Εισήγηση του Θέμη Μουμουλίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, στην ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας
Φίλες και φίλοι,
σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης, ο πολιτισμός,η αλληλεγγν. ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽νωντηριστικ δομτέλους απ νμετατροπ ΖΩΗΣ.ΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣύη και η κοινωνική συνοχή, είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία αισιόδοξης προοπτικής. Ενδεχμένως, για κάποιους, φαντάζει πολυτέλεια η ενασχόληση με τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, κυρίως στους νέους ανθρώπους. Όμως, αυτό είναι και το ζητούμενο αυτής της συνάντησης, να συζητήσουμε δηλαδή,για το εάν και πως ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει και για την περιοχή μας, παράλληλο πυλώνα ανάπτυξης.
Η περιοχή της Πτολεμαΐδας, υπήρξε μια παραδοσιακά αγροτική περιοχή ηοποία υπέστη βίαιη εκβιομηχάνιση πριν από περίπου 60 χρόνια, ενώ σήμερα χαρακτηρίζεται από μακρά παράΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΟ το μέΤΗΤΑ ΖΩΗΣδοση βιομηχανικής δραστηριότητας. Διαχρονικά η περιοχή ξεχωρίζει για την πολυπολιτισμικότητά της, στοιχείο που θα πρέπει να αναδειχτεί σε πλεονέκτημά της. Τα δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά της περιοχής [πολυπολιτισμικότητα, ενεργειακό κέντρο] μπορούν να αποτελέσουν τον άξονα οικονομικής και πολιτιστικής αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής.
Η ΑΕΒΑΛ καθώς και οι κτηριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αποτελούν κορυφαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ιστορία του 20ουαιώνα. Καμμιά ελληνική πόλη δεν διαθέτει παρόμοιας σημασίας και αξίας, βιομηχανικά κτηριακά συγκροτήματα.Ο υπεύθυνος πολιτικός σχεδιασμός του μέλλοντος, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την δυναμική πραγματικότητα, η οποία καθόρισε το παρελθόν και καλείται τώρα να συμβάλλει στη δημιουργία του μέλλοντος. Η περιοχή οφείλει να αξιοποιήσει τις βιομηχανικές κτηριακές υποδομές, οφείλει να καταγράψει την ιστορία της, από τους προιστορικούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη βιομηχανική της περίοδο, οφείλει να δημιουργήσει υποδομές, δομές και δραστηριότητες, που θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς της περιοχής σε εθνικό αλλά και ευρωπαικό επίπεδο. Άλλωστε σε κάθε σύγχρονη κοινωνία ή πόλη,το μέλλον κατάγεται πάντα από το παρελθόν.
Στην προσπάθεια δημιουργίας δομών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, είναι απαραίτητη η επιστημονική καταγραφή, κάθε πολιτιστικού φορέα, κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας, κάθε θρησκευτικής γιορτής,κάθε κτηρίουπου συνδέεται με την παράδοση των τοπικών κοινοτήτων. Είναι επίσης αναγκαίος ο συντονισμός δραστηριοτήτων και η στοιχειώδης συνύπαρξη των φορέων της περιοχής.
Οφείλουμε να επιχειρήσουμε το αυτονόητο:την ανάπτυξη μιας υγιούς κουλτούρας συνύπαρξης.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και ΠΑΡΚΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Εδώ και χρόνια κάποιοι, συστηματικά επιμένουμε στην προσπάθεια ανάδειξης της ανάγκης ειρηνικής συνύπαρξης της ΔΕΗ με την περιοχή. Είναι γεγονός πως η ΔΕΗσυνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο είναι επίσης γεγονός πως με τον τρόπο που δραστηριοποιήθηκε στέρησε από την περιοχή σημαντικά πλεονεκτήματα και κυρίως, την δυνατότητα παράλληλης ανάπτυξης. Το ελάχιστο που σήμερα οφείλει η ΔΕΗ στην περιοχή είναι να της επιστρέψει την ιστορία της, μέσα από δημιουργία χώρων μνήμης, μέσα από την υπεράσπιση του δικαιώματος της περιοχής να διεκδικήσει το μέλλον της, αλλά και να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ταυτόχρονα η περιοχή οφείλει να υπερασπιστεί τηνλειτουργία της ΔΕΗ, καθώς η δραστηριότητα της ΔΕΗ, είναι άρρηκτα δεμένη με την περιοχή. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία, επιβάλλεται να αντιληφθούμε, πως η περιοχή οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα παράλληλο με τη ΔΕΗ, μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.
Η δημιουργία του Βιομηχανικού και Ιστορικού Μουσείου και Πάρκου, είναι ένα κορυφαίο έργο,όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα ένα εμβληματικό έργο-ίσως το πρώτο- για την περιοχή της Πτολεμαΐδας, που θα της προσδώσει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και θα συμβάλλει στη δημιουργίατου παράλληλου με τη ΔΕΗ μοντέλου ανάπτυξης. Η δημιουργία του Βιομηχανικού και Ιστορικού Μουσείου και Πάρκου Πτολεμαΐδας, είναι η αυτονόητη φυσική προέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή, είναι μια αυτονόητη χειρονομία.
Κάποιοι επιχειρώντας να αμφισβητήσουν το έργο παραθέτουν το παράδειγμα της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ. Ομολογουμένως είναι εγκληματική η επί σειρά ετών, αδιαφορία για την ανάδειξη και εκμετάλευση των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ, αλλά ας συμφωνήσουμε πως αυτή οφείλεται σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο άσκησης εξουσίας από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, που οδήγησε την περιοχή στα σημερινά της προβλήματα.
Με την δημιουργία του Μουσείου στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, ου μας.﷽﷽﷽ΠανεπιστημΦΟΙΤΗΤΈΣμια διεκδρτατροπ ΖΩΗΣ.ΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣθα επιστρέψουν στους χώρους του, χιλιάδες σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμένα σε σκοτεινές αποθήκες στο μουσείο της Αιανής και στην πόλη της Κοζάνης. Εδώ θα δημιουργηθεί το ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ, θα αναδειχτεί η καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ανθρώπων που έδωσαν τη δική τους μάχη σε καιρούς δύσκολους. Εδώ θα δημιουργηθεί ένας χώρος όπου επιστρέφοντας η ιστορία-όπως δικαιούται και της αξίζει- θα κάνει τις νεότερες γενιές περή﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽χεδιασμγονιπαποη της Κκρκη μοντΗΤΑ ΖΩΗΣ.ΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣφανες για την γη των παπούδων τους και των γονιών τους.
Η ΔΕΗ οφείλει να επιλέξει ως χώρο προβολής και έκθεσης της ιστορικής διαδομής της επιχείρησης στην Ελλάδα, τους χώρους του Μουσείου και την περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Στην έκταση του Βιομηχανικου Ιστορικού Πάρκου,υπάρχουν και οι κατοικίες της ΔΕΗ, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν τους ενδεχόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές ενός διεθνούς τμήματος περιβάλλοντος, που μπορεί να δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας και στην αναβάθμιση του, καθώς ο εκσυγχρονισμός και η εξέλιξή του, θα αλλάζει δυναμικά τις προοπτικές της περιοχής.
Η δημιουργία του Βιομηχανικού Ιστορικού Μουσείου-Πάρκου, είναι για την κοινωνία της Εορδαίας μια αυτονόητη διεκδίκηση. Για την ΔΕΗ είναι η αυτονόητη και επί δεκαετίες αναμενόμενη χειρονομία, αποκατάστασης αδικιών και αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς της περιοχής στην Εθνική Οικονομία.
Οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι πως τα Μουσεία είναι Μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτής της διεκδίκησης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας,μέσα στον Ιανουάριο, με θέμα τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου-Πάρκου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ
Η πόλη με τους 6 χειμερινούς κινηματογράφους σήμερα δεν διαθέτει παρά μία αίθουσα[Πνευματικό Κέντρο], με εμφανείς ωστόσο ελλείψεις στοιχειώδους σκηνικής και τεχνικής υποδομής. Σε ένα κτήριο που προσφάτως δαπανήθηκαν περίπου ένα εκκατομύριο ευρώ για ορθομαρμάρωση [!] δεν υπάρχει η δυνατότητα καμιάς σοβαρής σκηνικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα έργο που ορίζει την πεμπτουσία των πολιτικών των παρελθόντων ετών. Και βέβαια οφείλουμε να αντιληφθούμε αυτή την τεχνική ανεπάρκεια ως μία από τις αιτίες, που εδώ και χρόνια, η πόλη δεν γίνεται προορισμόςσημαντικών καλλιτεχνικών παραγωγών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτισμό αλλά και την οικονομία της πόλης.Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως με το ποσό που δαπανήθηκε για την ορθομαρμάρωση του κτηρίου, θα μπορούσαμε να έχουμε σήμερα στην πόλη τέσσερις εξαιρετικής υποδομής αίθουσες. Έτσι λοιπόν, σήμερα, μια πόλη με σημαντικά βιομηχανικά κτήρια
ε.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽περασπιστο δημιουρεί μια νμετατροπ ΖΩΗΣ.ΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ [αποθήκες κ.λ.π.] δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την μοναδική εκπαιδευτική δραστηριότητα στον τομέα του κλασσικού χορού.
Ωστόσο, σε πείσμα των λανθασμένων πολιτικών επιλογών,εδώδραστηριοποιούνται σημαντικές θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες με ιδιωτική πρωτοβουλία, χάρη στο πείσμα και την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο και τον πολιτισμό. Αποτελεί επομένως για όλους μας, στοιχειώδη πολιτική επιλογή, η ενθάρρυνση και ενίσχυση κάθε καλλιτεχνικής δραστηριότητας καθώς και η προσπάθεια δημιουργίας και άλλων. Είναι σημαντικό για την περιοχή να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες ομάδες, πολύ περισσότ
ε.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽περασπιστο δημιουρεί μια νμετατροπ ΖΩΗΣ.ΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣερες υποδομές. Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε και να βοηθήσουμε στην προσπάθεια δημιουργίας ιδιωτικών χώρων και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε νέους επαρκείς χώρους, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πόλης σε κέντρο πολιτιστικής αναγέννησης και ανάπτυξης.
Η αγορά ή ενοικίαση κάθε διαθέσιμου κινηματογράφου και η μετατροπή του σε σύγχρονη σκηνή με μικρό κόστος είναι πράξη επιβεβλημένη.
Η διάσωση κάθε βιομηχανικού κτηρίου, αποθήκης και άλλων εναλλακτικών χώρων μπορεί να αποτελέσει συνειδητή πολιτική επιλογήτης δημοτικής αρχής και η παράδοσή τους στην κοινωνία μπορεί να γίνει άμεσα
ε.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽περασπιστο δημιουρεί μια νμετατροπ ΖΩΗΣ.ΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Παράλληλα με το θέατρο τη μουσική και τα εικαστικά, θα πρέπει και η τέχνη του κινηματογράφου να βρει το χώρο της στην πόλη.
Δεκδικούμε, για την πόλη με τη μεγαλύτερη βομηχανική παράδοση ένα ετήσιο διεθνές θεματικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Είναι μια πρόταση απολύτως εφικτή, αρκεί να βρεθεί οχώρος και ο φορέας υλοποίησης.
Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης, ένα νέο μοντέλο συνύπαρξης ψυχαγωγίας και διασκέδασης,όπου το όφελος θα είναι ταυτόχρονο και προς την κοινωνία αλλά και προς την οικονομία της πόλης.
Πριν από ένα περίπου χρόνο ξεκίνησα μια προσπάθεια καταγραφής κτηρίων που βρίσκονται στις τοπικές κοινότητες της Π.Ε.Κοζ΄﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽που νηρίων και η αναβασμεκδρτατροπ ΖΩΗΣ.ΩΝ
ΤΙΜΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣάνης. Μέχρι σήμερα καταγράψαμε περισσότερα από 35 κτήρια [αποθήκες, σπίτια, κοινοτικά καταστήματα, σχολεία κ.λ.π.]. Η καταγραφή όλων των διαθέσιμων κτηρίων και η αναβάθμισή τους με βάση τις ανάγκες των κοινωνιών δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμισητης ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινότητες των οποίων τη στήριξη οφείλουμε να υπερασπιστούμε.
Και βέβαια, στην αναζήτηση και δημιουργία χώρων καλλιτεχνικής έκφρασης θα πρέπει να προσθέσουμε την ανάγκη δημιουργίας και θερινών χώρων στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας [Βελτίωση στο θέατρο στο πάρκο εκτάκτων αναγκών- Αξιοποίηση του Νταμαριού Ασβεστόπετρας – Θέατρα αλώνια στην περιφέρεια Εορδαίας – Θερινός κινηματογράφος κ.ά].
Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Η Εορδαία είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που διαθέτει τρία ματυρικά χωριά, δύο εκ των οποίων είναι επώνυμα [Πύργοι, Μεσόβουνο], ενώ εκκρεμεί η επίσημη αναγνώριση του τρίτου [Ερμακιά]. Είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τις γενιές που έρχονται αλλά κυρίως για την δικαίωση των θυμάτων, η ανάδειξη της ιστορίας των μαρτυρικών χωριών.
Η καταγραφή με τρόπο επιστημονικό, των διαφόρων ιστοριών αλλά και της ιστορίαςτων χωριών, είναι υποχρέωση όλων μας, όπως επίσης και η Δημιουργία Μουσείου, που σε συνδυασμό με το ετήσιο Συνέδριο Μαρτυρικών τόπων, που ελπίζω να συνεχίσει η περιφερειακή αρχή, θα καθιερώσει την περιοχή της Εορδαίας ως προορισμό για πολλούς.
-1ο Φεστιβάλ Πτολεμαίδας- Η πόλη γιορτάΖΕΙ
Καθιέρωση ανοιξιάτικου Φεστιβάλ, που την επόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει στην πόλη της Πτολεμαίδας και από την μεθεπόμενη χρονιά θα διαχυθεί στις τοπικές κοινότητες της Εορδαίας.
Στόχος μια μεγάλη γιορτή, μια συνάντηση πολιτισμών και αναζητήσεων, σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους της πόλης, καθώς σήμερα η πόλη δεν διαθέτει δόκιμους χώρους. Ζητούμενο είναι η συμμετοχή των καλλιτεχνικών ομάδων της περιοχής καθώς και δημιουργών από την ευρύτερη περιοχή, η συμμετοχή σημαντικών σχημάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και Εορδαίωνδημιουργών που δραστηριοποιούνται εκτός Κοζάνης, και είναι αρκετοί. Στην περίοδο του Φεστιβάλ, προσκαλούνται και φιλοξενούνται σημαντικοί επώνυμοι έλληνες δημιουργοί, με στόχο να συνδεθούν με την περιοχή γνωρίζοντάς την. Ένα φεστιβάλ όπου η κοινωνία θα αγκαλιάσει καθώς θα αντιλαμβάνεται καθημερινά πως πρόκειται για την δική της γιορτή. Ένα Φεστιβάλ, που θα αγκαλιάσει ο εμπορικός κόσμος της πόλης καθώς το Φεστιβάλ θα συμβάλλει στην καθημερινή οικονομική πραγματικότητα της πόλης. Ένα Φεστιβάλ που θα αποτελεί γιορτή εξωστρέφειας και επικοινωνίας. Ένα Φεστιβάλ όπου θα παρουσιάζονται σε διαφορετικούς χώρους καθημερινά σειρά σημαντικών γεγονότων. Ένα Φεστιβάλ που ως στόχο θα έχει την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, την εξωστρέφεια, την φιλοξενία, την ανταλλαγή αισθητικών αντιλήψεων, την ανάδειξη ντόπιων δημιουργών. Ένα Φεστιβάλ που θα βασίζεται στην φαντασία της κοινωνίας που το διοργανώνει.
Και βέβαια από μια παρόμοια γιορτή ς.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ιτεχνικάονπου την επαικδεν μπορεί να απουσιάζει η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, που θα συμβάλλει όχι μόνο παρακολουθώντας, αλλά κυρίως συμμετέχοντας στη διαμόρφωσή του προγράμματός του. Η πόλη έχει την τύχη να διαθέτει έναεξαιρετικό Μουσικό Σχολείο, αλλά και σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες στα σχολεία της.
Το υλικό του πρώτου Φεστιβάλ θα αποτελείται από θεατρικές ς.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ιτεχνικάονπου την επαικπαραστάσεις, θεατρικά δρώμενα σε εναλλακτικούς χώρους, Εργαστήρια, Σεμινάρια, Συναυλίες, παρουσίαση του έργου τοπικών δημιουργών, παρουσίαση νέων δημιουργών, εκθέσεις φωτογραφίας [την πρώτη χρονιά με θέμα την ιστορία της περιοχής], εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων και βέβαια συνεστιάσεις και βραδιές στα στέκια της πόλης.
Το Φεστιβάλ μπορεί να πραγματοποιείται το διάστημα από την Καθαρή Δευτέρα, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Το 1ο Φεστιβάλ, μπορεί να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 23 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2017.
Τέλος, προτείνεται η καθιέρωση ετήσιου Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και την ποιότητα ζωής στην Πτολεμαΐδα.
Φίλες και φίλοι,
για όλα τα παραπάνω δεν απαιτούνται κυρίως χρήματα. Απαιτείται πολιτική βούληση και πίστη στην ιδέα πως ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης. Πίστη πως ο πολιτισμός συμβάλλει στην διαμόρφωση ποιότητας ζωής. Εύχομαι κάποτε η κοινωνία να σταματήσει να κάνει “ανάθεση οράματος” και να συνειδητοποιήσουμε πως οι μεγάλες αλλαγές που ελπίζουμε πως θα έρθουν, θα γίνουν μόνο με την καθοριστική συμβολή των κινημάτων και των κοινωνικών διεκδικήσεων, που οφείλουμε συμμετέχοντας να αναπτύσσουμε.
Ας βοηθήσουμε όλοι να γίνει η Πτολεμαΐδα πόλη του Αύριο.
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης
Θέμη Μουμουλίδη