Το κυλιόμενο ωράριο (βάρδια) που εφαρμόζεται σήμερα στα ορυχεία της ΔΕΗ (7 μέρες πρωί, 7 απόγευμα, 7 νύχτα) είναι επίπονο, καταβάλλει τον εργαζόμενο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξουν οι φυλακές (βάρδιες) στα ορυχεία της ΔΕΗ.
Τα παραπάνω τόνισαν στις εισηγήσεις τους οι γιατροί που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ» το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα, με θέμα «Ωράριο Εργασίας σε Εναλλασσόμενες Φυλακές και Υγεία των Εργαζομένων».
Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά και κλινικά εδώ και πολλά χρόνια ότι το κυλιόμενο ωράριο δημιουργεί επιπτώσεις στην υγεία, καθώς δημιουργεί προβλήματα στη διατροφή των εργαζομένων, παχυσαρκία, αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη και έχει ως επακόλουθο αύξηση των καρδιαγγειακών, όπως αγγειακά, εγκεφαλικά και εμφράγματα, ανέφερε ο Παθολόγος και αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Γιαννακίδης. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο, κυρίως για καρκίνο του πνεύμονα στον άντρα και στο μαστό στις γυναίκες.
Εκτός από καρδιολογικά, ψυχολογικά, προβλήματα μεταβολισμού και παθήσεις του γαστρεντερικού η βάρδια κατηγορείται και ως πιθανός καρκινογόνος παράγων για καρκίνο στο μαστό, στον προστάτη και στο παχύ έντερο, επισήμανε κι ο Γιατρός Εργασίας της ΔΕΗ, Χαράλαμπος Αλεξόπουλος και υπογράμμισε ότι συνιστάται σε όσους είναι διαβητικοί ή έχουν περάσει καρδιολογικά προβλήματα να μην δουλεύουν σε βάρδιες.
Ο Ψυχίατρος, Βασίλειος Αθανασιάδης, ανέφερε ότι το κυλιόμενο ωράριο διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς του οργανισμού, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος και να γίνεται λιγότερο ποιοτικός. Η διαταραχή αυτή, είπε, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα, ανεξήγητους πονοκεφάλους και ανεξήγητη κόπωση, αλλά μπορεί να προξενήσει και σοβαρότερες παθήσεις, όπως εγκεφαλικό, ενώ μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.
Η βάρδια έτσι κι αλλιώς είναι επιβαρυντικό στοιχείο για την απόδοση του εργαζόμενου είτε είναι γερός, πολύ περισσότερο εάν είναι άρρωστος, δήλωσε ο Πνευμονολόγος Γιάννης Τσότσος. Εξήγησε ότι φυσιολογικά στον ύπνο η αναπνευστική λειτουργία στο γερό άτομο πέφτει 5%-8%. Σε ένα άτομο που πάσχει από τα πνευμόνια του, έχει άσθμα ή βρογχίτιδα, η αναπνευστική λειτουργία μπορεί να πέσει από 15% έως 50%, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύει κανείς όσο γίνεται λιγότερες συνεχόμενες νυχτερινές βάρδιες για να έχει περισσότερο χρόνο ανάπαυσης εκτός της νυχτερινής βάρδιας.
Ο κ. Τσότσος εξέφρασε μάλιστα την απορία του γιατί δεν έχει αλλάξει το ωράριο φυλακών στα ορυχεία και δεν έχει μειωθεί ο χρόνος εργασίας με περισσότερες άδειες των εργαζομένων, από τη στιγμή που η ΔΕΗ έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράβαση των δικαιωμάτων υγείας των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της «Ένωσης», Κώστας Θεοχάρης, πρότεινε να εφαρμοστεί δοκιμαστικά το σπάσιμο του συνεχόμενου 7ήμερου (βάρδιας) στα τρία που είχε προτείνει πριν 10 χρόνια η ΔΕΗ και το απέρριψαν οι εργαζόμενοι, «ίσως επειδή ήμασταν νεώτεροι και υπήρχε και πολύς κόσμος στην επιχείρηση». Δηλαδή: τρία πρωινά, δύο απογευματινά και δύο νυχτερινά- ενδιάμεσα ρεπό, την επόμενη εβδομάδα τρία απογευματινά, δύο πρωινά και 2 δύο νυχτερινά κοκ. «Να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι εάν θέλουν να εφαρμοστεί δοκιμαστικά για ένα τρίμηνο περίπου και να δουν στην πράξη ποιο ωράριο είναι καλύτερο και να το εφαρμόσουν.»
Την πρωτοβουλία της «Ένωσης» για τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής χαιρέτισε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας της ΔΕΗ, Μαρία Τολάκη, λέγοντας ότι η ΔΕΗ είχε προτείνει εδώ και χρόνια την μείωση της διάρκειας των φυλακών αλλά δεν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, καθώς θεωρούσαν ότι διαταράσσεται η κοινωνική τους ζωή. Η αλλαγή διάρκειας των φυλακών 2-2-3 είναι προτεινόμενη από τη ΔΕΗ είπε και ζήτησε να τη δοκιμάσουν οι εργαζόμενοι.
Αντίστοιχη ημερίδα διοργάνωσε η «Ένωση» σήμερα Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ. και στην Κοζάνη, στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου της Π.Ε Κοζάνης.