Ημερίδα για τη Δίκαιη Μετάβαση πραγματοποίησε στη πόλη της Πτολεμαΐδας σήμερα Σάββατο 10/12/2022, ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. Ομιλητές ήταν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας , κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας , κα. Πέτη Πέρκα, η βουλευτής Νομού Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κα. Καλλιόπη Βέττα και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών κ. Λευτέρης Τοπάλογλου ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στην εισήγησή του ο κ. Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Πτολεμαΐδα, στην Δυτική Μακεδονία, συζητάει το πρόγραμμα της επομένης προοδευτικής κυβέρνησης για τη Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία έχει προσφέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην ανάπτυξη, στην κοινωνική ισορροπία, στο περιβάλλον της Ελλάδας και η πολιτεία της χώρας οφείλει να αποδώσει στην περιοχή πρώτον την εξασφάλιση ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, αυτό είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και δεύτερον την εξασφάλιση ότι η περιοχή θα έχει εργασία, εισόδημα, παραγωγή και προκοπή. Με λίγα λόγια θα έχει προοπτική. Αυτός είναι ο όρος που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας δημόσια, όπως υπενθύμισε ο κ. Φάμελλος. Στη συνέχεια της ομιλίας του εστίασε στους ρόλους που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΔΕΗ, όπως είναι αρχικά η επανακρατικοποίησή της, η παροχή ενεργειακής ασφάλειας σε συνδυασμό με φθηνή τιμή, στην ανάληψη δημοσίων επενδύσεων στην αποθήκευση, ενώ θα πρέπει να έχει κι έναν ειδικό ρόλο στην περιοχή.
Η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κα. Πέτη Πέρκα ανέλυσε το τεχνοκρατικό κομμάτι λέγοντας ότι η πράσινη μετάβαση αναδεικνύεται ως αδήριτη ανάγκη, πρόκειται ωστόσο για μια μακρόχρονη διαδικασία, η οποία απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, κινητοποίηση πολλαπλών χρηματοδοτικών εργαλείων και διαρκή διαβούλευση. Άλλωστε δεν πρόκειται απλά για ενεργειακή μετάβαση, αλλά για ριζική αλλαγή του παραγωγικού προφίλ της χώρας και εν προκειμένω των λιγνιτικών περιοχών. Ήδη η Ε.Ε. από τα πρώτα κείμενά της αναφέρεται σε καταστροφικές συνέπειες για τις λιγνιτικές περιοχές εάν δε ληφθούν πρόνοιες ώστε η μετάβαση να είναι δίκαιη. Επομένως το ζήτημα της μετάβασης σε μια μετά-λιγνιτική εποχή είναι δυσεπίλυτο και πολυσύνθετο και απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση και βεβαίως η αξιοποίηση των καλών πρακτικών της διεθνούς εμπειρίας. Δυστυχώς, η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης αποτελεί ίσως ένα από τα πιο κακά παραδείγματα στην Ε.Ε., γιατί αφενός μιλάμε για απολιγνιτοποίηση και όχι για απανθρακοποίηση και αφετέρου σε καμία περίπτωση για οργανωμένη μετάβαση όπου το κράτος εγγυάται, προωθεί, χρηματοδοτεί με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας μια βιώσιμη λύση.
Παρακολουθήστε βίντεο από εισηγήσεις και τοποθετήσεις στην ημερίδα: