Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > Η Κοινότητα Πύργων Εορδαίας τίμησε τη μνήμη των Θυμάτων συγχωριανών, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, του 1944 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 11/07/2018

Η Κοινότητα Πύργων Εορδαίας τίμησε τη μνήμη των Θυμάτων συγχωριανών, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, του 1944 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 11/07/2018

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Την οργή του Λιονταριού στο ξεψύχισμά του δοκίμασαν οι κάτοικοι της όμορφης κωμόπολης των Πύργων τον Απρίλιο του 1944, την ώρα ακριβώς που τα πουλιά στο γλυκοχάραμα της μέρας έστελναν τη θαυμάσια μελωδία στους αιθέρες σαν προπομπό της ζωής και της μέρας που άρχιζε, οι πύρινες φλόγες των πολυβόλων των Ναζί κατακτητών διέκοπταν την υπέροχη αυτή ΣΥΝΑΥΛΙΑ των πουλιών και της χαράς της ΖΩΗΣ για να σπείρουν τον όλεθρο και την καταστροφήστο χωριό.

Αυτή τη μαύρη επέτειο, για τους κατοίκους του χωριού, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, η κοινότητα Πύργων Εορδαίαςφέρνει στη μνήμη για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι όχι για εκδίκηση αλλά για αποφυγή.

Αυτών των αθώων 318 θυμάτων της ανθρώπινης θηριωδίας η Κοινότητα Πύργων τίμησε τη Μνήμη τους την Κυριακή 15Μαΐου 1988.

Στις 10 το πρωί στην εκκλησία του χωριού έγινε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των αδικοχαμένων κατοίκων του χωριού.

Στις 11 στο Μνημείο ηρώων  της Κοινότητας εψάλει  επιμνημόσυνη δέηση από τον, Αρχιμανδρίτη  πατέρα Μελέτιο συμπαραστατούμενος από τον Iερέα του χωρίου, πατέρα Επαμεινώνδα.

Για το Ιστορικό της μεγάλης θυσίας μίλησε, ο Στωικός  Παύλος, δάσκαλος στην Πτολεμαϊδα και καταγόμενος από το χωριό.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, πως, στα τόσα χρόνια που παρακολουθούμε την σεμνή αυτή τελετή, για πρώτη φορά ομιλητής αναφέρθηκε με τόση σαφήνεια και χωρίς υπερβολές στη μεγάλη θυσία των συμπατριωτών του στο βωμό της Ελευθερίας  της Πατρίδας  μας.

Ήταν  πράγματι μια ΕΘΝΙΚΗ  ΜΙΣΤΑΓΩΓΙΑ που έκανε πολλούς  να δακρύσουν για τον αδόκητο χαμό των προσφιλών τους ανθρώπων αλλά και να νιώσουν Εθνικά υπερήφανοι για τη θυσία τους!!

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ως εκπρόσωπος του Νομάρχη ο Διευθυντής Γεωργίας . Αραβόπουλος, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Α.Σ. Στρατού, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τάξης Μοίραρχος,  Διαμαντής Χαλιάσος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτριος Σιδηρόπουλος, ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , Γιώργος Καζαντζής, ως εκπρόσωπος του Δήμου Πτολεμαϊδος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κομνηνών  Ιωάννης Τικλιανίδης, εκπρόσωποι σχολείων και αντιστασιακών οργανώσεων από την Έδεσσα και την Πτολεμαϊδα, οι  σύλλογοι Πυργωτών από τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα και τη Νάουσα καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και σιγή ενός λεπτού για να λήξει η σεμνή και απέριττη αυτή τελετή τόσο αθόρυβα, όσο αθόρυβη ήταν και η μεγάλη ΘΥΣΙΑ τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος Δημήτρης Σιδηρόπουλος και το Κοινοτικό Συμβούλιο δεξιώθηκαν τους προσκεκλημένους και όχι μόνο στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Το μουσικό-χορευτικό συγκρότημα της “ΑΡΚΟΥΔΑΣ” στην άνω Πτολεμαΐδα το 1960 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 16/06/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η άνω ΙΙτολεμαϊδα και ιδιαίτερα το επί της οδού “ΑΒΕΡΩΦ” Καφενείο του “Λαϊ­κού”, Χρυσού Καραγιαννάκη, είχε την τιμή ...