Η είδηση της περασμένης Παρασκευής, ότι καταστράφηκαν με καύση σε υψικάμινο στο εργοστάσιο του ΑΗΣ Καρδιάς 949 κιλά και 484,7 γραμμάρια ακατέργαστου χασίς, καθώς και 8 κιλά και 167,7 γραμμάρια ηρωίνης, μας σοκάρει όλους. Μπορεί τα ναρκωτικά να είχαν κατασχεθεί από την Αστυνομία της Καστοριάς, συχνά πυκνά, όμως, μαθαίνουμε ότι σημαντικές ποσότητες κατάσχονται και συλλήψεις κακοποιών πραγματοποιούνται και στη δική μας περιφερειακή ενότητα. Τα ναρκωτικά δεν κάνουν ταξικές διακρίσεις, δεν είναι μόνο για τις μεγαλουπόλεις, δεν τα βρίσκεις μόνο στο σκοτάδι και τις κακόφημες γειτονιές. Γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα, με νέες χημικές ουσίες που αρκεί μια ελάχιστη δόση για να διαλύσει μια ζωή. Κτυπάνε τις πόρτες όλων μας, μπαίνουν στα σπίτια μας και μέσα από το Ίντερνετ, ας αλλάξουμε πλευρό όσοι γονείς νομίζουμε ότι μόνο των άλλων τα παιδιά κινδυνεύουν. Εμείς δυστυχώς, οι γονείς συνήθως το μαθαίνουμε τελευταίοι.
Η αστυνομία μας κάνει περισσότερα από όσα τις επιτρέπουν τα, περιορισμένα και σκουριασμένα, τεχνικά μέσα που διαθέτει. Ειδικά στις περιοχές μας, που βρίσκονται κοντά σε σύνορα, το έργο της είναι ακόμα πιο απαιτητικό και δύσκολο απέναντι σε διεθνείς και εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε ποικίλες παράνομες δραστηριότητες. Η καταστολή, όμως, είναι η μια πλευρά της ιστορίας, που ποτέ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα, ιδιαίτερα στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου, του Διαδικτύου και της διαρκώς αυξανόμενης κινητικότητας.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η πρόληψη, και εκεί, η ρημαγμένη κοινωνική πολιτική της χώρας μας εξαιτίας της κρίσης, των βίαιων δημοσιονομικών προσαρμογών και του ξεχαρβαλώματος, κατά την τελευταία τετραετία, κάθε δομής κοινωνικής πρόνοιας, έχει αφήσει τους συμπολίτες μας που χρειάζονται στήριξη κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι ειδικοί μας λένε ότι αποτελεσματική πρόληψη μπορεί να γίνει μόνο από τα σχολεία. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε, στα παιδιά μας, στις μικρές ηλικίες. Τα ναρκωτικά συνήθως αποφεύγουν τα γυμναστήρια, τους χώρους άθλησης και δημιουργικής απασχόλησης. Τα αποσπασματικά, όμως, μέτρα και οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν όμορφες τρύπες στο νερό. Βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, τοπικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ενώνοντας τις δυνάμεις τους μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη μάχη αυτή. Σε συνεργασία με τα ειδικευμένα κέντρα, μπορούμε να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που έπεσαν στην παγίδα, και να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σε όσους κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια να γυρίσουν. Να σηκώσουμε το χαλί και να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Για κάθε χρήστη που μπορεί να γλυτώσει, για κάθε νέο που δεν θα μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει. Για τα παιδιά μας, τους νέους μας, τους φίλους και γνωστούς μας, τον διπλανό μας.
Χρόνης Ακριτίδης
Τοπογράφος Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος
τ. Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ