Στο περιφερειακό συμβούλιο Δ. Μακεδονίας συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης το θέμα της ΒΙΠΕ Κοζάνης, προκειμένου να δώσει θετική γνωμοδότηση για την υπαγωγή της ΒΙΠΕ Κοζάνης στις διατάξεις του ν. 3982/2011 και μετονομασία της σε Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου β΄, καθώς και επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το θέμα αν και εγκρίθηκε ομόφωνα, αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την συμπολίτευση να αναφέρεται στα βήματα που έχει κάνει για το θέμα, καταλογίζοντας ευθύνες στους προηγούμενους, και την αντιπολίτευση να τονίζει πως το θέμα βαλτώνει για δεκαετίες και δεν μπορεί να βρεθεί λύση.
Από την πλευρά της για το ίδιο θέμα η κ. Μ. Νικολάου από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αναφερόμενη στα επόμενα βήματα για τη λειτουργία του πάρκου, τόνισε πως θα αρχίσουν να γίνονται όταν οριστικοποιηθεί η γνωμοδότηση ανάπτυξης. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα πρέπει να λάβει τις γνωμοδοτήσεις και θα συντάξει την υπουργική απόφαση για την έγκριση ανάπτυξη του πάρκου, όπου θα ενσωματωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Μετά το πάρκο θα μπορέσει να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα και στη συνέχεια αφού γίνει η κατασκευή και η υπαγωγή στο νόμο και αφού γίνει η διαπιστωτική πράξη, θα μπορεί να γίνει η λειτουργία του για να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις στο πάρκο.
Ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης αναφερόμενος σχετικά, τόνισε ότι οι εξελίξεις των συγκεκριμένων δράσεων γίνονται παράλληλα, με τις ΒΙΠΕ στη Δ. Μακεδονία, αναφερόμενος στις σχετικές κωλυσιεργίες στα ΒΙΟΠΑ σε Κοζάνη, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα. “Αυτό που δεν κάναμε σε 26 χρόνια, δεν πίστευα ότι θα ολοκληρωθεί για να φιλοξενηθεί αυτό που βλέπαμε ότι έρχονταν. Προχωρήσαμε στην αρχική οριοθέτηση που ήδη έχουμε παρουσιάσει και προχωράμε με την ΑΝΚΟ στην περεταίρω ανάπτυξη των περιοχή, για να είμαστε έτοιμοι για τα ειδικά πολεοδομικά που απαιτούνται, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θέλουν να έρθουν οι επενδυτές και απογοητεύονται ότι βλέπουν η Δ. Μακεδονία δεν έχουν, ώστε αρχές ’23 να παραδίδουμε ενστάσεις σε επενδυτές”, είπε σχετικά.
Για ένα πολύ θετικό γεγονός ότι η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ κάνει προσπάθειες για να ξεκινήσει η ΒΙΠΕ Κοζάνης, έκανε λόγο η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, λέγοντας ότι θα είναι μεγάλη σπατάλη πόρων να γίνονται και άλλες δράσεις, τονίζοντας πως ένας αυτοδιοικητικός και ένας κρατικός φορέας δεν μπορούν να συνεννοηθούν και ζητώντας να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Προσέθεσε πως θα ψηφίσει το θέμα, αλλά δεν κατανοεί την κατασπατάληση που υπάρχει.
Ο περιφερειάρχης απάντησε πως δεν συμβαδίζουν οι χρόνοι του φορέα με της περιφέρειας, και για αυτό υπάρχουν συνεννοήσεις, ενώ τόνισε πως και με τον δήμο Εορδαίας έχει προταθεί όποια βοήθεια μπορεί για να λειτουργήσει, λέγοντας πως “ο δήμος παίρνει τις αποφάσεις του”.
“Στο παρελθόν κατασπαταλήθηκαν χρήματα και αποδείχθηκαν φούσκες”, είπε, επίσης, ο κ. Κασαπίδης. Για τις ΒΙΠΕ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά το καλοκαίρι θα μπορούν να υποδεικνύουν χώρους σε επενδυτές. “Δυστυχώς βρήκαμε ερείπια και στο κομμάτι αυτό”, είπε ακόμη.
Ακολούθησε διαφωνία με την κ. Ζεμπιλιάδου, προκειμένου αν προχώρησε το θέμα, με την τελευταία να καταλογίζει “ανικανότητα”, προκειμένου να μπει η περιφέρεια μεγαλομέτοχος, και τον περιφερειάρχη να καταλογίζει “ανικανότητα” προς ακόμη και την ίδια, που πέρασε από θέσεις ευθύνης.
“Που ήσασταν τόσα χρόνια;”, αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης, καταλογίζοντας ευθύνες. Ο κ. Καρυπίδης ζήτησε να αποφεύγονται ακραίες τοποθετήσεις, λέγοντας πως το θέμα έχει βαθιές ρίζες στην άναρχη ανάπτυξη του κράτους. Ο ίδιος είπε πως υπήρχε πρόβλημα στη νομοθεσία, λέγοντας πως οι βιομηχανικές περιοχές δεν είναι πανάκεια, γιατί δεν έχουν σωστό σύστημα διοίκησης. “Όλοι προσπάθησαν για να έχουμε οργανωμένες περιοχές. Δεν επένδυσαν όμως εκεί οι επιχειρηματίες, γιατί ήταν υψηλό το τίμημα”, τόνισε σχετικά.