Πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου , η εκδήλωση του τμήματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, με θέμα: Μικρομεσαία επιχείρηση: κύριος παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ιωάννης Σαρακιώτης (Βουλευτής Φθιώτιδας/Αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Έρευνας και Καινοτομίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ) που αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη μικρομεσαία επιχείρηση. Κατά το 1,5 έτος της πανδημίας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Η έλλειψη ρευστότητας και τα χρέη, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς καμία ευθύνη των επιχειρηματιών, είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σε αυτά προστίθεται και το θέμα της αύξησης των τιμών πολλών αγαθών.
Είναι ευδιάκριτη πλέον η επικείμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των αυξήσεων σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Και για τα τρία προαναφερθέντα ζητήματα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα επικαιροποιηθούν το Σάββατο από βήματος της Δ.Ε.Θ.
Ο Νίκος Σκορίνης (Μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ /Υπεύθυνος του τομέα οικονομίας και ανάπτυξης) τόνισε πως δύο διαφορετικές λογικές υπάρχουν. Η ΝΔ θεωρεί ότι μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι «ζόμπι» και εμποδίζουν την ανάπτυξη και εμείς θεωρούμε ότι είναι παράγοντας ανάπτυξης και προσφέρουν στην απασχόληση και στην οικονομία. Επιπλέον από τα 109 δις € που χρωστούν οι Έλληνες στο δημόσιο τα 87 τα χρωστούν 8000 ΑΦΜ στα οποία περιλαμβάνονται και 5000 μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι μικρομεσαίοι που δημιουργούν προβλήματα στα δημόσια οικονομικά, αλλά αυτοί που έμαθαν μόνο να παίρνουν και να μη δίνουν και αυτοί δεν είναι οι μικρομεσαίοι. Επεσήμανε ακόμη ότι οι τράπεζες πήραν από την ΕΚΤ 35 δις με αρνητικό επιτόκιο εκ των οποίων από τα 10 πρώτα που απετέλεσαν την Πιστωτική επέκταση των 10 δις κατευθύνθηκαν τα 5 δις € σε πέντε επιχειρηματικούς ομίλους και λιγότερο από το 10% κατευθύνθηκε στο 98% των επιχειρήσεων που είναι οι μικρομεσαίες της χώρας και η αγορά εξακολουθεί να στεγνώνει από ρευστότητα.
Η Καλλιόπη Βέττα ( Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης ) περιέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα των μικρομεσαίων της Π.Ε. Κοζάνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ είπε είναι μια κυβέρνηση των μεγάλων επιχειρήσεων που σκοπό έχει την «εκκαθάριση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην περιοχή η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μια δυσοίωνη κατάσταση καθώς το καλύτερο σενάριο των σχεδιασμών της κυβέρνησης δε δημιουργεί παρά το 1/3 των θέσεων εργασία που χάνονται.
Το «παρών» έδωσε ο Κώστας Κυριακίδης (Αναπληρωτής Δήμαρχος / Αντιδήμαρχος τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ) ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής μας.
Ακριβή εικόνα για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έδωσε ο κ. Ιωάννης Μητλιάγκας ( Πρόεδρος ΕΒΕ Κοζάνης ) που αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι αναγκαία για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, ο κ. Αλέκος Βουτυρής (Πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Καφέ – Ζαχαροπλαστείων Κοζάνης) παρουσίασε τα προβλήματα του χώρου της εστίασης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το προηγούμενο βράδυ ήταν έξω, στα μαγαζιά μας, όλες οι υπηρεσίες ελέγχου. Μόνο οι πελάτες μας έλειπαν»
Τέλος, η Κ. Νίκη Τσιανάκα (Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Δυτ. Μακεδονίας) αναφέρθηκε στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο των γυμναστηρίων.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και μοιράστηκε η πρόταση του Τσίπρα για επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνουν:
– Διαγραφή ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας.
-Κατάργηση πτωχευτικού νόμου
– Διασφάλιση 1ης κατοικίας και
Ολική πρόταση για επανεκκίνηση της οικονομίας
Στο μέλλον θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις τέτοιου είδους ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλο και περισσότερους φορείς να τοποθετούνται και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.