Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικάνορος στην Κοζάνη

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικάνορος στην Κοζάνη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print


Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος Κοζάνης αναμιμνησκεται του θαύματος του Αγίου Νικάνορος στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Άγιος έσωσε τότε τον λαό από την πανδημία της Ισπανικής γρίπης.

Στην Κοζάνη η γρίπη ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου του 1918 σκορπώντας τον φόβο, την απόγνωση, τον πανικό, τον θάνατο. Συνολικά στοίχισε τη ζωή σε 172 συμπολίτες μας. Ώσπου την 6ην Νοεμβρίου του 1918 ο πιστός λαός της Κοζάνης, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Φώτιο, υποδέχτηκε από το μοναστήρι της Ζάβορδας στον Άγιο Νικόλαο τα Ιερά λείψανα του Αγίου. Από τις 8 Νοεμβρίου η Κοζάνη δεν είχε πλέον κανένα νέο κρούσμα γρίπης, ώσπου το Νοέμβριο η επιδημία άρχισε να “ξεψυχά” και σε όλη την Ελλάδα.

Οι Κοζανίτες νιώθοντας έντονη την επέμβαση του Αγίου αποφάσισαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης να οικοδομήσουν Ναό στο όνομα του, ο οποίος ανηγέρθη κατά τα έτη 1926-28 και τη δεκαετία του 1970 ο νέος μεγάλος πάνω στον παλαιό. Σε ανάμνηση του θαύματος την 7η Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου, όλοι οι Κοζανίτες τηρούν αυστηρή νηστεία.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team