Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα – Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.
Ο υπουργός ρωτήθηκε για το αναπτυξιακό αποτύπωμα που άφησε η πρόσφατη συνάντηση με τους τρείς περιφερειάρχες Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνάντηση που προκλήθηκε από τον ΥΜΑΘ στο πλαίσιο συνεχούς συνεργασίας με τους κ.κ. Αμανατίδη, Αηδονά και Τοψίδη.
«Οι περιφέρειες αποφασίζουν με το περιφερειακό συμβούλιο για τα θέματα της περιφέρειάς τους, σε συνεργασία με τους δήμους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συντονίσουμε τις δράσεις μας ώστε κάποια έργα που αφορούν ευρύτερα τη Δ.Μακεδονία ή στο βορειελλαδικό τόξο να τα προωθήσουμε κατά κοινού, ώστε να προχωρήσουν πιο δυνατά», σημείωσε μιλώντας για τον λόγο της συνάντησης.
Παρόμοιες συναντήσεις θα γίνονται πιο τακτικά, ενώ πρόταση Αμανατίδη ήταν το πώς η Εγνατία οδός θα μπορούσε να γίνει άξονας ανάπτυξης για την περιοχή (τουριστικής, επιχειρηματικής κ.α.). Στη συζήτηση έπεσαν ιδέες και σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να συντονιστούν διαπεριφερειακές δράσεις που αφορούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης να ενεργεί στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Για τα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε και συνεχίζει να έχει με τον περιφερειάρχη, με στόχο να βοηθηθούν περεταίρω τα προγράμματα της περιοχής. Επίσης είπε ότι ξεκινάει πρόγραμμα που έχει στόχο να αλλάξει το μοντέλο επικοινωνίας: «Αντί να πάει ο πολίτης στη διοίκηση για το πια διαθέσιμα εργαλεία υπάρχουν για να τονώσουν την τοπική επιχειρηματικότητα, να αλλάξει αυτό και να οργανωθούν ενημερωτικές συναντήσεις στις πρωτεύουσες νομών: Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα».
Στόχος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, με τον υπουργό να αναφέρεται στις στοχευόμενες δράσεις που ξεκινούν: «Να μπορέσουμε να τονώσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα: Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία επενδύσεων, ή να τονώσουμε την δημιουργία επενδύσεων, μ στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για να τονώσουμε τον τοπικό πληθυσμό, ώστε να μπορεί να βρίσκει κανείς στον τόπο του και στην περιφέρειά του δουλειά».
«Στήριξη της επιχειρηματικότητας»
Το εν λόγω πρόγραμμα που θα έχει ως σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και οι ενέργειες αυτές θα ξεκινήσουν από τη Δυτική Μακεδονία, μέσω ενημερωτικών δράσεων που θα γίνουν στην περιοχή, σε συνεργασία με επιχειρήσεις της περιοχής και ειδικά του Ν. Κοζάνης, μιας και μιλάμε για την περιοχή.
Στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσουν τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως είναι ο αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα υπάρχει κλιμάκιο στελεχών από τη ΔΥΠΑ, με στόχο να καταγραφούν οι ανάγκες του κάθε νομού και που χρειάζεται να εξειδικευτούν οι κατά τόπους εργαζόμενοι.
«Είναι σημαντικό να δούμε τι χρειάζεται η Καστοριά, η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη, ενώ είμαστε σε μια πράσινη μετάβαση, όπου παραδοσιακές μορφές εργασίας θα αντικατασταθούν και πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε τον τοπικό πληθυσμό», σημείωσε. Παρόντες στις συζητήσεις θα είναι και κλιμάκιο του συνδέσμου εξαγωγέων Β. Ελλάδος, ώστε να δουν τις προοπτικές ανάπτυξης επιχειρήσεων και ανάπτυξης της εξαγωγικής τους δραστηριότητες.
«Βήμα – βήμα θα δείξουμε τον τρόπο πως θα μπορούσε μια τοπική επιχείρηση να αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα», προσέθεσε επίσης. Τόνισε πως οι συζητήσεις που θα γίνουν στους νομούς έχουν σαν στόχο να γίνει το επόμενο βήμα, με δεδομένο ότι τα χωριά ερημώνουν.
«Η οικονομία της Πτολεμαΐδας βασίστηκε σε συγκεκριμένες μορφές επαγγελματικής δραστηριότητας και πλέον πρέπει να δούμε πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν στον τόπο τους άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες», τόνισε επίσης ο κ. Γκιουλέκας, σημειώνοντας πως στόχος είναι να δουν πως μπορούν να επέμβουν ειδικότερα ανά κλάδο και νομό.
«Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στη Δ. Μακεδονία»
Ειδικά για τη Δ. Μακεδονία, σημείωσε πως υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, λ.χ. στον ορεινό τουρισμό, κομμάτι που συζητήθηκε και στη σύσκεψη, με στόχο της ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος ανά περιφέρεια αλλά και συνολικά. «Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, Κεντρικής και Αν. Μακεδονίας Θράκης, έχουν ευαισθησίες, όπως ότι συνορεύουν με άλλα κράτη, ενώ όλη η περιοχή που εκτίνεται πάνω από τα Βόρεια σύνορά μας είναι μια τεράστια αγορά που μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε, σε επίπεδο πρόσβασης αλλά και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη», τόνισε επίσης.
Κληθείς ο κ. Γκιουλέκας να σχολιάσει ποια είναι η σχέση Αμανατίδη με την κυβέρνηση και αν θεραπεύτηκαν τα όποια προβλήματα είχαν προκύψει με την υποψηφιότητα Αμανατίδη στην περιφέρεια, ο υπουργός απάντησε πως υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις και η κυβέρνηση σέβεται τη βούληση των πολιτών της περιφέρειας και συνεργάζεται άψογα με τους επικεφαλείς.
Πότε θα παραδοθεί το Flyover
Ερωτηθείς για τα έργα του Flyover και του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Γκιουλέκας απάντησε πως τα έργα αυτά έχουν αντίκτυπο σε όλη τη Μακεδονία. «Η Θεσσαλονίκη με το μετρό έχει ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής. Το Flyover προχωράει με πολύ ταχείς ρυθμούς. Χρονοδιάγραμμα είναι να τελειώσει τον Μάιο του 2027 και ευχής έργο είναι να δοθεί και νωρίτερα σε κοινή χρήση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο διερχόμενος από την Θεσσαλονίκη θα βλέπει τους πυλώνες και τις γέφυρες για τον Flyover, απάντησε επίσης. Ενώ αναφέρθηκε και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που προχωράει στην πόλη και θα είναι έτοιμο σε μια διετία, καλύπτοντας όλα τα παιδιατρικά περιστατικά της Β. Ελλάδος. Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται και νέο ογκολογικό νοσοκομείο και όπως είπε ο υπουργός έχει έρεισμα σαν έργο σε όλη τη Β. Ελλάδα.