Ιστορίες καθημερινής τρέλας εκτυλίσσονται γύρω από την υπόθεση της ανέγερσης νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Καστοριά, με τα απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν. Στην αρχή επιλέχτηκε ένα οικόπεδο, το οποίο κρίθηκε διατηρητέο, μετά επιλέχτηκε άλλο οικόπεδο, αλλά αποδείχτηκε μη οικοδομήσιμο, αφού είναι «τυφλό» χωρίς δρόμους πρόσβασης. Ωστόσο, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι μετά από πολλά χρόνια, επιτέλους λύθηκαν τα προβλήματα και το έργο ξεκινά σύντομα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν το νέο κτήριο της Αστυνομίας θυμίζει «γιοφύρι της Άρτας», καθώς οι διαδικασίες ξεκίνησαν πριν από δώδεκα χρόνια αλλά η κατασκευή του δεν άρχισε ακόμη! Βεβαίως, στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. που ενδιαφέρεται άμεσα για την απόκτηση του Αστυνομικού Μεγάρου, προκειμένου να φύγουν οι υπηρεσίες από το κτίριο «κλουβί» και να στεγαστούν σε χώρο με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά και να γλιτώσουν από το ενοίκιο, τελευταία επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας. «Έχουν αρθεί τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο μέχρι το καλοκαίρι και του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί το Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» αστυνομική πηγή.
Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή το κουβάρι αυτής της ασυνήθιστης υπόθεσης. Το 2005 παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο δήμο Καστοριάς ένα οικόπεδο στο στρατόπεδο «Μαθιουδάκη», το οποίο στη συνέχεια ο δήμος το έκανε δωρεά για την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου. Στη συνέχεια εξελίχτηκαν αργά και με ρυθμούς χελώνας οι διαδικασίες, όπως συνήθως συμβαίνει στο δημόσιο. Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μέσω δανειοδότησης, δημοπρατήθηκε το έργο και αναδείχτηκε ανάδοχος. Εκεί που όλα ήταν έτοιμα να μπουν τα συνεργεία για το χτίσιμο του κτηρίου, έρχεται ξαφνικά στις 18/2/2016 μία απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων, με την οποία κρίνεται διατηρητέο το υπάρχον κτήριο του στρατού, το οποίο έπρεπε να κατεδαφιστεί για να ανεγερθεί το Αστυνομικό Μέγαρο. Για την εν λόγω απόφαση είχε προηγηθεί προσφυγή του Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι». Μετά την εξέλιξη αυτή ο δήμος Καστοριάς αποφασίζει να μετατρέψει το διατηρητέο σε Στρατιωτικό Μουσείο και παραχωρεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διπλανό οικόπεδο. Η παραχώρηση έγινε στις 31 Μαΐου 2016 έπειτα από νέα αίτηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη 1 Μαρτίου του ίδιου έτους. Μόλις όμως έφτασε η στιγμή της αποδοχής της δωρεάς, προκύπτει νέο αδιέξοδο, καθώς διαπιστώνεται ότι το νέο οικόπεδο «δεν είναι οικοδομήσιμο». Και πως άλλωστε να ήταν οικοδομήσιμο αφού δεν υπήρχε δρόμος πρόσβασης. Αρχίζει νέος αγώνας δρόμου για την επίλυση του προβλήματος. Η λύση βρέθηκε με την παραχώρηση πρόσθετου χώρου για την διάνοιξη δρόμου. Για τον λόγο αυτό έγινε «πράξη αναλογισμού», για την οποία έπρεπε να συμφωνήσουν και οι γείτονες ιδιοκτήτες και να πληρώσουν τα αναλογούντα έξοδα για τον δρόμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ολοκληρώθηκε και η «πράξη αναλογισμού» και όπως λένε στην ΕΛ.ΑΣ. «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία».
Το θετικό είναι ότι υπάρχει ο ανάδοχος που είχε αναδειχθεί στην περίπτωση του διατηρητέου, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει νέος διαγωνισμός, αφού το ίδιο ακριβώς κτήριο που θα κτιζόταν στο οικόπεδο με το διατηρητέο θα κτιστεί στο νέο οικόπεδο. Εκτιμάται ότι οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν και πριν από το καλοκαίρι. Η διάρκεια των εργασιών είναι 18 μήνες, οπότε είναι εφικτό το έργο να παραδοθεί στα τέλη του 2018.
Το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς έχει εμβαδόν 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Για τη χρηματοδότηση είχε ληφθεί δάνειο 6.200.000 ευρώ. Μόνο που όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε «τζάμπα» τόκους, με το ποσό να φτάνει στα 2.000.000 ευρώ, για ένα ακίνητο που δεν υπάρχει. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς πληρώνει ετησίως για ενοίκια 76.000 ευρώ και επιπροσθέτως πληρώνει 150.000 ευρώ για τόκους ενός αναξιοποίητου δανείου. Όλα τα παραπάνω δικαιώνουν τον τίτλο για …ιστορίες καθημερινής τρέλας.