Την πρόταση να υπάρξει μία διμερής ερμηνευτική δήλωση για το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας, μετά την συνταγματική αναθεώρηση εφ’ όσον αυτή ψηφιστεί από τη Βουλή της FYROM, διατύπωσε η Κατερίνα Παπακώστα από την Κοζάνη, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να μην προτρέχει, κάνοντας δηλώσεις «που μπορεί να μας υπερβούν».
Ειδικότερα, στη δήλωση η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε:
«Είμαι βορειοελλαδίτισσα και το θέμα της Μακεδονίας, όπως και για τον ελληνικό λαό, έχει ειδική συναισθηματική φόρτιση. Με όλες μου τις δυνάμεις θα επιδιώξω όσο περνάει από το χέρι μου και ως άνθρωπος και ως πολιτικός έχει αποδείξει ότι προτείνει και δεν επικηρύσσει, θα επιδιώξω να μην έχουν τη δυνατότητα εφεξής οι γείτονές μας να κάνουν κατάχρηση του ονόματος «Μακεδονία», να υψώνουν αλυτρωτικά τείχη, αλλά να έχουν την ευκαιρία να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στην Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς, ηγέτιδα δύναμη των οποίων στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η Ελλάδα, με έναν τρόπο ειρηνικό, ασπαζόμενοι αυτές τις απόψεις της χώρας, να δουν τη συμφωνία με έναν τρόπο που να λύνει αυτά τα ζητήματα και να τα αφήνει στο παρελθόν.
Και βέβαια έχω προτείνει όπως γνωρίζετε, εάν τελεσφορήσει η συνταγματική αναθεώρηση, δύο κομβικής σημασίας για μας ζητήματα. Το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας. Θεωρώ ότι εάν τελεσφορήσει η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, θα πρέπει να υπάρξει μία διμερής ερμηνευτική δήλωση για τη γλώσσα και την εθνότητα, ώστε να αποσαφηνιστεί το παραμικρό, για να μην έχουμε ζητήματα στο μέλλον. Να απαλειφθεί διά παντός ένα ζήτημα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα, το οποίο έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο και δεν επιτρέπεται στον νέο και σε μένα προσωπικά να μπούμε σ’ αυτή την διελκυστίνδα.
Εάν δεν υπάρξει αυτό, επειδή θεωρώ ότι η κινητικότητα που υπάρχει στην περιοχή – και επιτρέψτε μου να γνωρίζω και λεπτομέρειες – και η συνθήκη η οποία διαμορφώνεται με κάνει να αισθάνομαι εξαιρετικά ανήσυχη και προσεκτική. Θα δούμε ποιες θα είναι οι συνθήκες, η χώρα πρέπει να τις παρατηρεί προσεκτικά, ο πολιτικός κόσμος να μην σπεύδει προκαταβολικά να κάνει δηλώσεις γιατί τα γεγονότα μπορεί να μας υπερβούν. Όταν έρθει η στιγμή θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, δεν είμαι μόνη μου και πάντως να ξέρετε ότι οι αποφάσεις αυτές θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση να λυθεί ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε την Ελλάδα, ένα μείζον εθνικό ζήτημα διά παντός και με τρόπο επωφελή, που να διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια».