Τη διαβεβαίωση ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε τώρα, ούτε μεθαύριο ως κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει τους Ανάργυρους, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κατοίκους του πολύπαθου χωριού, το οποίο επισκέφτηκε λίγες ημέρες μετά την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης τους Ανάργυρους και το ορυχείο, όπου ενημερώθηκε από στελέχη της ΔΕΗ για την καταστροφική κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου και αμέσως μετά ζήτησε την αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών. Λίγο πριν μιλήσει σε συγκέντρωση κατοίκων στο πνευματικό κέντρο των Αναργύρων, συνοδεία των τοπικών Αρχών πήγε και είδε τα «τραυματισμένα» σπίτια με τα ρήγματα, τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, βλέποντας παράλληλα τον πόνο και την αγωνία στα μάτια των ιδιοκτητών. Στην παρατήρηση κατοίκου, που τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και για την επίσκεψη, ζητώντας του όμως «να μην μας ξεχάσετε μόλις καθίσετε στην πρωθυπουργική καρέκλα», ο Κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και απάντησε: «Δέσμευση της παράταξης είναι να μην ξεχάσουμε το πρόβλημά σας. Όταν με την βοήθεια του Θεού και των πολιτών γίνουμε κυβέρνηση, όλα όσα σάς λέμε θα γίνουν». Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω προσωπική δέσμευση ενώπιόν σας ότι η ελληνική Πολιτεία δεν θα σας ξεχάσει». Διαβεβαίωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν. Θα σταθούμε κοντά σας στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει για το χωριό σας. Θα είμαστε δίπλα σας όχι μόνο τώρα που το θέμα καίει. Θα το παρακολουθούμε συνεχώς. Η δική μου επίσκεψη είναι μόνο η αρχή. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε για την μετεγκατάσταση του χωριού, για μια καλύτερη ζωή των κατοίκων. Υπό την πίεση της φυσικής καταστροφής η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση είναι απόλυτη προτεραιότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κράτησε χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Υπενθύμισε ότι υπήρχε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσθέτοντας πως στα 2,5 χρόνια που ακολούθησαν υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση από την παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο, εμφανίστηκε διαλλακτικός, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μία διακομματική συνεργασία. Θα συνεργαστούμε με καλή διάθεση με την κυβέρνηση και αν καθυστερεί θα την ελέγχουμε».
Μείζον θέμα χαρακτήρισε ο Κ. Μητσοτάκης τη διασφάλιση της τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου και των γύρω χωριών, ενώ στο σημείο αυτό έκανε μνεία στον αείμνηστο επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας ήταν δικό του έργο». Τόνισε επίσης την ανάγκη αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του κατακρημνισμένου ορυχείου και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας.
Σε ερώτημα κατοίκου για το μέλλον της ΔΕΗ και τη θέση της ΝΔ, ο οποίος άφησε αιχμή, λέγοντας «πως γίνεται να αποτιμάται σε δισ. η ζημιά από την κατολίσθηση, ενώ ολόκληρη η ΔΕΗ κοστολογείται στα 100 εκ.», ο Κ. Μητσοτάκης, απάντησε: «Θέλουμε μια ΔΕΗ ισχυρή, να μπορεί να επιβιώσει σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς. Το θέμα είναι πως θα το πετύχουμε. Οι πολιτικές που ακολουθούνται δεν οδήγησαν εκεί. Εγώ δεν μίλησα ποτέ για πώληση της ΔΕΗ για 100 εκ., ούτε για εκποίηση. Όμως σήμερα δεν είναι το θέμα μας αυτό. Θα το δούμε άλλη φορά».
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ακριβής δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ενημέρωση που είχε από τα στελέχη της ΔΕΗ, είναι η παρακάτω:
«Ήρθα εδώ, στην περιοχή του Αμυνταίου, για να έχω προσωπική άποψη για το μέγεθος της ζημιάς που συντελέστηκε από την πολύ μεγάλη κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου.
Έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική ζημιά, η οποία θα πάρει σημαντικό χρόνο για να αποκατασταθεί.
Άμεση προτεραιότητα είναι η αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης κατολίσθησης, μέσα από τις επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί.
Επίσης, άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων. Μία δέσμευση, η οποία έχει αναληφθεί από την Ελληνική Πολιτεία από το 2011, αλλά, δυστυχώς, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ. Τώρα, πια, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, διότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Και βέβαια, θα περιμένουμε και θα ερευνούμε συνέχεια, σε συνδυασμό με την Επιχείρηση, τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, για να ξαναλειτουργήσει το ορυχείο και ο σταθμός του Αμυνταίου.
Επίσης, ζήτημα προτεραιότητας είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης, το οποίο καλύπτει 10.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.
Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καταστροφή ήρθε σε μία στιγμή όπου η ΔΕΗ είναι, ήδη, οικονομικά επιβαρυμένη. Γι’ αυτό και επιβάλλεται, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσει ένα επιθετικό σχέδιο εξυγίανσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που θα εξασφαλίσει μία ισχυρή και βιώσιμη ΔΕΗ στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας».