Μια εκτενή και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον «Π» και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, απαντώντας σε μια σειρά καίρια και καυτά θέματα που αφορούν στην περιοχή, όπως την απολιγνιτοποίηση, τη σύνδεση της Πτολεμαΐδας με την 5η Μονάδα, την προτεραιότητα που έδωσε ευθύς εξαρχής ο δήμος στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
«Η σύνδεση της Πτολεμαΐδας με την 5η Μονάδα ήταν άμεση προτεραιότητά μας»
Επίσης, όμως, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό όραμα του δήμου, με τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης στο χώρο του π. Στρατοπέδου Φούφα, την κατασκευή νέας γηπεδικής εγκατάστασης στον ίδιο χώρο, στην τροχιά λειτουργίας που έχει μπει ήδη η λειτουργία του ΒΙΟΠΑ στην Πτολεμαΐδα και το ενδιαφέρον από εταιρείες.
Ακόμη, θέτει το στόχο της δημοτικής αρχής για το υπόλοιπο της θητείας, αλλά αναφέρεται και στη συνεργασία που υπάρχει σήμερα στο δήμο, αλλά και τι εμπόδια υπερπηδήθηκαν σε μια σειρά καθημερινών προβλημάτων.
- Πως είναι να είσαι Δήμαρχος στη συγκεκριμένη θητεία με πανδημία, απολιγνιτοποίηση, μετακινήσεις σχολών;
Αρχικά να ευχηθώ καλή χρονιά, φωτισμένη, με υγεία. Όταν θα σταματήσει να υπάρχει όλο αυτό θα σας απαντήσω πως είναι. Ουσιαστικά, ενώ με άλλες προοπτικές και άλλα δεδομένα ξεκινήσαμε, στην πορεία μπήκαν άλλα δεδομένα και άγνωστοι «Χ», «Ψ» και διάφοροι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι διαμορφώνουν αλλιώς την ατζέντα και διαμορφώνουν αλλιώς τις προτεραιότητες. Παρόλα αυτά και εμείς και οι υπηρεσίες του δήμου και οι συνεργάτες και συνολικά το δημοτικό συμβούλιο, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και τις καταστάσεις και αυτό κάνουμε έως τώρα.
«Για εμάς ήταν στοίχημα η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη»
- Μπορείτε να μας δώσετε το στίγμα του τι παραλάβατε και τι καταφέρατε μετά από 1,5 χρόνο Διοίκησης, και κατά πόσο είστε ευχαριστημένος από αυτό το διάστημα;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για εμάς στοίχημα ήταν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητα για να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη στον Δήμο, στις υπηρεσίες, στους εργαζόμενους, στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε, αλλού γρηγορότερα και αλλού αργότερα να οργανώσουμε τις υπηρεσίες, να τις εξοπλίσουμε με τα κατάλληλα μέσα, να πείσουμε για τη νοοτροπία με την οποία εμείς θέλουμε να δουλέψουμε. Γιατί, ξέρετε πολύ καλά ότι κάθε δημοτική αρχή έχει ένα πλάνο και ένα τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Προσπαθήσαμε αυτό το οποίο προεκλογικά είχαμε ψηφιστεί, να οργανώσουμε την εβδομάδα της γειτονιάς και της κοινότητας, έτσι ώστε να μπορεί να φτάνει η παροχή υπηρεσιών του Δήμου από την καθαριότητα, τον φωτισμό, την αποκομιδή των απορριμμάτων ακόμη και στην οποιαδήποτε κοινότητα του δήμου Εορδαίας και ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε μέσω των υπηρεσιών του δήμου, τις ευκαιρίες που δίνονται στον Δήμο Εορδαίας, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ), αυξάνοντας την απορροφητικότητα του δήμου, τόσο μέσα στον κεντρικό δήμο όσο και στις εταιρείες και στις επιχειρήσεις του και κατά δεύτερο λόγο να είμαστε έτοιμοι να πάμε την πόλη στην αμέσως επόμενη εποχή.
Ένα ακόμη αμέσως επόμενο θέμα για εμάς ήταν η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην περιοχή, με τα γνωστά προβλήματα που πιθανώς ξέρετε και εσείς, με τα γνωστά προβλήματα του ΑΗΣ Καρδιάς και την Πτολεμαΐδα 5. Αυτά περιγράφουν την πρώτη εικόνα, αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε, βελτιώνοντας καθημερινά την κατάσταση.
- Η τηλεθέρμανση, είναι ένα από τα μεσοπρόσθεσμα προβλήματα (τα μεσοπρόθεσμα ήταν η λειτουργία των υπηρεσιών που περιγράψατε). Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να είναι η ανεργία και η τηλεθέρμανση και τα μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να είναι ο χαρακτήρας και η ταυτότητα του δήμου τα επόμενα χρόνια. Πείτε μου για την τηλεθέρμανση.
Η επόμενη ταυτότητα που μπορεί να έχει ο δήμος Εορδαίας είναι να μπορεί να είναι ένας δήμος ακόμη πιο λειτουργικός και πιο εξυπηρετικός για τους πολίτες. Αυτό γίνεται με τη συμμετοχή του δήμου στις νέες τεχνολογίες, να μπορεί να πάρει κάποιος διαδικτυακά ένα χαρτί, ένα πιστοποιητικό, μια βεβαίωση και αυτό θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα.
Σε ό,τι αφορά την τηλεθέρμανση, ήταν μια άμεση προτεραιότητα όχι μόνο της δικής μας παράταξης αλλά και όλων όσων συμμετείχαμε. Στη λογική αυτή θεωρήσαμε κορωνίδα και μείναμε σταθεροί σε αυτό, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, να υπάρξει σύνδεση της Πτολεμαΐδας με την Πτολεμαΐδα 5. Η Πτολεμαΐδα 5 είναι μια εμβληματική επένδυση που έχει κάνει το ελληνικό δημόσιο στην περιοχή μας, έπρεπε να τη στηρίξουμε, έπρεπε από αυτή να ωφεληθούμε και αυτή ήταν η λογική. Στην αρχή της διαδικασίας και μετά την κήρυξη της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης υπήρχε η κατεύθυνση να υπάρξει μόνο φυσικό αέριο. Δυστυχώς, όμως για αυτούς που το πίστευαν αυτό θα ήταν κάτι χρονοβόρο και κοστοβόρο. Κοστοβόρο και για τους καταναλωτές, περίπου επί δύο ή επί τρία της τιμής που πληρώνουν σήμερα τηλεθέρμανση. Η επιλογή μας για σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5 δικαιώθηκε. Μόλις πρόσφατα, παραμονή Χριστουγέννων, με την ένταξη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 23.5 εκ. ευρώ, μας δίνει τη δυνατότητα να δημοπρατήσουμε τη σύνδεση της Πτολεμαΐδας 5, τον αγωγό. Αλλά έπρεπε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και το μεσοδιάστημα , να μην μείνει κενό, λόγο της λήξης των ωρών του ΑΗΣ Καρδιάς 3 και 4. Από εκεί, λοιπόν, από εννιά διαφορετικά σενάρια που επεξεργαστήκαμε με τα στελέχη της τηλεθέρμανσης όπως επίσης και με εκπροσώπους της ΔΕΗ, τον κ. Κοπανάκη, τον κ. Μετικάνη, τον κ. Σουμελίδη που ήταν καθοριστική η συμβολή του, διαπιστώσαμε ότι το σενάριο του να προμηθευτεί η ΔΕΗ ηλεκτρολέβητες οι οποίοι θα μπουν σε λειτουργία, ήταν το οικονομικά συμφερότερο σενάριο με βάση δεδομένων που αναλύθηκαν. Ώστε να καλύψουμε το μεσοδιάστημα αυτό και να μην πάνε χαμένα, αλλά να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Στη λογική αυτή, Θεωρούμε ότι από τον επόμενο Οκτώβριο, θα έχουμε τη δυνατότητα, γιατί ήδη έχει δημοπρατηθεί οι ηλεκτρολέβητες αυτοί, τη διαδικασία παροχής ενέργειας από τους ηλεκτρολέβητες που θα εγκατασταθούν στον ΑΗΣ Καρδιάς και μακροπρόθεσμα για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, με τη σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5.
Σε αυτό το σενάριο, προσθέστε ότι δεν έχουμε αποκηρύξει το φυσικό αέριο, ως συμπληρωματική της ήδη λειτουργίας, θεωρούμε απαραίτητη τη λειτουργία του. Έγιναν και όποιες επαφές χρειάζεται με τη ΔΕΔΑ, τον ΔΕΣΦΑ και τον TAP, προκειμένου όλη αυτή η διαδικασία με τη βοήθεια και της περιφέρειας να μπορεί να απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
- Μπορείτε να τοποθετήσετε πότε ο καταναλωτής θα πάρει θερμική ενέργεια από την 5ηΜονάδα;
Με τη λογική ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω πανδημίας και κορωνοϊού, μπορώ να σας πω ότι αυτό θα είναι εντός του 2023.
«Σε διαδικασία συγκρότησης η διαδημοτική επιχείρηση τηλεθερμάνσεων»
- Πότε θα λειτουργήσει η διαδημοτική επιχείρηση που θα φτιάξετε με τους συναδέλφους σας για την οργάνωση του πράγματος;
Ήδη είμαστε στη διαδικασία της συγκρότησης προκειμένου να υπάρξει η διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων, όπως ακριβώς έχουμε συμφωνήσει και υπογράψει με τον επικεφαλής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τους εκπροσώπους των υπολοίπων φορέων που συμμετέχουν (όπως Περιφέρεια, ΔΕΗ, υπόλοιποι φορείς), προκειμένου να υπάρξει ο νέος καταστατικός χάρτης που θα το ορίζει αυτό. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο και δεν είναι αναγκαίο για να μπορέσει να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Οι τηλεθερμάνσεις έχουν αποδείξει σε όλο αυτό το διάστημα, στα είκοσι και πλέον χρόνια που λειτουργούν ότι έχουν την εμπειρία, τη δυνατότητα και τον σχεδιασμό να το κάνουν όπως πρέπει. Εκεί, λοιπόν, τα στελέχη μας και της Κοζάνης και του Αμυνταίου και της ΔΕΤΗΠ μπορούν να συνεργαστούν και να φτιάξουν αυτό που πρέπει με την πολιτική καθοδήγηση των υπολοίπων.
- Για πολλούς, το καινούριο είναι ξένο, δεν μπορούν να αντιληφθούν πως θα λειτουργεί όλο αυτό, πως θα υπάρχει συνεργασία. Πολλοί βάζουν το πρότυπο της ΔΙΑΔΥΜΑ, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά, όπως το που θα στεγάζεται, πως θα διοικείται, αν θα υπάρχουν τα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα, όπως η ΔΕΤΕΠΑ ή η ΔΕΤΗΠ.
Σε όλα αυτά θα υπάρχουν απαντήσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι επειδή ήταν απαίτηση που τη θέσαμε και εμείς και ισχύει, ότι την αυτονομία τους κάθε μια από τις τρεις εταιρείες θα την κρατήσει, για να λειτουργεί αναλόγως.
«Ήμασταν ο πρώτος δήμος που αντέδρασε στον τρόπο της απολιγνιτοποίησης»
- Έχετε εκφράσει τις απόψεις σας και για την απολιγνιτοποίηση και για το κατά πόσο είναι δίκαιη η μετάβαση. Συζητάτε με την κυβέρνηση, εσείς και οι υπόλοιποι ενεργειακοί δήμαρχοι. Εγώ θέλω να δω κατά πόσο στη διάρκεια της ιστορίας ήταν αποδοτικός αυτός ο διάλογος, κατά πόσο ακούει η κυβέρνηση, κατά πόσο κάνει πίσω. Υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις; Επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετά ζητήματα και εκτός δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, ήθελα να ρωτήσω υπάρχει συνεργασία και καλή επικοινωνία με το κυβερνητικό επιτελείο, αν ακούν, αν παίρνουν αποφάσεις χωρίς να ρωτάνε. Γιατί υπάρχουν διάφορα θέματα (πυροσβεστική σχολή κ.α.).
Θα απαντήσω στο ερώτημά σας ειλικρινώς και ευθέως. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης ήμασταν ο πρώτος δήμος που είπε ότι αυτό το πράγμα με τον τρόπο που πάει να γίνει δεν είναι δίκαιο και δεν είναι σωστό όπως περιγράφεται. Θα θυμίσω, επίσης, ότι για αυτή τη θέση μας είχαμε μεγάλες αντιδράσεις και από μεριάς της ίδιας της κυβέρνησης.
Εξαρχής, ο κ. Μουσουρούλης δεν ήθελε καν να ακούσει τη σύνδεση της Πτολεμαΐδας με την 5η μονάδα. Εκ των υστέρων, όμως και βλέποντας τα δεδομένα και μιλώντας με ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από όλους εμάς τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τη ΔΕΗ, κατάλαβε ότι αυτό ήταν το δίκαιο. Και στο επίπεδο αυτό οφείλω να πω και να το αναγνωρίσω δημόσια, ότι με τον κ. Μουσουρούλη υπήρξε κατανόηση σε μια σειρά πραγμάτων.
Δεν μπορώ να πω, απόλυτα, το ίδιο, για την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, παρόλο που με μια σειρά συναντήσεων που έγιναν, άκουσαν αυτά που είχαμε να πούμε. Τώρα, το ότι η απολιγνιτοποίηση συνεχίζεται, το ότι δηλώνεται δεξιά και αριστερά και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο, ότι αυτό θα συνεχιστεί όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί, αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να έρθει η ώρα που θα το κρίνουμε. Εγώ σεβόμενος την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για μια σειρά ζητημάτων που συζητήθηκαν για το θέμα της τηλεθέρμανσης και επειδή εντέλλομαι να υλοποιώ τις αποφάσεις του Δ.Σ., μείναμε σταθεροί σε αυτή την άποψη, που νομίζω ότι την ενστερνίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη και οι υπόλοιποι δήμοι στο αμέσως επόμενο διάστημα και έχουμε αυτή τη στιγμή μια σύμπνοια όταν πηγαίνουμε και συζητάμε με την κυβέρνηση. Είμαστε στη λογική αυτή και προσπαθούμε να αποδείξουμε πράγματα. Η πανδημία που ανέδειξε κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία της περιοχής, θα βοηθήσει να καταλάβουν ακόμη πιο εύκολα στην κυβέρνηση – εφόσον το θέλουν, ότι αυτό το πράγμα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά και χρειάζεται χρόνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από την άλλη όμως, αυτό δεν μας εμποδίζει να ετοιμαζόμαστε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε για κάθε ενδεχόμενο, με προτάσεις για επενδύσεις, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα δοθούν στην περιοχή το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος κεντρικά από την αντιμετώπιση στην περιοχή μας»
- Εισπράττω από την κοινωνία, ότι πολλές κοινωνίες είναι απομονωμένες, όχι μόνο η δική μας, για κάποιους λέγεται ότι είναι και στοχοποιημένες και όχι μόνο στην περίπτωση του κορωνοϊού, αλλά και στην περίπτωση της Πυροσβεστικής, την απολιγνιτοποίηση. Ότι υπάρχει ένας κύκλος στην Αθήνα που δεν λαμβάνει τα μηνύματα.
Δεν είμαι ευχαριστημένος και το λέω με κάθε μέσο και με κάθε λογική αυτό. Συμφωνώ σε αυτό που λέτε ότι δεν είμαι ευχαριστημένος και η κυβέρνηση θα έπρεπε να ακούει περισσότερο την περιοχή. Μιλάμε για μια περιοχή που έχει δώσει τη ζωή της, έχει δώσει τα πάντα στην εθνική οικονομία και έχει εισπράξει πολύ λιγότερα από αυτά που έχει δώσει. Σε αυτή τη λογική ότι ναι, συμπεριφερόμαστε στην περιοχή της Εορδαίας, της ΠΕ Κοζάνης, με τρόπο σαν να μη δίνουμε σημασία πια και να μην μας ενδιαφέρει. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να το αισθάνονται οι πολίτες αυτό. Το αισθάνομαι και εγώ σαν πολίτης αυτό. Παρόλα αυτά, όμως, αυτό δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει, αλλά να μας δίνει τη δύναμη και τη δυνατότητα και το κουράγιο να συνεχίζουμε και να διεκδικούμε παραπάνω.
«4 επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμες να μπουν στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας»
- Επειδή πιάσαμε τα της μετάβασης και τα αναπτυξιακά, ένα ερώτημα που πολλές φορές έχουμε θέσει, ένα οραματικό σημείο για την περιοχή, είναι πότε θα μπορεί να μπει η πρώτη επιχείρηση στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας;
Ήδη 4 επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμες για να μπουν στο ΒΙΟΠΑ. Η μια πήρε προχθές την έγκριση και δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο δημόσια, με ονόματα, όμως υπάρχουν πρωτοκολλημένες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των συγκεκριμένων εταιρειών, στο δήμο, και η αλληλογραφία μαζί τους που μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι χρειάζεται να τρέξουμε ακόμη πιο πολύ για να ετοιμάσουμε και να διαμορφώσουμε τον χώρο στο ΒΙΟΠΑ, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι πρώτες εταιρείες εκεί, ανεξαρτήτως τι θα γίνει με την απολιγνιτοποίηση ή όχι. Γιατί, το ΒΙΟΠΑ είναι κάτι που εδώ και πάρα πολλά χρόνια θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί και δυστυχώς δεν έγινε.
Απόδειξη αυτής της διαδικασίας είναι ότι ήδη υπάρχει έλλειμμα στους χώρους τους οποίους θα εγκατασταθούν οι διάφορες επενδύσεις στην περιοχή.
Στη λογική αυτή, ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες, έχουμε προκαλέσει και εμείς το ενδιαφέρον εταιρειών. Συγκεκριμένα, έχουμε αποστείλει προτάσεις συνεργασίας σε κάποιες εταιρείες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ότι θέλουν να έρθουν στην περιοχή (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες, ελαστικά μέσω προγράμματος που τρέχει η περιφέρεια και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το φιλοξενήσουμε στην περιοχή). Κάποιες από αυτές ήδη ανταποκρίθηκαν. Συγκεκριμένα σήμερα είχαμε την απάντηση της εταιρείας με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που απαντάει στην πρότασή μας και λέει ότι είναι σε διαδικασία να το συζητήσει μαζί μας.
Έχουμε ένα χώρο 500 στρεμμάτων περίπου (αν εξαιρέσεις τα 8 στρέμματα που διαθέσαμε στο Εθνικό Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας) προκειμένου να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τέτοιες εταιρείες εδώ. Γενικώς υπάρχει ενδιαφέρον και μπορούμε να πούμε ότι σε αυτό το κομμάτι γίνεται δουλειά. Θα είμαστε έτοιμο να τα παρουσιάσουμε (για να μην πετάμε πυροτεχνήματα στην αέρα), με στοιχεία, με δεδομένα και με εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Το χρονοδιάγραμμα, νομίζω ότι μέσα στο πρώτο 4μηνο του έτους, νομίζω ότι θα έχουμε τις πρώτες συμφωνίες για την υπογραφή της εγκατάστασης.
- Τι θα βρει κάποιος όταν πάει στο τμήμα της έκτασης που προορίζεται στην εγκατάσταση των επιχειρήσεων;
Θα βρει ένα εντελώς άγριο, μη διαμορφωμένο χώρο, για αυτό και κύρια μέριμνά μας είναι να έρθουμε σε επαφή με εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαδικασία προετοιμασίας των χώρων αυτών, με την απομάκρυνση κάποιων βιομηχανικών προϊόντων που είναι ευαίσθητα και πρέπει να απομακρυνθούν με συγκεκριμένο τρόπο. Ώστε, όταν θα έρθει η ώρα ο συγκεκριμένος τρόπος να είναι όπως πρέπει, με οικοδομικά τετράγωνα που ήδη είναι κατερτισμένα και χωρισμένα και με όλες τις παροχές που το ΒΙΟΠΑ μπορεί να έχει.
«Πανεπιστημιούπολη μέσω ΣΔΙΤ στο χώρο του π. Στρατοπέδου Φούφα»
- Δύο θέματα που απασχολούν πολύ τη δημόσια συζήτηση εδώ και καιρό και ξέρω ότι τα συζητάτε και τα δύο, είναι πρώτον, η πανεπιστημιούπολη και δεύτερον το καινούριο γήπεδο που θα μπορούσαν να γίνουν υπό προϋποθέσεις και συνθήκες στην Πτολεμαΐδα. Θα ξεκινήσω αλλιώς. Το πρώην στρατόπεδο Φούφα σε ποιον άνηκε, σε ποιον ανήκει και σε ποιον θα ανήκει;
Το πρώην στρατόπεδο Φούφα ανήκε στον ελληνικό στρατό. Με μια διαδικασία παραχώρησης δόθηκε στον Δήμο Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, ώστε να φτιάξει τοπικό ρυμοτομικό ώστε με την έκδοσή του σε ΦΕΚ σε οριστικοποιούσε και την κατοχή του από τον Δήμο Εορδαίας, τη χρήση του. Στη διαδικασία αυτή, είμαστε, μετά από 6-7 χρόνια που υπήρξε μια παύση για το τι γίνεται με το θέμα αυτό. Επικαιροποιήσαμε όπως ακριβώς μας ζητήθηκε, πριν από ένα μήνα περίπου, την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την διαδικασία στο υπουργείο , με τον αρμόδιο υφυπουργό έχουμε συναντηθεί και με τη βοήθεια κοινοβουλευτικών. Έχει σταλεί η επικαιροποίηση της απόφασης του Δ.Σ. στο αρμόδιο υπουργείο. Έχει τελειώσει όλη η έγκριση του φακέλου. Για να πάμε στην έγκριση του ΦΕΚ, το οποίο θεωρούμε απαραίτητο και για τα σχέδια που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα.
Για την αναπτυξιακή πορεία και τις επενδύσεις, εκφράζεται με τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης. Τα 40 στρέμματα από τα υπάρχοντα του στρατοπέδου είναι χαρακτηρισμένα ως χώρος εκπαίδευσης και ο υπόλοιπος ως χώρος ψυχαγωγίας και άθλησης. Άρα στα 40 στρέμματα που είναι ο χώρος εκπαίδευσης, να μπορέσουμε να χτίσουμε μια πανεπιστημιούπολη που θα φιλοξενεί το campus(εστίες φοιτητών) αλλά και τα κτίρια μάθησης που σπουδάζουν. Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδουλίδη και με την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, όπου έχει επιλεγεί από το Πανεπιστήμιο και με βάση τα δεδομένα και τις κουβέντες που κάνει στο υπουργείο, η επιλογή του ΣΔΙΤ για το χτίσιμο αυτής της επένδυσης. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το ΣΔΙΤ γίνεται γρήγορα. Υπάρχουν οι ιδιώτες που μπορούν να συμπράξουν με το Πανεπιστήμιο σε αυτή τη διαδικασία, όπως μας έχει διαβεβαιώσει. Έχει επιλεγεί και η Πτολεμαΐδα μια από τις πόλεις για αυτή τη διαδικασία. Το πανεπιστήμιο θα αναλάβει με το υπουργείο, τη δημιουργία του campus. Όσον αφορά τη δική μας πρόθεση και τη συνεννόηση που υπάρχει, είναι τελεσίδικο. Θα παραχωρήσουμε έκταση στο Πανεπιστήμιο για να το κάνει. Είναι κάτι αναπτυξιακό για τον δήμο. Θα περάσει και από το ΔΣ, αυτή είναι η πρότασή μας, γιατί δίνει προοπτική και λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα εγκατάστασης του ΤΕΙ αρχικά και μετέπειτα του πανεπιστημίου στην εξέλιξή του, στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
- Για το ΣΔΙΤ, πιστεύετε ότι είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία να προχωρήσει σε ένα τόσο καινοτόμο εγχείρημα;
Θεωρώ ότι είναι έτοιμη η αυτοδιοίκηση να το κάνει. Στη δεδομένη φάση, θα το κάνει το πανεπιστήμιο για λογαριασμό της αυτοδιοίκησης. Ήρθε η ώρα να πάμε σε διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες μορφές στην οικονομία της χώρας και εδώ μπορούμε να τις κάνουμε πράξη. Κερδίζουμε πολύ χρόνο.
«Νέα γηπεδική εγκατάσταση που θα φιλοξενεί αγώνες footballleague»
Όσον αφορά το γήπεδο, πρόθεσή μας είναι στο υπόλοιπο κομμάτι του στρατοπέδου, να υπάρξει ως καινούρια επένδυση ένα νέο γήπεδο. Δεν θέλουμε κάποιας μεγάλης μορφής φαραωνική εγκατάσταση. Νομίζω ότι ένα γήπεδο το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες, να βγάζει τα έξοδα και να έχει και εμπορικούς χώρους, μπορεί να δημιουργηθεί. Αναζητούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία αυτή. Εξετάζουμε περιπτώσεις και ΣΔΙΤ συγκεκριμένες. Δεν υπάρχει κάτι δεδομένο αυτή τη στιγμή, όπως στην αντίστοιχη περίπτωση με την πανεπιστημιούπολη. Παρόλα αυτά εξετάζουμε τις δυνατότητες που έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό.
Θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει γενικό έλλειμμα, αν όχι σε όλη τη Δ. Μακεδονία, σίγουρα στην ΠΕ Κοζάνης, για μια γηπεδική εγκατάσταση που θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες τουλάχιστον στη footballleague. Θυμίζω το αντίστοιχο πρόβλημα που είχε η ΑΕΠ Κοζάνης, που δεν είχε γήπεδο να παίξει, γιατί και η αθλητική εγκατάσταση που υπάρχει στην είσοδο της πόλης και οι εγκαταστάσεις στο σύμπλεγμα του αθλητικού γυμναστηρίου δεν είναι εγκαταστάσεις δεν είναι εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν σύγχρονες ανάγκες της περιοχής. Και το ποδόσφαιρο της περιοχής θα ενδυναμώσουμε με αυτή τη διαδικασία και τις ομάδες της περιοχής αλλά ταυτόχρονα θα μπορούν να είναι βιώσιμες, μέσα από τους εμπορικούς χώρους που θα χρηματοδοτούνται.
«Οι μετεγκαταστάσεις, είναι καθημερινά στην ατζέντα μας»
- Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, στο τέλος της παρούσας θητείας σας, που σκοπεύετε να έχουν φτάσει οι νέοι οικισμοί των υπό μετεγκατάσταση χωριών, Ανάργυροι, Κόμανος, Μαυροπηγή.
Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για όλες τις μετεγκαταστάσεις, και του Πτελεώνα και της Μαυροπηγής και των Αναργύρων και του Κομάνου. Στη διαδικασία της μετεγκατάστασης του Κομάνουπροσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε ότι το τελευταίο διάστημα χάθηκε. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε τη δημοπράτηση της β΄ φάσης των έργων υποδομής και στις 20/1 θα γίνει η δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων. Ήδη κουβεντιάζουμε στο κομμάτι του υπόλοιπου οικισμού να πάει ο Πτελεώνας. Για τη Μαυροπηγή, εγκρίνονται συνεχώς τα ρυμοτομικά, τα νεκροταφεία, ο κόμβος και ότι χρειάζεται. Την Τρίτη θα κάνουμε μια συνάντηση με την τοπική κοινωνία της Μαυροπηγής για να εξηγήσουμε πράγματα. Εκεί έχουμε τον βραχνά, που τον έχουμε θέσει στο Υπουργείο και περιμένουμε την απόφαση του ΥΠΕΝ, για την επιστροφή των χρημάτων και αυτό είναι καθημερινώς στην ατζέντα μας.
Για τον δε, οικισμό, των Αναργύρων, με το που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που τρέχουν με τον ορισμό τιμής μονάδας και όλων αυτών που έπονται, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ και τις μετεγκαταστάσεις αυτές.
- Είναι μεγάλη η αγωνία, με τους ρυθμούς που πηγαίναμε τα προηγούμενα χρόνια για να γίνουν τα χωριά.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις επιλογές των ανθρώπων των τοπικών κοινοτήτων, να ξαναχτίσουν τα χωριά τους ως κοινωνίες, ξανά, στο χώρο που έχει επιλέξει ο καθένας να μετεγκατασταθεί. Διαχειρίστηκα ως αντιπεριφερειάρχης και τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και ξέρω πολύ καλά όλη τη διαδικασία της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, της διανομής των οικοπέδων. Όλα αυτά, κάθε βήμα που πετυχαίνεις, νοιώθεις μια ικανοποίηση ότι είσαι πιο κοντά στο στόχο. Προσπαθούμε, δουλεύουμε για το συγκεκριμένο κομμάτι με όλο το οικοδόμημα του Δήμου Εορδαίας προκειμένου να πάμε γρήγορα στη διαδικασία. Με βιασύνη και ασφάλεια πρέπει να πάμε στο συγκεκριμένο κομμάτι.
«Μπορούμε ναι να πάμε πολύ καλύτερα, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα»
- Ενάμισης χρόνος θητείας, έχουν τρέξει κάποια πράγματα. Αναπτυξιακά υπάρχει ένα κενό που πρέπει να ανταποκριθεί ο δήμος, η περιφέρεια και όλοι οι θεσμοί. Δεν ξέρω κατά πόσο όλοι οι θεσμοί και θέλετε να σχολιάσετε και τεχνικό επίπεδο, πόσο έτοιμη είναι η αυτοδιοίκηση έτοιμη να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις. Πολύ κουβέντα γίνεται για αναπτυξιακά προγράμματα, κατά πόσο τα απορροφούμε. Η Δ. Μακεδονία δεν τα πήγαινε καλά τα προηγούμενα χρόνια είναι η αλήθεια. Που βρισκόμαστε τώρα, αν υπάρχουν μηχανισμοί, αν πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο ώστε να υπάρξει ένας άλλος παράλληλος μηχανισμός, όπως πολλοί λένε και σε συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ. Ποια είναι η άποψή σας;
Η άποψή μας, που έχω καταθέσει και στα κεντρικά όργανα, αλλά και δημόσια πολλές φορές, είναι ότι οι δήμοι υπό την παρούσα τους μορφή και με το προσωπικό που έχουν (πολύ μεγάλο μέρος έχει συνταξιοδοτηθεί, η οργάνωση και το οργανόγραμμα των δήμων δεν είναι αυτό που θα βοηθήσει ώστε να πάμε ακόμη γρηγορότερα). Χρειάζεται, λοιπόν, ένα νομοθετικό πλαίσιο συγκεκριμένα. Είχε ξεκινήσει μια συζήτηση με τον προηγούμενο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκο, για να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες ή κάποιοι δήμοι που έχουν ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Ακόμη, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία. Αυτοί δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα στη διαδικασία προγραμμάτων, πχ το Φιλόδημος ή το Θησέας πριν, ή το ΕΣΠΑ. Στη λογική αυτή, πρέπει να υπάρξει μια τροποποίηση στη νομοθεσία. Είναι θετικό βήμα ότι καταργείται ο 4412, ένας νόμος τροχοπέδη για τη λειτουργία των συμβάσεων και των διαγωνισμών στο δημόσιο. Ήδη υπάρχει η δυνατότητα, μιας και η ΑΝΚΟ έχει μετατραπεί σε αναπτυξιακό οργανισμό που μπορεί μέσω διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία, να κυλούν γρηγορότερα οι διαδικασίες. Διότι, ξέρετε καλύτερα από εμένα, ότι ένας διαγωνισμός που θα ξεκινήσει αύριο, θέλει το λιγότερο 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Αν δεν έχεις τις μελέτες, για να κάνεις και τον διαγωνισμό, αυτό είναι κοστοβόρο, χρονοβόρο και δύσκολο. Στη λογική αυτή, τρία πράγματα πρέπει να γίνουν: Να ενισχυθεί ο δήμος με προσωπικό στις ειδικότητες που είναι κενές στο οργανόγραμμα, να υπάρξουν τροποποιήσεις στα οργανογράμματα, ώστε να μπορεί να υπάρξει μια ευελιξία για να μπορεί να λειτουργεί με συγκεκριμένες ειδικότητες ο δήμος. Και τρίτον, η υποβοήθηση μέσω της νομοθεσίας, και σε αυτό τη διαδικασία. Αναφέρω το παράδειγμα της ΕΕΤΑΑ, που είναι εταιρεία της αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, που έκανε τεχνική υπηρεσία με 60 μηχανικούς των ΜΟΔ, που μπορούν να βοηθήσουν έργο σε μελέτες και διαδικασίες. Στη λογική αυτή μπορούμε ναι να πάμε πολύ καλύτερα, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα.
Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση τις δυνατότητες των υπαλλήλων των ΟΤΑ, απλά εκεί που χρειάζεται ένας μηχανολόγος μηχανικός, είναι μόνος του και χρειάζεται να τρέξει 30 πράγματα μαζί.
«Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν προβλήματα στις λύσεις»
Είναι η πρώτη και ίσως η τελευταία φορά που η νομοθεσία επέβαλε συνεργασίες στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Πως εξελίσσεται η συνεργασία μας με την παράταξη του κ. Καραβασίλη και πως εξελίσσεται γενικά η συνεργασία στο ΔΣ.; Δέχεστε από καιρούς επικρίσεις και έντονη κριτική από τη μείζονα αντιπολίτευση.
Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να κάνει αντιπολίτευση. Όσον αφορά το πώς βλέπω τη συνεργασία, τη σύμπραξη με την παράταξη που πρέπει να υπάρξει για να υπάρξει πλειοψηφία με βάση τη νομοθεσία και τη δυνατότητα που μας έδωσε το ίδιο το κράτος και το υπουργείο, νομίζω ότι είναι κάτι που θα το κρίνει η κοινωνία και οι πολίτες. Πρέπει να πω ότι η συνεργασία μας μέχρι στιγμή είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχει συνεννόηση, βούληση. Βεβαίως, υπάρχουν και διαφωνίες, μέσα από τις οποίες προκύπτουν χρήσιμα πράγματα. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα αυτό το πράγματα και λόγο της πανδημίας θα κορυφωθεί και θα αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Κυρίως, όμως, οφείλω να πω ότι η δική μας μέριμνα είναι μέσα από ειλικρίνεια και κατανόηση να συνεργαζόμαστε με όλες τις παρατάξεις. Το ό,τι δεν μας δόθηκε η δυνατότητα, με βάση τη νομοθεσία λέω και πάλι, να κάνουμε από κοντά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αυτό είναι έλλειμμα και στη λειτουργία του δήμου. Γιατί, καλές όλες οι δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, αλλά είναι αλλιώς να μπορείς να συνεδριάζεις δια ζώσης. Νομίζω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βελτιώσουμε και άλλο το κομμάτι αυτό. Πολλές φορές, η κριτική γίνεται για να γίνεται. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν προβλήματα στις λύσεις.
«Μιλούσαμε για μια πόλη βρώμικη, σκοτεινή…»
- Μιλήσατε πριν για την καθημερινότητα, όπου στο πρώτο έτος της θητείας σας ασχοληθήκατε έντονα και κατά γενική ομολογία, λαμβάνοντας τις αντιδράσεις των πολιτών ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πήγατε καλά. Δεύτερος χρόνος, όμως, έρχεται τρίτος και ο κόσμος σιγά – σιγά αντιλαμβάνεται ότι η καθημερινότητα ίσως ήταν και αυτονόητα σε έναν δήμο και ζητάει το κάτι παραπάνω. Ποιο είναι το κάτι παραπάνω και οραματικά, ίσως αν θέλετε να μας απαντήσετε, για το υπόλοιπο της θητείας σας και να μην ξεχνάμε ότι σε δύο χρόνια ετοιμάζεστε και για εκλογές.
Πολιτική δεν κάνουμε με γνώμονα της επόμενες εκλογές. Τουλάχιστον, μακριά από εμένα αυτή η λογική, αλλά και από τους συνεργάτες μου. Πολιτική κάνουμε, υλοποιούμε πράγματα και καταστάσεις, με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και με βάση αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία. Όντως, δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. Δυστυχώς, όμως, στο δήμο μας, κάποια πράγματα, είχαν μείνει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Το ότι δεν υπήρχαν μηχανήματα και δημοτικός στόχος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο του δήμου, όσο και των κοινοτήτων είναι έλλειμμα και είναι κάτι που προσπαθήσαμε, διορθώσαμε και θα διορθώσουμε περεταίρω. Το ότι ενεργοποιήσαμε μηχανισμούς, πρόσωπα, δράσεις και διαδικασίες ώστε η καθημερινότητα αυτή να βελτιωθεί, όταν μιλούσαμε για μια πόλη βρώμικη, σκοτεινή και μια πόλη που δεν έχει σωστή διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων. Προσπαθήσαμε να τη φωτίσουμε, να την καθαρίσουμε περεταίρω (εχθρός του καλού ήταν το καλύτερο) και να βοηθήσουμε ώστε αυτό το πράγμα με συγκεκριμένους, πιο σύγχρονους τόπους. Με πιο νέους κάδους, με νέα μηχανήματα, με άλλα απορριμματοφόρα. Οι υπάλληλοι που το κάνουν αυτό να έχουν τα ίδια μέσα ατομικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται με βάση τα δεδομένα που ο νομοθέτης ορίζει. Όλα αυτά που είναι αυτονόητα και δεν πρέπει να συζητάμε για αυτά, δυστυχώς εδώ δεν αυτονόητα. Έπρεπε να γίνει προσπάθεια ώστε να οργανωθούμε σε αυτό το κομμάτι. Το δεύτερο χρόνο της θητείας μας σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε μελέτες που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα που ήδη έχουμε καταθέσει ,έτσι ώστε ξεκινώντας από τον δεύτερο χρόνο, τον τρίτο και τον τέταρτο, να έχουμε υλοποιήσει μια σειρά από έργα που θα αφήσουν το αποτύπωμα αυτής της δημοτικής αρχής στην περιοχή. Έτσι ώστε, όταν θα έρθει η ώρα, αυτή η δημοτική αρχή, να κριθεί με τον τρόπο που πρέπει από τους πολίτες. Αν πήγε ένα βήμα παραπάνω, αν πήγε ένα σκαλί παραπάνω και αν έβαλε μια πέτρα παραπάνω στο οικοδόμημα του δήμου Εορδαίας. Στο επόμενο διάστημα θα δείτε να εξελίσσονται πράγματα που έχουν να κάνουν με μελέτες για την υλοποίηση του τεχνικού μας προγράμματος, που αφορούν και την πόλη και ισόρροπα και τις τοπικές κοινότητες και μέχρι σήμερα προσπαθούμε και το έχουμε κάνει πράξη. Μέχρι σήμερα ότι κάναμε για την κεντρική πόλη, την ΤΚ Πτολεμαΐδα, να υπάρχει και για τις κοινότητες, είτε συνεννοούμενων καποδιστριακών δήμων είτε των κοινοτήτων που ήταν στο λογική του δήμου Πτολεμαΐδας παλαιότερα. Στη λογική, λοιπόν, αυτής της συνένωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης, αυτό θα δείτε να εξελίσσεται και το επόμενο διάστημα . Με βάση τις δυνατότητες που έχουμε, τις ευκαιρίες που μας δίνονται, τα χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουνε, αλλά και τα οικονομικά ενός δήμου, που θυμίζω ότι όπως όλοι δήμο