Την ευκαιρία να γευτούν αλλά και να προμηθευτούν αγνό μέλι αλλά και παράγωγά του από ντόπιους παραγωγούς του Νομού Κοζάνης, είχαν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας που βρέθηκαν σήμερα Κυριακή στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου διοργανώθηκε η 1η Γιορτή Μελιού και προϊόντων κυψέλης Πτολεμαΐδας, από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Π.Ε. Κοζάνης.
Η εκδήλωση αυτή ήρθε για να μείνει, καθώς «ως Μελισσοκομικός Σύλλογος Π.Ε. Κοζάνης σκοπεύουμε η γιορτή αυτή να γίνει θεσμός, όπως έχει γίνει θεσμός και στην Κοζάνη», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του συλλόγου Αιμίλιος Μεντεσίδης. Διότι, όπως είπε, η γιορτή αυτή δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να ενημερωθεί για τις ποικιλίες του μελιού που παράγονται στο Ν. Κοζάνης και είναι ως επί το πλείστον ανθόμελα, μέλι βελανιδιάς και καστανιάς. Υπογράμμισε δε ότι «το μέλι που θα πάρει ο κόσμος από τον παραγωγό είναι ανεπεξέργαστο, έχει όλες τις θρεπτικές ουσίες και τις βιταμίνες του, δεν είναι όπως το μέλι που αγοράζει από το ράφι και επιδέχεται ορισμένες επεξεργασίες και χάνει από τα συστατικά του», ενώ σημείωσε πως είναι καλύτερο και ως προς τις τιμές, καθώς «οι παραγωγοί πουλάνε 8 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή η ποιότητα στο ράφι είναι πάνω από 10 ευρώ.»
Η εκδήλωση αυτή ανέδειξε ταυτόχρονα την υψηλή θρεπτική αξία του μελιού και των προϊόντων κυψέλης. Στην ομιλία της η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ελένη Γεωργιάδου, έδωσε έμφαση στις θεραπευτικές ιδιότητές του μελιού, στην αντιμικροβιακή του δράση και στις επουλωτικές ιδιότητές του, στην αντιμετώπιση παθήσεων του ματιού, στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, στα νεφρά χάρη στη διουρητική του ιδιότητα αλλά και τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Τόνισε πως ζωντανεύει την καρδιά, βοηθά πάρα πολύ στο κρυολόγημα λόγω ότι έχει βιταμίνη C, αλλά και στις αϋπνίες, ενώ χρησιμοποιείται στο δέρμα για την επούλωση πληγών, αλλά και στον αθλητισμό για αναζωογόνηση.
Η κ. Γεωργιάδου ανέφερε επίσης ότι το μέλι -μετά το γάλα- είναι εκείνο που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του παιδιού, προστατεύει τα δόντια του, απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης με συνέπεια να συντελεί στην αντιμετώπιση της αναιμίας, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, γενικά κάνει τα παιδιά δυνατά. Ανέφερε επίσης ότι η γύρη είναι η πλουσιότερη τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξένα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για αθλητές. Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις βακτηριοστατικές και βακτηριακές ιδιότητες της πρόπολης, αλλά και του δηλητηρίου που χρησιμοποιείται για θεραπεία ασθενών με αρθρίτιδα, μυαλγία, μυϊτιδα, γαστρικό έλκος, καθώς και στη χρήση του κεριού από την ιατρική, την φαρμακευτική και την βιομηχανία καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού.