Yπό την παρακολούθηση της ΕΤΕπ θα προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που εμπεριέχει και την περίφημη «λίστα» με τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε επιστολή της ΕΤΕπ που προβλέπει τη συμμετοχή της σε επιτροπή που θα συστήσει η ΔΕΗ έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να παρακολουθεί την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της επιχείρησης.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της ΔΕΗ και έχει στηρίξει τη χρηματοδότησή της με δάνεια από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, αποκτά ρόλο εποπτείας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και της διασφάλισης από πλευράς της ΔΕΗ ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης για το μέλλον. Η εποπτεία της ΕΤΕπ θα συμπεριλάβει αναπόφευκτα και τον σχεδιασμό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, που προχωράει με τη συνδρομή της McKinsey. Η πρώτη «λίστα» φαίνεται να έχει κλειδώσει και περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και τις μονάδες Μελίτη Ι που βρίσκεται εν λειτουργία και Μελίτη ΙΙ που έχει αδειοδοτηθεί και έχει σχεδιαστεί στη βάση κοινών υποδομών με τη λειτουργούσα μονάδα.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ προβλέπει τη διάθεση των παραπάνω μονάδων «πακέτο» με ορυχεία για τη διασφάλιση της τροφοδοσία τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για τον ΑΗΣ Αμυνταίου εκτιμάται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πραγματοποιηθεί το market test, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του ορυχείου που υπέστη κατολίσθηση και εναλλακτικά εξετάζεται η παραχώρηση του ορυχείου στη θέση «Κλειδί». Για τον ΑΗΣ Μελίτη σχεδιάζεται η παραχώρησή του μαζί με το ορυχείο της Βεύης που ανήκει στη ΔΕΗ και το κομμάτι που έχει παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμού στην εταιρεία «Ακτωρ», αλλά εκκρεμεί η έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή. Δεδομένου ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει δημοσίως αμφισβητήσει τον διαγωνισμό και έχει προαναγγείλει την έναρξη νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ξεχωριστός διαγωνισμός για τη Βεύη αλλά να ενταχθεί το ορυχείο συνολικά (το υπό παραχώρηση και της ΔΕΗ) στο κοινό πακέτο με τον ΑΗΣ Μελίτη.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…