Έκθεση στο Παλαιοντολογικό-Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας
Άνθρωπος, φύση, χρώμα, ζωή, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά, που συνθέτουν την έκθεση ζωγραφικής με γενικό τίτλο «Αφιέρωμα» της συμπατριώτισσάς μας Ευθαλίας Ζήση, που θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Παλαιοντολογικού – Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, έως τις 30 Οκτωβρίου 2015 και θα λειτουργεί καθημερινά πρωί και απόγευμα.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών αρχών και πολλών φίλων της δημιουργού και των εικαστικών τεχνών, ενώ υποδεχόμενος τους παρισταμένους ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΠΑΠ και του Μουσείου Χρήστος Κατσίνας τόνισε την σημασία της έκθεσης με την οποία εγκαινιάζεται ανεπίσημα η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης που αποτελείται από 700 έργα, καθώς αναμένεται οσονούπω η επίσημη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο κ. Κατσίνας συνεχάρη την κ. Ζήση για τα υπέροχα έργα της, ευχαριστώντας την για την επιλογή του Μουσείου προκειμένου να τα εκθέσει.
Με έκδηλη την συγκίνηση στο πρόσωπό της και με δάκρυα στα μάτια η Ευθαλία Ζήση ευχαρίστησε τους συγγενείς, τους φίλους και όσους την τίμησαν με την παρουσία τους, ξετυλίγοντας τις αναμνήσεις της από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Πτολεμαΐδα, όπου γεννήθηκε από γονείς Ηπειρώτες, έμαθε τα πρώτα της γράμματα και απέκτησε τις παιδικές της φιλίες.
Επέλεξε την γεννέτειρά της προκειμένου να εκθέσει το «Αφιέρωμα» στον πατέρα της Δημήτριο Ζήση, ο οποίος εργαζόταν στο τότε Οικοτροφείο της Πτολεμαΐδας και λάτρευε την τέχνη.
Την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης των εγκαινίων είχε ο εξάδελφός της Δημήτρης Πορφύρης ο οποίος με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, σκιαγράφησε την προσωπικότητα της Ευθαλίας Ζήση, ανατρέχοντας σε σημαντικές στιγμές του παρελθόντος από την ζωή της στην Πτολεμαΐδα.
«Αγαπητή μου Ευθαλία είμαι υπερήφανος για εσένα που προόδευσες και έφτασες τόσο ψηλά στον τομέα που αγαπούσες» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο τότε Διευθυντής του Οικοτροφείου Πτολεμαΐδας Σωκράτης Παπουλίδης, ο οποίος υπήρξε συνάδελφος του πατέρα της.
Στο σύνολό τους τα έργα της κ. Ζήση είναι 90 και χωρίζονται σε 7 ενότητες με θέματα: «Ο πατέρας», «Φύση», «η φύση με στυλό και ξυλομπογιές», «η φύση της Βούρμπιανης», «νοσταλγία», «κυψέλες» και «φαύλος κύκλος».
Χρησιμοποιώντας μελάνι κάρβουνο ή άλλα υλικά, η εικαστικός καταφέρνει και δίνει στις δημιουργίες της σχήμα, ζωή, κίνηση και χρώμα αποδίδοντας με φυσικότητα ότι συμβαίνει στο περιβάλλον…