Στην Αναστασία Κοτσακόλιου και τον Αντώνη Πουγαρίδη στο PtolemeosFm στο ραδιόφωνο του VivaGr μίλησε ο γιατρός και πρώην Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης.
Συζήτησε μαζί τους για το ΕΣΥ, για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και πολλά άλλα.
Ακούστε τη συνέντευξη:
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το πόσο έχει εγκαταλειφθεί σήμερα και χρειάζεται ανανέωση, το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αλλά και τον υγειονομικό χάρτη στη Δ. Μακεδονία, όπως και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε στην Αναστασία Κοτσακόλιου και τον Αντώνη Πουγαρίδη στο PtolemeosFm στο ραδιόφωνο του VivaGr, ο γιατρός – χειρούργος και πρώην Νομάρχης Κοζάνης επί σειρά ετών, Ιορδάνης Ανδρεάδης.
Ο κ. Ανδρεάδης, έχοντας υπηρετήσει το ΕΣΥ για πολλά χρόνια, αναφέρθηκε στο πόσο γερασμένο είναι σήμερα, στις παθογένειές του, αλλά στο μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στα νοσοκομεία, που είναι η καθημερινότητα, όπως λέει:
«Κάθε μέρα το ΕΚΑΒ κάνει διακομιδές για καθετήρα στη Φλώρινα, ελλείψει ουρολόγου στην Κοζάνη, ενώ μια ρινορραγία διακομίζεται στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι τα προβλήματα σήμερα που ο κόσμος αντιμετωπίζει», λέει με αγανάκτηση.
Ερωτηθείς ποιοι είναι οι λόγοι που το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για έναν νέο επιστήμονα, ο ίδιος απαντάει είναι αρχικά, ζήτημα στελέχωσης: «Για να έρθει ένας νέος γιατρός στην περιοχή μας ή γενικά, το πρώτο που θα δει είναι τη στελέχωση του νοσοκομείου. Αν ένας παθολόγος σκεφτεί να έρθει στην Πτολεμαΐδα και δει 2-3 παθολόγους εδώ, δεν θα έρθει. Το δεύτερο είναι το επιστημονικό έργο, πως λειτουργεί η κλινική, τι περιστατικά περιθάλπει. Τα άλλα έχουν να κάνουν με τις παθογένειες του ΕΣΥ. Βγάζουμε πολλούς γιατρούς αλλά φεύγουν έξω. Οι γιατροί όταν έρχονται επικουρικοί, μετά είναι μετέωροι. Στο εξωτερικό παίρνουν διπλάσια και παραπάνω χρήματα και έχουν επιστημονική ανέλιξη».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Δ. Μακεδονία, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε πως η περιοχή έχει 700 και πλέον κρεβάτια, με πληρότητα 10-20%, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός νοσοκομείου, που θα καλύπτει τα πάντα λέγοντας: «Το πρόβλημα έχει να κάνει με την οργάνωση. Πρέπει να δούμε συνολικά τι σύστημα υγείας θέλουμε. Αν ανοίξετε σε ένα οποιοδήποτε βιβλίο για μάνατζμεντ υγείας, θα δείτε ότι μέχρι 500.000 κατοίκους προβλέπεται ένα νοσοκομείο, αλλά θα έχει όλες τις ειδικότητες. Αν κάποιοι θέλουν για την πολιτική τους καριέρα για την αυτοδιοίκηση να φτιάξουν κάποια πιασιάρικα πράγματα…Πρέπει να δούμε συνολικά το σύστημα ΕΣΥ και από ποιους διοικείται. Στο ΕΣΥ υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν το αντικείμενο. Που βάζουμε τον πήχη; Το ΕΣΥ είναι σπάταλο. Για να γίνουν ριζικές αλλαγές πρέπει να σπάσεις αυγά: Πρέπει να μπουν μάνατζερ υγείας στα νοσοκομεία, σχετικοί με το αντικείμενο και μπαίνουν οι κομματικοί εγκάθετοι. Βαθμονόμηση, οδικός χάρτης υγείας», λέει με νόημα.
Ερωτηθείς για νέο κτήριο νοσοκομείου, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε: «Δεν συζητάμε για νέο κτήριο, υπάρχει της Πτολεμαΐδας. Αυτοί που φωνάζουν στην Κοζάνη, σιώπησαν όταν κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ μετακινήσεις για καθετήρα. Τι γίνεται με τα περιστατικά τραυμάτων – ορθοπεδικά; Η πολιτεία να δει για ποιους λόγους μεταναστεύουν ασθενείς».
Ερωτηθείς για το πόσα νοσοκομεία χρειάζεται η περιοχή, ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε: «Ένα νοσοκομείο ανά 500.000 κατοίκους», ενώ όταν ρωτήθηκε πόσο έτοιμοι είναι να το δεχθούν αυτό οι πολίτες, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε «ο κάθε δήμαρχος και περιφερειάρχης δεν μπορεί να κάνει πολιτική υγείας. Θέλουμε αποκέντρωση του ΕΣΥ και να μεταφερθούν αρμοδιότητες, που θα δρα υποστηρικτικά στην αιρετή περιφέρεια. Ένας ευέλικτος, υποστηρικτικός μηχανισμός που θα έχει αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία.
Για την πορεία του στο Μποδοσάκειο
Αναφορικά με την «αποστρατεία» του από το Μποδοσάκειο, τρία χρόνια πριν, ο κ. Ανδρεάδης απάντησε με νόημα ότι «η ψυχή μου είναι εκεί». Παρότι τερμάτισε την ιεραρχία και την εξέλιξη στο νοσοκομείο, όταν συνταξιοδοτήθηκε συνέχισε να προσφέρει γνώση και υπηρεσίες σαν ιδιώτης. Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο σήμερα, απάντησε πως υπάρχουν ζητήματα με ελλείψεις, λ.χ. υπάρχουν τρεις παθολόγοι, που είναι επιφορτισμένοι με την COVID και έχουν και άλλα περιστατικά.
«Όλα έχουν να κάνουν με τη σωστή στελέχωση. Ήμασταν μια γενιά γιατρών, που πήραμε πατριωτικά, στήσαμε το νοσοκομεία και το φέρναμε να είναι από τα πιο ανταγωνιστικά σε νομαρχιακό επίπεδο στη Βόρεια Ελλάδα και εύχομαι να συνεχιστεί», είπε επίσης.
Για το ΚΙΝΑΛ
Ερωτηθείς πως βλέπει το στοίχημα του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρεάδης στάθηκε σε αυτά που είπε ο κ. Ανδρουλάκης για την αυτόνομη πορεία του κόμματος, μιλώντας, όμως και για την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, προκειμένου να είναι εντάξει τα κόμματα και οι πολιτικοί απέναντι στους πολίτες.
Μίλησε, ακόμη, για τη μη συμμετοχή των νέων στα κοινά και την απαξίωση της πολιτικής, λέγοντας πως το νέο πρέπει να συνοδεύεται από νέες ιδέες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι κηδεμονία στη νέα γενιά», ενώ έκρινε θετικά τα όσα λέει σήμερα ο Ανδρουλάκης, ιδίως και στο θέμα της απολιγνιτοποίησης. Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να έχει μια ενεργειακή αυτοτέλεια και ενεργειακή επάρκεια.
Τέλος, ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στην πολιτική, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως έκλεισε ένας μεγάλος κύκλο 16 χρόνων, μιας πορείας επιτυχημένης και πλέον ήρθε η σειρά να αναλάβουν νέοι.
Στους συναδέλφους του στο Μποδοσάκειο, ευχήθηκε, επίσης, να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο σωστά γίνεται και να το κάνουν με μεράκι, ενώ, τέλος, στους πολίτες, ευχήθηκε να εμπιστεύονται το νοσοκομείο, το οποίο έχει μεν αδυναμίες, να εμπιστεύονται το ΕΣΥ, ενώ κατέληξε με την ευχή και την ελπίδα οι κυβερνώντες να κάνουν ριζική αλλαγή στο γερασμένο ΕΣΥ.
Β.Σ.