Μια συνήθης εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι από τα πιο ηλικιωμένα άτομα στον περίγυρο μας όπως είναι οι παππούδες μας και αρκετά ηλικιωμένους ανθρώπους είναι η κίνηση του τρέμουλου στο χέρι τους καθώς κινούνται, μιλούν ή απλά στέκονται!
Αυτό το τρέμουλο είναι χαρακτηριστικό πολλών ηλικιωμένων ατόμων που το πέρασμα των χρόνων έχει με αυτόν τρόπο συμβάλλει στην κίνηση τους και στην ομιλία τους.
Παρόλα αυτά αυτό το τρέμουλο αποτελεί μια κρυφή ανάμνηση όσων με αγάπη σκέπτονται τα αγαπημένα τους άτομα καθώς συνήθως αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων παππούδων και ηλικιωμένων ατόμων.
Πόσες εικόνες μπορεί να σχηματίσει ο ανθρώπινος νους φέρνοντας αυτό το τρέμουλο στο χέρι, ή στο στόμα κάτι την ομιλία όταν σκεφτεί τα αγαπημένα του ηλικιωμένα άτομα!
Η αγαπημένη εικόνα του χαϊδέματος του χεριού του αγαπημένου σου παππού ή γιαγιάς σε προχωρημένη ηλικία, συνοδευόταν από το τρέμουλο στο κουρεμένο χέρι τους και την προσπάθεια τους να το σταθεροποιήσουν για να σου προσθέσουν το πολυπόθητο χάδι τους, που ήταν γεμάτο αγάπη, στοργή και καμάρι!
Αυτό το τρέμουλο φάνταζε τότε χαριτωμένο στο μυαλό σου και θεωρούνταν αποτέλεσμα των γηρατειών που ο χρόνος φθείρει την ανθρώπινη ικανότητα και μειώνει την δύναμη των ανθρώπων!
Επίσης αποτελούσε ένα χαρακτηριστικό των αγαπημένων σου ανθρώπων που το έκανε και αυτό εξίσου αγαπητό στα μάτια σου καθώς ήταν δικό τους και μέρος της μοναδικότητας τους.
Αυτό το τρέμουλο που άλλες φορές μπορούσε να επιδεινωθεί αποτελούσε μέρος της νόσου Πάρκινσον που άλλοτε εκδηλώνεται και στην πορεία της νόσου μπορεί να επιδεινωθεί ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όχι!
Τα συμπτώματα της νόσου αυτής έχουν συνήθως άγνωστη αιτιολογικά ενώ κατά την επιδείνωση της μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα επιπλέον προβλήματα όπως είναι η άνοια και η ψυχολογικές επιπτώσεις και μπορεί να φτάσει μέχρι και στο σημείο της μελαγχολίας.
Καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή νόσου, έχει παρατηρηθεί πως κυρίως στα πρώιμα στάδια της νόσου κάποια συγκεκριμένη και προσεγμένη διατροφή και κάποια ακολουθία από φυσιοθεραπείες μπορούν να προσφέρουν κάποια σχετική βελτίωση.
Η νόσος αυτή συνήθως παρουσιάζεται με ένα απλό τρέμουλο στα άκρα ή στην ομιλία, ενώ μπορεί να έχει και επέκταση της σοβαρότητας και των συμπτωμάτων! Η νόσος χρειάζεται παρακολούθηση από την ιατρική ειδικότητα του νευρολόγου!
Ο νευρολόγος στην αρχή των συμπτωμάτων καλείται να πάρει το ιστορικό του ασθενή, μαζί με μια πλήρη νευρολογική διάγνωση και εξέταση!
Στη συνέχεια ο νευρολόγος για την πλήρη διάγνωση της νόσου, απαιτείται να προβεί σε νέες εξετάσεις όπως μαγνητική εξέταση ή πιο απεικονιστικές μεθόδους εξέτασης της νόσου!