιουργεί μια εύλογη, μια σοβαρή ανησυχία σε όλους τους Δυτικομακεδόνες, γιατί μέχρι σήμερα δεν υφίσταται κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό επιτείνει τις ανησυχίες μας. Υπάρχει, βέβαια η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και των υπουργών ότι αυτό το σχέδιο ετοιμάζεται. Αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, οφείλουμε να διατρανώσουμε την ανησυχία μας και την όποια αντίρρησή μας σε οποιαδήποτε απώλεια για τη Δ. Μακεδονία. Δεν θα δεχθούμε την απώλεια άμεσων ή έμμεσων θέσεων που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή στη Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν θεραπεύεται μόνο με καλές προθέσεις αλλά με συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο», κατέληξε, λέγοντας ότι η περιφέρεια προετοιμάζεται ετοιμάζοντας το δικό της σχέδιο, προτείνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση για να καλύψει τυχόν ελλείψεις και να συμμετέχει με προτάσεις.
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης για το συλλαλητήριο της Δευτέρας και την απολιγνιτοποίηση, αλλά και κληθείς να σχολιάσει τη θέση Τσίπρα, όπως μεταφέρθηκε από την Κοζάνη, απάντησε πως «ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερός αλλά μιλάει για μια δίκαιη μετάβαση, που θέλει χρονοδιάγραμμα, πρωτοβουλίες και πολιτικές χρηματοδότησης». Ο ίδιος προσέθεσε πως θα είναι στο συλλαλητήριο και είπε ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί επί θητείας του, έπρεπε να συνεχιστεί (εκ νέου με νέα μορφή) από την περιφερειακή αρχή, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επεσήμανε πως η περιφερειακή αρχή οφείλει να είναι μπροστάρης σε αυτόν τον αγώνα και γιατί θα χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και γιατί το διακύβευμα είναι πολύ περισσότερο από αυτό για το οποίο οι εργαζόμενοι απεργούν. «Πρέπει να αντισταθμίσουμε το πακέτο για την περιοχή, πρέπει να διαπραγματευτούμε για το ’28, έχουμε τεράστια υποχρέωση να διασφαλίσουμε τις τηλεθερμάνσεις, την αποκατάσταση εδαφών, τις μετεγκαταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για το έλλειμμα ανάπτυξης που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, τονίζοντας ότι ήδη ο αγώνας έχει αργήσει.
Ο Στέφανος Πράσσος από την ΑΡΣΥ, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν, βάζοντας ένα αγωνιστικό πρόγραμμα αλλά και μια κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να μη γίνει ένα μόνο συλλαλητήριο, αλλά να ακολουθήσουν καταλήψεις, απεργίες και να μη μείνει μια «πιστολιά». Μάλιστα ζήτησε ο Νομός να ξεσηκωθεί κατά της βίαιαης απολιγνιτοποίησης.
Ζήσης Πιτσιάβας – Βάσω Σάφη