Πώς θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση όσοι είχαν τεθεί σε αναστολή – Η συζήτηση για τα πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο – Διάταξη και για τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για μεταφορά, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της η Επιτροπή είχε εισηγηθεί ωστε το πιστοποιητικό νόσησης να προκύπτει μόνο μετά απο θετικό μοριακο τεστ, κι οχι απο rapid test, οπως γινοταν.
Το πρωί της Πέμπτης το φως της δημοσιότητας είδε η τροπολογία που κατήρτησε η κυβέρνηση και τίθεται προς ψήφιση όπου σε αυτήν αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες. Παράλληλα σημειώνεται πως από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.
Επίσης στις δύο πρώτες σελίδες της τροπολογίας περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που αφορούν στην χορηγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΕΣΥ και αλλων εποπτευόμενων φορέων.
Ειδικοτερα, η πρωτη τροπολογία αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που θα καταβληθει με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021. Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.
Η άλλη διάταξη αφορά στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για τη μεταφορά, αποθήκευση, διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοιού. Τέλος, με την τρίτη τροπολογία ρυθμίζεται το θεμα της τρίμηνης διάρκειας πιστοποιητικών νόσησης, και ορίζονται οι εξαιρέσεις.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την τοπολογία
Τα πιστοποιητικά νόσησης λόγω λοίμωξης Covid-19 και εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών αναφορικά με τη διάρκεια ισχύος τους, δηλαδή επί της ουσίας αναφορικά με τη διάρκεια προστασίας των κατόχων τους έναντι του κορωνοιού.
Πλέον είναι σαφές και τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι τα αντισώματα τόσο από εμβολιασμό όσο και από νόσηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσον αφορά στη νόσηση θεωρείται ότι η προστασία φθίνει ταχύτερα και περισσότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό.
Η συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαικής Ένωσης να προκρίνουν τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας ήδη έχει ληφθεί απόφαση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των ατόμων άνω των 60 ετών να λήγουν επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τη μείωση του χρόνου ισχύος το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στην επιστημονικά αποδεδειγμένη μείωση της ανοσίας μετά τη νόσηση από κορωνοϊό. Από μετρήσεις αντισωμάτων, φαίνεται πως καταγράφεται μείωση των επιπέδων αντισωμάτων το τρίμηνο μετά τη νόσηση με λοίμωξη covid-19. Ο συνδυασμός δε της κυκλοφορίας της Omicron με την έλευση του χειμώνα, όπου αναμένεται έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανανέωση της ουσιαστικής ισχύος του εμβολιασμού για covid.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συγκεκριμένα εισηγήθηκε όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2021 να λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022. Οσα εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021, θα λήξουν σε τρεις μήνες. Δηλαδή, στις 31 Ιανουαρίου λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης όσων μολύνθηκαν με κορωνοιό από τρεις μήνες και πλέον. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.
Οσοι ενήλικες νόσησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το πιστοποιητικό νόσησής τους θα λήξει αναγκαστικά νωρίτερα, υπολογίζονται σε 300.000. Σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν, κάτι που συμβαίνει και στην εξάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, τότε υποχρεώνονται σε διαρκή rapid tests όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test ή δεν έχουν πρόσβαση σε όσους χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.