Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ» που θα γίνει 22-23 Απριλίου (Δευτέρα και Τρίτη) στην Κρήτη για την αντισεισμική προστασία και θα αποτελέσει την πρώτη πιλοτική επιχειρησιακή άσκηση πεδίου στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων.
Το σενάριο των 7,2 Ρίχτερ
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές με την Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι και φυσικά και οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν τις δικές τους αντοχές και τα δικά τους αντανακλαστικά σε σεισμό 7,2 Ρίχτερ που θα γίνει στην Κρήτη με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου. Ένα ζήτημα που μέχρι πριν λίγο ήταν «ταμπού» για πολίτες, Αρχές ακόμα και κυβερνήσεις είναι πλέον ένα υπαρκτό σενάριο όπως άλλωστε συμβαίνει πολύ συχνά σε σεισμογενείς χώρες όπως η Ιαπωνία.
Θα ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.
«Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη με την γενική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024». Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων είναι να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στη Νήσο Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες της Κρήτης θα έχουν μία σημαντική εμπειρία από την άσκηση «Μίνωας»Ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες της Κρήτης θα έχουν μία σημαντική εμπειρία από την άσκηση «Μίνωας»
Εκπαίδευση και βελτίωση συντονισμού
Σχετικά με το στόχο της μεγαλύτερης αντισεισμικής δράσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα τόνισε: «Στόχος είναι να βελτιωθούν τόσο ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών, όσο και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη στο σχεδιασμό των εθελοντικών ομάδων, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού».
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι εμπλεκόμενοι Δήμοι της Κρήτης και ειδικά του Ηρακλείου και των Χανίων έχουν ανακοινώσει χάρτες με τους χώρους καταφυγής, δηλαδή, τα σημεία που θα πρέπει να πάμε άμεσα οι πολίτες μετά τον σεισμό. Τα σημεία συγκέντρωσης για κάθε Δημοτική Ενότητα, για κάθε γειτονιά των πόλεων αλλά και των οικισμών έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι διαθέσιμα στους πολίτες.
Στο πλαίσιο της άσκησης σε όλους τους κατοίκους του Δήμου και τους επισκέπτες θα σταλούν μηνύματα από το 112 (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα), τα οποία θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη της άσκησης σεισμού.