Ημερίδα Φ.Ε. και Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard
«Η έννοια τού ήρωα στην αρχαιότητα και η διαχρονική της εξέλιξη.
Ένα σημαντικό παιδευτικό εργαλείο»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 ημερίδα με θέμα : «Η έννοια τού ήρωα στην αρχαιότητα και η διαχρονική της εξέλιξη. Ένα σημαντικό παιδευτικό εργαλείο» στο πλαίσιο της συνεργασίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτηςκηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη του Επετειακού Εορτασμού των 180 χρόνων (1836-2016) από την ίδρυση και τη λειτουργία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης ανάλυσε την έννοια του ήρωα λέγοντας : «Ήρωας είναι η υπέρβαση των δυσκολιών του φόβου που απαιτεί η ένταση του αγώνα, η έννοια του κλέους, των θυσιών και της θυσίας, της ανιδιοτέλειας, δηλαδή μια μορφή Αγιότητας». Μίλησε για τον αγράμματο Κολοκοτρώνη που ήθελε να μορφωθεί η γυναίκα, η μάνα, η αδερφή. «Ήρωες είναι και τα τέρατα τα οποία ανταγωνίζονται τους ήρωες όπως ο Πολύφημος, ντυμένα και αυτά με πολλά ψυχικά χαρίσματα». Τελειώνοντας το χαιρετισμό του ο καθηγητής Μπαμπινιώτηςεπεσήμανε ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά και για θεούς και για ήρωες!
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας η ομάδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών με επικεφαλής τον καθηγητήGregoryNagy(Πανεπιστήμιο Harvard) μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τα αποτελέσματα ερευνών τεσσάρων και πλέονδεκαετιώνστο Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια που αφορούν τις Διαχρονικές και Συγχρονικές Απόψεις για τον Ήρωα στην αρχαιότητα. Οι καθηγητές Ιωάννης Πετρόπουλος, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, LeonardMuellner (CHS-Harvard) καιKeithStone (CHS -Harvard)ανέπτυξαν τα χαρακτηριστικά του αρχαίου Έλληνα ήρωα και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών για την υποστήριξη της συνεργατικής μάθησης με 80.000 συμμετοχές έως σήμερα σε διαδικτυακά προγράμματα του HeroesX του Πανεπιστημίου του Harvard. Στα προγράμματα αυτά ο καθηγητής LeonardMuellner ανέφερε ότι προτεραιότητα έχει η σωστή ανάγνωση των κειμένων από τους μαθητές οι οποίοι πρέπει να βγάλουν από το κείμενο αυτό που εννοεί χωρίς να προσθέτουναξίες και ιδέες που έχουν μέσα τους και έτσι να εμπλέκονται σε κριτική. Δεν είναι δική τους δουλειά το να κρίνουν αλλά με πολλή αυτοσυγκέντρωση να βυθιστούν σε αυτό και να νοιώσουν ασήμαντοι στη σημαντικότητα αυτού που διαβάζουν!
Ο καθηγητής Nagy, με ταπεινότητα και σεβασμό για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό,μίλησε λέγοντας ότι δεν πρέπει να αποκοπούμε από την παράδοση των προγόνων μας που είναι ο ανθρωπισμός μας και να μην αποσυνδεθούμε από τον συναισθηματικό και διανοητικό κόσμο των γονέωνπου μας διδάσκει η Ελληνική Τέχνη. Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα με τους ήρωες έχει να κάνει με την ανάγνωση και τον τρόπο που οι μαθητές θα διαβάσουν το κείμενο. Προτρέπει μάλιστα να επιχειρηματολογούν,αφού είπε ότι: «ένα καλό επιχείρημα είναι ισοδύναμο με μία ΙΣΤΟΡΙΑ».
Στο δεύτερο μέρος οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης παρουσίασαν διδακτικές προτάσεις με πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα. Ξεχωριστή εντύπωση έκανε η διδακτική πρόταση του Αλέξη Αλεξίου: «I need a hero»,«αναζητώντας τον Ήρωα του Μήνα» ο οποίος μαζί με τις μαθήτριες Ευτυχία Μουσμουλίδου, ΧρυσαλίναΓουλή και Αφροδίτη Καράταγλη παρουσίασαν αναλύσεις και συμπεράσματα για τα πρότυπα και τις επιλογές των σημερινών νέων.
Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η υπογραφή ανανέωσης της συνεργασίας CHS και Αρσακείων Σχολείων από τον κ. Μπαμπινιώτη και τον κ. Nagy.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής κύριος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, η Επόπτρια των Αρσακείων -Τοσίτσειων Σχολείων κ. Βασιλική-Παπαπέτρου-Μουρσελά, ο καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος του ΔΣ της ΦΕ κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, η Αντιπρύτανης ΑΠΘ κ. Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αικατερίνη Δημητριάδου, η κ. Ευανθία Τσιτσιμπάκου-Βασάλου, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής ΦιλολογίαςΑΠΘ και κ. Φλώρα Μανακίδου, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ.
Η Συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης Δρ. Ιωακειμίδου Ακατερίνη αποτέλεσε την ψυχή της διοργάνωσης και την ευχαριστούμε γι αυτό!
Μάγκου Νατάσα