Την Τρίτη 1 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ν. Αγ. Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής η Ιερά Αγρυπνία επί την Ανακομιδή του Ιερού λειψάνου του Πρωτομάρτυρος και Πρωτοδιάκονου Στεφάνου στην Πτολεμαΐδα.
Στην Ιερά Αγρυπνία συμμετείχαν οι ιερείς: πατήρ Τιμόθεος πατήρ Τσισμαηλίδης, πατήρ Θεόφιλος Φραγκουλίδης, πατήρ Ιωάννης Τσιπασίδης και Αθανάσιος Καμπούρης.
Στο κήρυγμα του ο πατήρ Ιωάννης Τσιπασίδης μίλησε για την αγάπη που έδειξε ο Άγιος Στέφανος στους ομοεθνείς του Ιουδαίους που αδυνατούσαν να αντιληφθούν τις διαστάσεις του νέου Ευαγγελίου. Υπογράμμιζε εμφατικά την προνομιακή και ξεχωριστή θέση του λαού του Ισραήλ απέναντι στον αληθινό Θεό, ανάμεσα σε όλους τους λοιπούς λαούς και παραδόξως δεν ανταποκρινόταν στο κάλεσμά Του.
Ο διάκονος Στέφανος υπήρξε ένας εκ των επτά διακόνων. Ήταν προσωπικότητα καθοριστική της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Ο λόγος του στο Μεγάλο Συνέδριο πριν από το μαρτυρικό του τέλος, υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντικός στην πορεία της Εκκλησίας.
Στην ομιλία του Στεφάνου, αυτό γίνεται σαφές με την πρόταση: «Σκληροτράχηλοι καὶ ἀπερίτμητοι τῇ καρδίᾳ καὶ τοῖς ὠσίν, ὑμεῖς ἀεὶ τῷ Πνεύματι τῷ ἁγίῳ ἀντιπίπτετε, ὡς οἱ πατέρες ὑμῶν καὶ ὑμεῖς». Ο πατήρ Ιωάννης Τσιπασίδης στο τέλος του κηρύγματός του προέτρεψε να επιδείξουμε το ζήλο και την αγάπη για το πλησίον μας μιμούμενοι τον βίο του Αποστόλου και Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου. Τις πρεσβείες του Αγίου και Πρωτομάρτυρος Στεφάνου να έχουμε!
Μάγκου Νατάσα
Γυμνάστρια
Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων
Την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου τιμά σήμερα, 2 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Το γεγονός αυτό συνέβη στα χρόνια που οι μεγάλοι διωγμοί των πρώτων χριστιανών είχαν κοπάσει και αυτοκράτωρ ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Τότε, ο Άγιος Στέφανος φανερώθηκε τρεις φορές σε κάποιον ευσεβή γέροντα ιερέα, το Λουκιανό, και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου ήταν κρυμμένο το λείψανο του. Αυτός αμέσως το ανέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη, που με τη σειρά του πήγε στον υποδεικνυόμενο τόπο και πράγματι βρήκε το Ιερό λείψανο του Αγίου Στεφάνου.
Κατά την εύρεση έγινε μεγάλος σεισμός, και το λείψανο του Αγίου πλημμύρισε ευωδιά τους παρευρισκόμενους στον τόπο εκείνο. Λέγεται ότι από τον ουρανό ακούστηκαν αγγελικές φωνές, που έλεγαν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».
Δηλαδή, δόξα ας είναι στο Θεό, στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στην ταραγμένη από την αμαρτία γη ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός φανέρωσε την ευαρέσκεια Του στους ανθρώπους, με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Φανέρωναν, έτσι, οι άγγελοι περίτρανα ότι ο πρωτομάρτυρας Στέφανος μαρτύρησε για την αγάπη και τη δόξα του Θεού.
Αργότερα, τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθησαν στον – επ’ ονόματι αυτού – ανεγερθέντα Ναό υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Βασίλειον διάδημα, ἐστέφθη σὴ κορυφή, ἐξ ἄθλων ὧν ὑπέμεινας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, μαρτύρων Πρωτόαθλε, σὺ γὰρ τὴν Ἰουδαίων ἀπελέγξας μανίαν, εἶδές σου τὸν Σωτῆρα, τοῦ Πατρὸς δεξιόθεν. Αὐτόν οὖν ἐκδυσώπει ἀεί, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Πρῶτος ἐσπάρης ἐπὶ γῆς ὑπὸ τοῦ οὐρανίου Γεωργοῦ πανεύφημε, πρῶτος τὸ αἷμα ἐπὶ γῆς διὰ Χριστὸν ἐξέχεας μακάριε, πρῶτος ὑπ᾽ αὐτοῦ τὸν τῆς νίκης στέφανον ἀνεδήσω ἐν οὐρανοῖς, ὡς Ἀθλητῶν προοίμιον, στεφανῖτα τῶν Mαρτύρων ὁ Πρώταθλος.
Πηγή: https://www.ekklisiaonline.gr/ekklisiaonline/2-avgoustou-giorti-simera-anakomidi-tou-ierou-lipsanou-tou-agiou-protomartyra-stefanou-3/