Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των Καϊλαρίων, μετά τη μεγάλη ροή των προσφύγων του Πόντου – της Μικράς Ασίας και της Θράκης το 1922-1924, ήταν η έλλειψη του νερού, δεδομένου ότι, το λίγο νερό που έρχονταν από τη Βλάστη-Αναρράχη, μόλις κάλυπτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των ολίγων γηγενών Ελλήνων και τούρκων κατοίκων του χωριού.
Το σημαντικό αυτό γεγονός προβλημάτισε τους αρμόδιους τοπικούς φορείς που κατάφεραν και πέτυχαν τον προγραμματισμό και κατασκευή του περικαλλούς και χρησιμότατου, για την εποχή εκείνη, του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ (σε εργασιακή σύνταξη, όχι εμφανισιακή.) Υδραγωγείου (Φώτο Νο 2)..
Είναι η πρώτη και μοναδική, θα συμπληρώναμε εμείς, φίλες και φίλοι, γεώτρηση που το νερό της θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των κατοίκων (πόση-βρώση και ότι άλλο χρειάζεται ένα σπίτι, δεδομένου ότι, οι άλλες ανάγκες, της γεωργοκτηνοτροφικής πλευράς των Καϊλαρίων, καλύπτονταν από τα πηγάδια που, το κάθε νοικοκυριό άνοιξε στην αυλή του (πότισμα των ζώων και της φύσης και για ότι άλλο χρειάζονταν).
Πρέπει να διευκρινίσουμε, πως, το νερό των πηγαδιών ήταν αρμυρό και ως εκ τούτου δεν ήτανε πόσιμο, αλλά και γενικά ακατάλληλο για τα πάσης φύσεως φαγητά, διάφορα παρασκευάσματα ψωμιού και ειδικότερα για είδη διατροφής.
Στη φώτο μας η πρώτη δοκιμαστική επιτυχής γεώτρηση του 1926-1927 (;), μέσα στο σημερινό διπλανό χαμηλό χώρο (φώτο Νο 2), του κτιρίου του Υδραγωγείου, όπου η υπερυψωμένη δεξαμενή για να μεταφέρεται το νερό, λόγω υψομετρικής διαφοράς και μέσο του κεντρικού αγωγού να μεταφέρεται και στο τελευταίο …ψηλότερο σπίτι των Καϊλαρίων της εποχής.
Όπως δείχνει η φώτο μας, το νερό της άντλησης από τη γεώτρηση, μέσω του αγωγού σε στυλ Γ θα μεταφέρεται στη δεξαμενή, η υψομετρική διαφορά των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 5 με 6. μέτρα, αλλά και δεν υπήρχε κτίσμα του υψομέτρου αυτού.
Το πέρας των εργασιών, θα πρέπει να ολοκληρώθηκε και να λειτούργησε το 1929 με 1930, με καινούργιο δίκτυο με 15, περίπου, τσιμεντένιες βρύσες σε διάφορα σημεία που επιλέχτηκαν, ώστε να καλύπτεται το σύνολο της, πλέον, κωμόπολης των Καϊλαρίων.
Προφανώς και λέμε προφανώς, λόγω της παρουσίας δύο Ιερέων που διακρίνουμε δεξιά, από τα καλυμμαύχια τους, να πρόκειται για εγκαίνια λειτουργίας, της 1ης …Ιστορικής γεώτρησης των Καϊλαρίων.