Ηχηρό κάλεσμα στους πολίτες, τους φορείς και τους εργαζόμενους για δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο της Δευτέρας στην Πτολεμαΐδα στις 5μ.μ. ενάντια στο σχέδιο απολιγνιτιποίησης και το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που κατατέθηκε στη Βουλή, έστειλαν σήμερα οι Δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων της περιοχής, η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ τα τοπικά συνδικάτα, σύλλογοι και επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Εορδαίας, τονίστηκε με έμφαση πως η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον της και το ζήτημα δεν είναι συντεχνιακό αλλά αφορά όλους τους πολίτες.
Τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκπροσώπησε ο Αν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Λευτέρης Αδάμ, ο οποίος στάθηκε στις θέσεις που έχουν λάβει τα πολιτικά κόμματα πλην ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «σε αυτό τον αγώνα είμαστε μόνοι μας». Παράλληλα θύμισε πως οι εργαζόμενοι κατάφεραν να ακυρώσουν το σχέδιο για τη «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» αλλά και νομοσχέδιο της αποεπένδυσης, με το στόχο να είναι ανάλογος και αυτή τη φορά.
Εκ μέρους των εργαζομένων μίλησε και το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, Λάκης Καραλευθέρης, ο οποίος χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τις κινητοποιήσεις τονίζοντας πως το 2028 η χώρα το ζει σήμερα με τις μονάδες ουσιαστικά να μην λειτουργούν και το λιγνίτη να είναι 4ος στη ζήτηση στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα. «Ο λιγνίτης είναι απαραίτητος και θα αποδειχθεί. Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο γιατί δεν έχουμε συμμάχους. Όλα τα κόμματα έχουν την ίδια επιχειρηματολογία και λένε ένα μεγάλο ψέμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Με τους φόρους ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. Ο λιγνίτης μπορεί αρκεί η πολιτεία να μπορεί να το στηρίξει», τόνισε ο Λάκης Καρελευθέρης.
Τη πλήρη στήριξη της αυτοδιοίκησης στο συλλαλητήριο και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ επιστολή- στήριξης διαβάστηκε και από τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης.
«Μετά από 60 χρόνια που δώσαμε της ζωή μας και τα σπλάχνα της περιοχής αντιμετωπίζουμε ένα Αρμαγεδδών. Δεν υπάρχει μεταλιγνιτική περίοδος μπορούμε να δημιουργήσουμε πράγματα με ένα φθηνό εγχώριο καύσιμο», είπε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς.
Για αρνητικές εξελίξεις που έρχονται για την περιοχή έκανε λόγο ο Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, υπογραμμίζοντας πως η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή θα είναι βίαια και χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν το δρόμο της ανάκαμψης για την περιοχή.
«Τσουνάμι», χαρακτήρισε τις εξελίξεις για άλλη μία φορά ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας υποστηρίζοντας πως η περιοχή μπορεί να συμπορευτεί ξανά όπως το έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από το συλλαλητήριο της Παρασκευής.
Στη συνέντευξη τύπου δεν παραβρέθηκε κανείς εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι συν διοργανώτρια του συλλαλητηρίου, διαβάστηκε όμως επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης, Γρηγόρη Τσιούμαρη, ο οποίος εξέφρασε τις θέσεις που έχουν ακουστεί από το Γιώργο Κασαπίδη όλο το προηγούμενο διάστημα, για ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή και την αναπλήρωση όλων των θέσεων εργασίας που θα χαθούν από την απολιγνιτοποίηση.
Ζήσης Πιτσιάβας