Με κύριο χαρακτηριστικό τις υποτονικές τιμές θερμοκρασίας και τα μεγάλα επίπεδα βροχής (φαινόμενο ωστόσο συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια και όχι μη φυσιολογικό), κυλάει το δίμηνο Μαΐου Ιουνίου, τόσο στην Πτολεμαΐδα όσο και στη Δ. Μακεδονία. Η εν λόγω κατάσταση με τον καιρό να φέρνει κάτι από …φθινόπωρο, φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στη γεωργία, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή.
Ο «Π» μίλησε με τον προγνώστη καιρού Γιώργο Βασιλειάδη, που εξήγησε τα εν λόγω φαινόμενα, δίνοντας και μια εικόνα για την εξέλιξη του καιρού τις προσεχείς ημέρες.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεγάλα ύψη βροχής τοπικά στη Δυτική Μακεδονία. Παρατηρείται αυξημένος μέσος όρος ημερών βροχής. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος έχει δώσει μεγάλα ύψη βροχής, αλλά δεν θωρούνται ακραία, εκτός εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε.
Το ξεχωριστό, είναι ότι παρατηρούνται υποτονικές τιμές θερμοκρασίας. Άλλες χρονιές, είχαμε μέγιστες θερμοκρασίες 30 βαθμούς Κελσίου ήδη από τον Μάιο και εφέτος δεν έχουμε δει υψηλότερη θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου, εκτός από μια ημέρα μέσα στον Ιούνιο όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 27 – 28 βαθμούς Κελσίου, προσέθεσε επίσης.
Η υποτονική θερμοκρασία των 24 – 25 βαθμών υψηλότερη, μπορεί να γίνει κατανοητή καλύτερα αν τονιστεί πως άλλες χρονιές είχε σημειωθεί ακόμη και τον Φεβρουάριο παρόμοια μέγιστη τιμή.
Σε ό,τι αφορά τη βροχή, πάντως, ο κ. Βασιλειάδης σημειώνει πως η Δυτική Μακεδονία έχει γενικά αυξημένα ύψη βροχής Μάιο και Ιούνιο, κάτι που δεν είναι εκτός ενός φυσιολογικού καιρού, σημειώνει.
Ο περυσινός Ιούνιος ήταν ο πιο βροχερός με 117 χιλιοστά βροχής, ενώ μέχρι σήμερα ο Ιούνιος έχει 73.3 χιλιοστά. Ο Μάιος εφέτος έκλεισε με 104 χιλιοστά βροχής (σχετικά υψηλό), ενώ ο πιο βροχερός Μάιος ήταν το 2017 με 133 χιλιοστά βροχής.
Βασική παράμετρος, σημειώνει επίσης, είναι οι παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας. Ενώ και στο κομμάτι της γεωργίας, η εν λόγω καιρική κατάσταση κάνει τη φύση υποτονική, καθώς απουσιάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια, κάτι που θα επηρεάσει τις καλλιέργειες.
Σε ό,τι αφορά τα ..τερτίπια του καιρού, ο κ. Βασιλειάδης σημειώνει κλείνοντας πως αναμένεται βελτίωση από την επόμενη εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, δίνοντας τα πρώτα τριαντάρια για εφέτος.