Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > 5ο Γυμνάσιο > Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Η Καλλιρρόη Παρρέν ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες και η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1861 στο Ρέθυμνο και πέθανε 15 Ιανουαρίου 1940 στην Αθήνα. Οι ιδιότητές της ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και σουφραζέτα (=φεμινίστρια στα τέλη του 19ου αι.)

Η Καλλιρρόη έχοντας την υποστήριξη του συζύγου της Ιωάννη Παρρέν, αποφάσισε να ακολουθήσει την δημοσιογραφία. Απευθυνόμενη σε κυρίες εξέδωσε την εφημερίδα «Εφημερίς των κυριών» (1887), που την έγραφαν γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες. Η εφημερίδα εκδιδόταν για τριάντα συνεχόμενα χρόνια έως το 1918, όταν η Καλλιρρόη εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.  Στόχος της εφημερίδας ήταν να ενσωματώσει στην Ελλάδα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς που απασχολούσαν ήδη τις γυναίκες των δυτικών ευρωπαϊκών κρατών. Γι’ αυτή της την προσπάθεια η Καλλιρρόη άκουσε κοροϊδίες, οργισμένα σχόλια. Όμως υπήρξαν και αρκετοί που την υποστήριξαν.

Επιπλέον η ίδια έδωσε αγώνες για της ελληνίδες. Ίδρυσε οργανώσεις, όπως ήταν η «Ένωση υπέρ της Χειραφετήσεως των Γυναικών» για την επαγγελματική εκπαίδευση των φτωχών κοριτσιών. Επίσης προσπαθούσε να πείσει την κυβέρνηση να επιτρέπει την φοίτηση των γυναικών στο πανεπιστήμιο και στο πολυτεχνείο και τελικά τα κατάφερε. Τέλος ήταν η πρώτη που διεκδίκησε το δικαίωμα ψήφου για τις Ελληνίδες γυναίκες.

Πηγή: Βικιπαίδεια, Σχινά Κατερίνα «Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια»

Μαρία Μάινα Β1

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στο μέγαρο της Επισκοπής Κύπρου με τον Παναγιώτατο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο 1993– Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 03/03/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου μας στην αδελφή πόλη της Εγκωμης Κύπρου στις 20 Μαΐού 1993. ...