Τον κίνδυνο επάρκειας ισχύος και καυσίμου στην Ελλάδα, ενόψει των ψυχρότερων μηνών του έτους, που φαίνεται πως δημιουργεί η αποσπασματική και χωρίς σχέδιο ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναδεικνύουν με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν εξήντα (60) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και την συνυπογραφή της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα.
Επισημαίνουν ότι η χωρίς σχέδιο και «ψεύτικη» απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ, αφού δεν πρόκειται για αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με ΑΠΕ αλλά για αντικατάστασή τους με ιδιωτικές μονάδες ορυκτού, εισαγόμενου φυσικού αερίου, εκτός από ανεργία για τις λιγνιτικές περιοχές και κρίση ακρίβειας στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλεί και ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα. Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων αλλάζει διαρκώς, με την κυβέρνηση να παλινδρομεί ανάμεσα στο 2023, 2025 και 2028 και οι λιγνιτικές μονάδες φαίνεται ότι καλούνται τελικά, τους επόμενους μήνες, να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, όπως έγινε την περίοδο του καύσωνα τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει επαρκής σχεδιασμός και προετοιμασία για αυτό.
Αναφέρονται σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «καμπανάκι» του ΑΔΜΗΕ για το θέμα ασφάλειας εφοδιασμού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από τις αρχές Οκτωβρίου, που ζητάει από τους παραγωγούς φυσικού αερίου και από τη ΔΕΗ πλήρη διαθεσιμότητα των μονάδων (καύσιμο-συντήρηση) για την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου 2022.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να μάθουν εάν η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού συστήματος το φετινό χειμώνα και όλη τη διάρκεια του 2022 και τι ακριβώς προβλέπει αυτό, ποιες συγκεκριμένα λιγνιτικές μονάδες πρέπει να είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας το σύστημα ηλεκτρισμού και πώς θα διασφαλιστεί αυτό, ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας για αυτές τις μονάδες ως προς τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και υποχρεώσεις τους, εάν είναι επαρκή τα αποθέματα και οι εγχώριες ποσότητες λιγνίτη και από ποια λιγνιτωρυχεία προέρχονται, καθώς και εάν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου τόσο για το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής όσο και για τις υπόλοιπες χρήσεις.
Ζητούν τέλος, να κατατεθούν: η αρχική επιστολή του ΑΔΜΗΕ για τα θέματα επάρκειας, η απαντητική επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων, η οποία κοινοποιήθηκε και στο ΥΠΕΝ που χτυπάει καμπανάκι για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και επιστολές που έχουν ανταλλαχθεί για αυτό το θέμα στη συνέχεια.
To πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2021
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Ο χειμώνας βρίσκει την Ελλάδα με σοβαρά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας»
Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη χαρακτηριστεί για τα σοβαρά ελλείμματά της που επιβεβαιώνονται καθημερινά από την ακραία κρίση ακρίβειας αλλά και την απώλεια του δημόσιου ελέγχου στους ενεργειακούς φορείς. Όπως προκύπτει όμως από πληθώρα δημοσιευμάτων αλλά και από αλληλογραφία των αρμόδιων φορέων τα ελλείμματα της πολιτικής της ΝΔ έχουν οδηγήσει σε κίνδυνο επάρκειας ισχύος και καυσίμου στην Ελλάδα, ενόψει των ψυχρότερων μηνών του έτους. Προκύπτει δηλαδή ότι ούτε βραχυπρόθεσμα αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, εφόσον η πολιτική της είναι αποσπασματική και το μόνο σχέδιο που έχει είναι η εξυπηρέτηση των ημετέρων και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
Η χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ, αποδείχτηκε επιπλέον ότι είναι ψεύτικη και υποκριτική, αφού δεν πρόκειται για αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με ΑΠΕ αλλά για αντικατάστασή τους με ιδιωτικές μονάδες ορυκτού, εισαγόμενου φυσικού αερίου. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, εκτός από ανεργία για τις λιγνιτικές περιοχές και κρίση ακρίβειας στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλεί και ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα. Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων αλλάζει διαρκώς, με την κυβέρνηση να παλινδρομεί ανάμεσα στο 2023, 2025 και 2028.
Οι λιγνιτικές μονάδες όμως φαίνεται ότι καλούνται τελικά, τους επόμενους μήνες, να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, όπως έγινε την περίοδο του καύσωνα τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει επαρκής σχεδιασμός και προετοιμασία για αυτό. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει ξεκάθαρα θέμα ασφάλειας εφοδιασμού από τις αρχές Οκτωβρίου, ζητώντας από τους παραγωγούς φυσικού αερίου και από τη ΔΕΗ πλήρη διαθεσιμότητα των μονάδων (καύσιμο-συντήρηση) για την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου 2022.
Από δημοσιεύματα προκύπτει επιπλέον, ότι η απαντητική επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων η οποία κοινοποιήθηκε και στο ΥΠΕΝ, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, χτυπάει καμπανάκι για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτών. Ειδικότερα αναφέρεται ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων και ειδικότερα τίθενται θέματα της περιβαλλοντικής προσαρμογής των μονάδων, δηλαδή στο καθεστώς παρέκκλισης της λειτουργίας τους με βάση σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά και εργασιών περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Ερωτήματα τίθενται σχετικά και με τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των μονάδων λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ άλλες πληροφορίες αναδεικνύουν ότι μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη εξελίσσεται μια γενικευμένη υποβάθμιση έως και εγκατάλειψη των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πέραν των γενικών αυτών προϋποθέσεων, προκύπτει ότι η ΔΕΗ συναρτά τη διαθεσιμότητα των μονάδων με τα διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη και φυσικά με την απρόσκοπτη τροφοδοσία τους με λιγνίτη, αναδεικνύοντας τα χαμηλά αποθέματα λιγνίτη στους σταθμούς Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο για να διασφαλίσει την επάρκεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
Επειδή η ελληνική πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τις λιγνιτικές μονάδες (ΑΗΣ) και να έχουν προγραμματιστεί και ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προς τούτο εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Επειδή ο προγραμματισμός επάρκειας οφείλει να συνδυάζεται στην περίπτωση αναγκαίας λειτουργίας των λιγνιτικών ΑΗΣ της ΔΕΗ με επάρκεια σε ποσότητες λιγνίτη, λειτουργική ετοιμότητα και εξοπλισμό των λιγνιτορυχείων και εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία τους
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού συστήματος το φετινό χειμώνα και όλη τη διάρκεια του 2022;
- Ποιες συγκεκριμένα λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας το σύστημα ηλεκτρισμού και πώς θα διασφαλιστεί αυτό; Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας για αυτές τις μονάδες ως προς τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και υποχρεώσεις τους;
- Είναι επαρκή τα αποθέματα και οι εγχώριες ποσότητες λιγνίτη και από ποια λιγνιτωρυχεία προέρχονται; Έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο εξάμηνο ή σχεδιάζονται εισαγωγές λιγνίτη από άλλες χώρες;
- Έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου τόσο για το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής όσο και για τις υπόλοιπες χρήσεις;
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:
Να κατατεθεί η αρχική επιστολή του ΑΔΜΗΕ για τα θέματα επάρκειας, η απαντητική επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων, η οποία κοινοποιήθηκε και στο ΥΠΕΝ που χτυπάει καμπανάκι για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και επιστολές που έχουν ανταλλαχθεί για αυτό το θέμα στη συνέχεια.