Η ασαφής πολιτική της Κυβέρνησης από τη μία, που βασίζεται κυρίως στις διαψευσθείσες προεκλογικές υποσχέσεις και στο «όραμα» για την ΔΕΗ πριν αναλάβουν την ευθύνη της και η αδυναμία ανταπόκρισης της Διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ από την άλλη, στις σύγχρονες προκλήσεις, μετέτρεψαν τη ΔΕΗ από γίγαντα σε νάνο.
Το καμπανάκι που χτυπά εδώ και καιρό έγινε εκκωφαντικό.
Με ζημιές 67,5 εκατ. ευρώ έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2017 για τον όμιλο της ΔΕΗ, έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Αυτό απέδειξαν τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2017, με κύρια χαρακτηριστικά τις ζημιές, την μείωση των επενδύσεων, την έλλειψη ρευστότητας και βέβαια την αδυναμία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ, με την συνηθισμένη της τακτική, προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες μόνο σε έκτακτους εξωγενείς παράγοντες, όπως η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, η ενεργειακή κρίση και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αλλά αποκρύπτει επιμελώς τα καθοριστικά στοιχεία που διαμορφώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα:
Την αδυναμία της να επιβάλλει την πολιτική της στο Υπουργείο, τόσο στο θέμα της είσπραξης των οφειλών των αποδεδειγμένα ικανών να πληρώσουν, όσο και στην αποφυγή της υπογραφής των καταστροφικών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για αυτήν και ευνοϊκών προς τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η έλλειψη από την Κυβέρνηση οποιουδήποτε ενεργειακού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την αδυναμία της να καθορίσει ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού στην Ενέργεια
και η αδυναμία της Διοίκησης του Ομίλου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και των Επιχειρήσεων του Ομίλου, οδηγούν τον Όμιλο σε αδιέξοδο.
Το «νέο όραμα» για μια ΔΕΗ που θα είναι μικρότερη στην ενέργεια αλλά μεγάλη Επιχείρηση στην Ευρώπη ,που υιοθετεί ο κ.Παναγιωτάκης, είναι μόνο η δικαιολογία των υπογραφών του 3ου Μνημονίου.
Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ / ΚΗΕ σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλει σ’ αυτήν την απαξίωση και καλεί την Ελληνική κοινωνία να σταθεί, μαζί της, εμπόδιο στην προσχεδιασμένη κατάρρευση του Ομίλου ΔΕΗ.
Αντ. Καρράς