Αρχική > Slider > Η Ψυχιατρική του Μαμάτσειου εκπέμπει S.O.S. – Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης με γιατρούς καταγγέλλει η ΕΙΝΔΥΜ

Η Ψυχιατρική του Μαμάτσειου εκπέμπει S.O.S. – Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης με γιατρούς καταγγέλλει η ΕΙΝΔΥΜ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


«ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ»

Την αδυναμία στελέχωσης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο», για εφημεριακή κάλυψη, καταγγέλλει με επιστολή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας, καταδικάζοντας, μάλιστα, «απειλές» σε γιατρούς καθώς και το «μπλοκάκι» στα Νοσοκομεία, μετά το πρόσφατο κάλεσμα του Μαμάτσειου προς ιδιώτες ψυχιάτρους, για συνεργασία και εφημεριακή κάλυψη των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν.

Αναλυτικότερα, η επιστολή τονίζει, αρχικά, πως η Ψυχιατρική Κλινική του Μαμάτσειου είναι και η μόνη που λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία και καλύπτει όλες τις ανάγκες (εξωτερικά ιατρεία, διασυνδετική ψυχιατρική, ψυχοθεραπείες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικευόμενων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, νοσηλεία ασθενών με εισαγγελική παραγγελία, χορήγηση γνωματεύσεων, εξέταση πολιτών, συνταγογραφήσεις, διενέργεια πραγματογνωμοσυνών κ.α.), καθώς και τη λειτουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας 10 ασθενών (δεχόμενη περιστατικά και από τις δύο ψυχιατρικές κλινικές της περιοχής) και  μιας ακόμα δομής στα Σέρβια.

Το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης επιδείνωσε η συνταξιοδότηση του διευθυντή, ως αποτέλεσμα η κλινική να έχει απομείνει με 2 ειδικούς και 3 ειδικευόμενους ιατρούς (ένας σε παράταση), ενώ τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν εις πέρας με 3 μόνιμους ψυχιάτρους, 1 επικουρικό και 2 ειδικευόμενους, αλλά συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής και ανέκυψε σοβαρό πρόβλημα υγείας ενός ειδικού. Ακόμη και με την πρότερη κατάσταση, επισημαίνεται στην επιστολή, ρεπό δινόταν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης  (!), ενώ η άδεια του 2018 είναι ανέγγιχτη.

Η ΕΙΝΔΥΜ καταγγέλλει την ψυχική κόπωση των γιατρών, δηλώνει πως η διοίκηση είναι ενήμερη και καλεί τους γιατρούς να βρουν λύση, ενώ επισημαίνει  πως οι γιατροί απειλούνται του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης απειλούνται με «εντέλλεσθε» για να καλύψουν τις ανάγκες. Επίσης, καταγγέλλει την πρακτική κάλυψης των εφημεριών από γιατρούς ιδιώτες με «μπλοκάκι». Τη στιγμή που όλα αυτά γίνονται εν γνώση της Εισαγγελίας Κοζάνης.

 

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει…»

Η ΕΙΝΔΥΜ στην επιστολή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“…Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει. Η κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων έχει επιφέρει όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική κόπωση στους γιατρούς και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν και οι δύο εναπομείναντες που κάνουν εφημερίες. Ο διοικητής του Νοσοκομείου ενημερώνεται από το Νοέμβριο και κάθε μήνα, με πρωτοκολλημένες αναφορές. Δεν απαντάει ποτέ γραπτώς και προφορικά επαναλαμβάνει μόνο «βρείτε μου γιατρούς να λυθεί το θέμα»!!! Ο εκτελών χρέη διευθυντής προσέφυγε στην πρόεδρο της Εισαγγελίας Κοζάνης η οποία κατανοεί το πρόβλημα αλλά απέστειλε έγγραφο προς τους γιατρούς ότι η κλινική πρέπει να λειτουργεί κανονικά! Παρόμοιο έγγραφο απέστειλε και η 3η ΥΠΕ. Ο ΥΠΕάρχης απείλησε με «Εντέλλεσθε» διαταγή συναδέλφους του Ψ.Ν. Θεσσαλονίκης παραπλανώντας τους μάλιστα ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα σε ένα μήνα όταν θα διοριστεί ο νέος διευθυντής του τμήματος κάτι που εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο του 2018 διότι οι κρίσεις των ιατρών της ΥΠΕ γίνονται με ρυθμούς αδικαιολόγητα αργούς.

Οι γιατροί υπερβαίνοντας τα εκ του νόμου και με ζήλο συνεχίζουν να καλύπτουν το πρόγραμμα εφημεριών και η διοίκηση προέβη προσφάτως σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για εφημεριακή κάλυψη σε ιδιώτες ψυχιάτρους.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας κατανοεί το πρόβλημα των συναδέλφων Ψυχιάτρων του Γ.Ν. Κοζάνης και δεσμεύεται να το αναδείξει στους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα. Στέκεται δε στο πλευρό των συναδέλφων και καταγγέλλει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τη μετάθεση εύρεση λύσης από τους γιατρούς ενός καθαρά διοικητικού θέματος. Καταδικάζει τις απειλές στους ψυχιάτρους του ΨΝΘ και το «μπλοκάκι» στα δημόσια νοσοκομεία. Θα διεκδικεί πάντα προσλήψεις συναδέλφων σε όλα τα νοσοκομεία και όπου υπάρχουν ανάγκες».

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη