Αρχική > Αρθρογραφία > Και όμως… Ο Ηλίας Σιδέρης εξηγεί γιατί ο Αρτέμης Σώρρας μπορεί να «κατέβει» στις εκλογές

Και όμως… Ο Ηλίας Σιδέρης εξηγεί γιατί ο Αρτέμης Σώρρας μπορεί να «κατέβει» στις εκλογές

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ο Αρτέμης Σώρρας καταδικάστηκε σε ποινή καθείρξεως με δικαίωμα εφέσεως αλλά χωρίς η έφεση του να παράγει δικαίωμα αναστολής της ποινής. Δηλαδή, αν τον συλλάβουν, πάει φυλακή. Ταυτοχρόνως, καταδικάστηκε σε αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 5 έτη. Δηλαδή δεν μπορεί να ψηφίζει και να εκλέγεται για 5 έτη. Ο νόμος ορίζει ότι, όταν ο δράστης καταδικάζεται σε φυλάκιση, επιβάλλεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έως πέντε έτη αν: α) η ποινή που επιβλήθηκε είναι τουλάχιστον ενός έτους και β) η πράξη που έχει τελεσθεί φανερώνει από τα αίτια, το είδος, τον τρόπο εκτέλεσής της και όλες τις άλλες περιστάσεις ηθική διαστροφή του χαρακτήρα του δράστη, ενώ στις καταδίκες σε πρόσκαιρη κάθειρξη (καλή ώρα στη περίπτωση μας) επιβάλλεται και πρόσκαιρη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για δύο έως δέκα έτη.

Η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων έχει ως συνέπεια, ότι εκείνος που καταδικάστηκε: 1) χάνει οριστικά τα αιρετά δημόσια, δημοτικά ή κοινοτικά αξιώματά του, τις δημόσιες, δημοτικές ή κοινοτικές θέσεις που κατείχε, κάθε βαθμό του στο στρατό, την ιδιότητα του δικηγόρου, καθώς επίσης και τις επίτιμες θέσεις και τα παράσημα, 2) δεν μπορεί να αποκτήσει τα παραπάνω, 3) δεν μπορεί, να ψηφίζει και να εκλέγεται στις πολιτικές, δημοτικές ή κοινοτικές εκλογές.

Το βασικό θέμα που τίθεται, είναι από πότε αρχίζει να “εκτίει” την παρεπόμενη ποινή του.Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ποινικού Κώδικά “Το αποτέλεσμα της ολικής ή μερικής αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων αρχίζει μόλις η απόφαση γίνει αμετάκλητη”. Αυτό πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 51 παρ. 3, που ορίζει ότι ο Νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Αυτό σημαίνει, ότι ο Σώρρας ακόμα και να μπει φυλακή, μπορεί να κάνει έφεση, να καταδικαστεί στην έφεση, να κάνει αναίρεση στον Άρειο Πάγο, να του απορριφθεί η αίτηση για αναίρεση, δηλαδή ο Άρειος Πάγος να επικυρώσει την απόφαση του Εφετείου και μετά να αρχίσει η αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Είναι παράδοξο αλλά είναι αλήθεια, ότι κάποιος μπορεί να είναι φυλακή και να μπορεί να ψηφίζει! Και μάλιστα, μπορεί να του αποστερηθούν τα πολιτικά του δικαιώματα, αφού βρίσκεται στη φυλακή. Ως εκ τούτου, και στην περίπτωση Σώρρα, ακόμα και να τον συλλάβουν, ακόμη και να τον φυλακίσουν, μπορεί να ψηφίζει και να είναι υποψήφιος, μέχρι ο Άρειος Πάγος να επικυρώσει την απόφαση που τον καταδικάζει. 

 

ΠΗΓΗ: http://www.ereportaz.gr/

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Επανάσταση του 1821: Αλήθειες και ψεύδη- του Αναστάσιου Σεμίζογλου  

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Το κίνημα του εθνομηδενισμού στην πατρίδα μας επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα, τα αρχεία και τις πηγές ...