Στη μεγάλη μάχη που δίνουν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι χώρες που εξαρτώνται από τα στερεά ορυκτά καύσιμα(λιγνίτης κλπ), έναντι αυτών που υποστηρίζουν όλα τα ορυκτά καύσιμα, σε ότι έχει να κάνει με την πρόσβασή τους στα κονδύλια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, αναφέρθηκε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο e-ptolemeos.gr.
Η κα Σπυράκη όντας μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τη μάχη για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου, χωρίς περιστροφές τόνισε πως αυτή η μάχη θα χαθεί αλλά πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους.
Έτσι, ναι μεν τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης μπορεί να αυξήθηκαν κατά πολύ, μετά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750δις. ευρώ, σε αυτό όμως ενδεχόμενα να έχουν πρόσβαση και περιοχές οι οποίες δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το λιγνίτη, αλλά από το πετρέλαιο, κάτι που σημαίνει πως διεκδικητές του περίπου 1,726δις. που δικαιούται η Ελλάδα(από το καθαρό χρήμα του ταμείου, πλην των μοχλεύσεων) να μην είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, αλλά και τα νησιά.
«Η υπόθεση είναι στην Επιτροπή συνοχής πλέον. Εμείς επιμείναμε στα στερεά ορυκτά καύσιμα. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί. Θεωρώ ότι δε θα συμβεί. Θεωρώ ότι θα χάσουμε τη μάχη αλλά σημασία έχει να τη δώσουμε. Οι πιέσεις από κράτη που δεν έχουν λιγνίτη είναι μεγάλες», σημείωσε η κα Σπυράκη.
Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς η χώρα και η περιοχή θα έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα κονδύλια, τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά «και αυτό είναι στα θετικά της υπόθεσης» ενώ σημείωσε πως διαπιστώνεται μια κινητικότητα για επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία.
«Χρειάζονται γρήγορες νίκες και πράγματα που θα δώσουν άμεσα δουλειές», υπογράμμισε.
Η Μαρία Σπυράκη κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού στη BILD, εξηγώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αναφερθεί στις εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι:
«Όλες οι συνθήκες για την επόμενη μέρα πρέπει να δημιουργηθούν μαζί με τους τοπικούς φορείς. Κανείς δε ξέρει καλύτερα από τους τοπικούς φορείς και τους ίδιους τους κατοίκους τι μπορούν να κάνουν οι Δυτικομακεδόνες. Εργάζεται, ενδιαφέρεται και δίνει τη μάχη πρωθυπουργός και θα το δείτε όταν πάει η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Ναι στο υδρογόνο, αλλά προέχουν άλλα…»
Φυσικά η Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε και στην υπόθεση του υδρογόνου, για την οποία μάλιστα είχε εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό της στην Κοζάνη, όταν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, είχε παρουσιάσει την πρότασή του:
«Καλά κάνει ο Περιφερειάρχης και έχει συζητήσεις με το λόμπι του υδρογόνου, αλλά προέχουν άλλα πράγματα. Αυτή είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει υπάρχει ακόμα στρατηγική, νομοθετικό πλαίσιο, ενώ χρειάζεται και αναβάθμιση των υποδομών», είπε.
Δε δίστασε δε να επαναλάβει την προτροπή της για «γρήγορες νίκες» σημειώνοντας πως για να υπάρξει «λύση υδρογόνου» θα χρειαστεί καιρός:
«Η απολιγνιτοποίηση θα γίνει άμεσα. Θα πρέπει να παίρνουμε τους ανθρώπους που φεύγουν από τις δουλειές και να βρίσκουμε να κάνουν άλλες δουλειές χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακό κενό. Ταυτόχρονα να δουλεύουμε στις νέες τεχνολογίες, αλλά πρέπει να διαχειριστούμε το παρόν και μετά να πάμε στο μέλλον με μεγάλη σοβαρότητα».
Πάντως η κα Σπυράκη παραδέχθηκε πως η συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, επισημαίνει όμως πως τα γρήγορα αποτελέσματα και να μη χάσουν οι άνθρωποι τις δουλειές τους είναι αυτό που προέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
«Ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης»
Σε ότι έχει να κάνει με το ταμείο ανάκαμψης η κα Σπυράκη υποστήριξε πως είναι το ισχυρότερο μήνυμα που έστειλε ιστορικά η Ευρώπη και με στιβαρή αλληλεγγύη στηρίζει τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο:
«Με πολύ κόπο, αντιπαραθέσεις και σκληρές μάχες το πετύχαμε. Η Ε.Ε. δείχνει πως ο δρόμος είναι ένας και είναι να είμαστε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».
Παράλληλα χαρακτηρίζει μεγάλη νίκη των χωρών που υποστήριξαν πως τα 750δις πρέπει να δοθούν με επιχορηγήσεις και όχι με δάνεια(μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), ενώ στηλιτεύει τη στάση των συναδέλφων της από το ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν της ψηφοφορίας.
«Η Ε.Ε. δεν είναι εκτυπωτήριο χρημάτων. Δανείζεται για πρώτη φορά για να ενισχύσει τις χώρες- μέλη της. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν ίδιες προτεραιότητες με την Ε.Ε. και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα ώστε να καταθέσει το σχέδιό της και να αντλήσει γρήγορα, άμεσα και στοχευμένα τα κονδύλια που της αναλογούν».