Καλούμε τους φοιτητές του Τ.Ε.Ι. να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Η συγχώνευση αυτή αφορά όλους μας και δεν πρέπει να αφήνουμε την παραπληροφόρηση και την άγνοια να μπει ανάμεσά μας, σπέρνοντας διχόνοια. Ο νόμος αυτός στέκεται εμπόδιο στο μέλλον μας. Πρέπει όλοι μαζί να δείξουμε τη φωνή μας συλλογικά.
Ας σκεφτούμε λογικά. Πότε μία συγχώνευση έγινε για καλό; Ο νόμος αυτός στοχεύει να καταργηθούν τα Τ.Ε.Ι. απ τον ακαδημαϊκό χάρτη. Γιατί; Δεν έχει σημασία εάν είμαστε από το Τ.Ε.Ι. ή το πολυτεχνείο. Όλοι θέλουμε να σπουδάσουμε εκεί που επιλέξαμε. Δεν υπάρχουν ανώτερες ή κατώτερες σχολές, παρά μόνο διαφορετικά αντικείμενα, το οποίο είναι και το υγιές.
Οι καταλήψεις του πολυτεχνείου δε στοχεύουν στην υπονόμευση των πτυχίων του Τ.Ε.Ι..Στόχος μας είναι η άρση του νόμου Γαβρόγλου, ο οποίος έχει καταστροφικές συνέπειες και για τα δύο ιδρύματα.
Ο νόμος αυτός θέτει διλήμματα. Σε περίπτωση συγχώνευσης φημολογείται ότι θα υπάρχουν μόνο τμήματα πενταετούς φοίτησης. Σε αυτή την περίπτωση θα δίνεται η «ευκαιρία» στους ήδη υπάρχοντες φοιτητές να επιλεγούν επιπλέον μαθήματα ώστε το πτυχίο να αντιστοιχίζεται στην 7η βαθμίδα του ΤΕ.Ε.. Παρ’ όλο που παρουσιάζεται ως θετικό κρύβει πολλές παγίδες. Για παράδειγμα, ποιος εγγυάται ότι όλοι οι φοιτητές έχουν αυτή τη δυνατότητα; Μιλάμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα(που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιο θα είναι αυτό) στο οποίο οι φοιτητές θα επιβαρυνθούν οικονομικά(πχ ενοίκια, μεταφορές) και ταυτόχρονα θα ξεφύγουν από το χρονοδιάγραμμά τους που αφορά την άμεση απόκτηση πτυχίου και εισαγωγή στην αγορά εργασίας.
Βέβαια, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν όντως θα υπάρξουν αυτά τα επιπλέον μαθήματα , αν αντί αυτών θα γίνουν κατατακτήριες, αν τα τμήματα του νέου ιδρύματος θα έχουν παράλληλα οδηγούς σπουδών τετραετούς και πενταετούς φοίτησης ή μόνο πενταετούς. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγχωνεύσεις δεν γίνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.
Παράλληλα, θα υπάρχει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση ∙ μιλάμε πλέον για αυτοχρηματοδότηση του νέου ιδρύματος. Η ήδη υποβαθμισμένη μέριμνα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα του περιορισμένου προϋπολογισμού δεν περιορίζεται όμως εκεί. Η υπόσχεση για τη διατήρηση των υπαρχόντων τμημάτων και την προσθήκη νέων, δεν λαμβάνει υπόψη την υποστελέχωση (βλ. την κατάσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) που θα δημιουργηθεί η οποία στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσει στο κλείσιμο τελικά των νέων τμημάτων.
Το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά!
Διεκδικούμε περισσότερα και ουσιαστικότερα επαγγελματικά δικαιώματα για κάθε ίδρυμα. Αντιθέτως ο νόμος θέλει να εκφυλίσει τις σπουδές των μηχανικών δημιουργώντας ιδρύματα με μηχανικούς πολλών ταχυτήτων.
Καλούμε τους συναδέλφους του Τ.Ε.Ι. να έρθουν μαζί μας, κάνοντας τον αγώνα κοινό!!!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΔΜ
uowmpress.blogspot.com/