Χάσαμε και τη… φέτα, πατριώτη;
Με την ακρίβεια να έχει εξελιχθεί στο υπ’ αριθμόν ένα θέμα της επικαιρότητας μας, άρχισαν να έρχονται και οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις τιμές ορισμένων προϊόντων.
Το ότι πολλά προϊόντα είναι αλλού πολύ φθηνότερα σε σχέση με τις τιμές που αναγκαζόμαστε να τα πληρώνουμε οι Έλληνες καταναλωτές, το είχαμε υποψιαστεί όλοι μας αλλά τώρα πια έρχεται να επιβεβαιωθεί.
Εκείνο που ειλικρινά δεν περιμέναμε, χωρίς βέβαια να πέσουμε και από τα σύννεφα, είναι πως η ελληνική φέτα τυρί λέγεται ότι πωλείται στο Βέλγιο γύρω στα οκτώ (8) ευρώ το κιλό, την ώρα που στην Ελλάδα δεν τη βρίσκεις κάτω από δέκα τρία (13) ευρώ το κιλό!
***
Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό, αν και ακούστηκαν κάποιες δικαιολογίες του τύπου πως εκεί πωλείται φθηνά για να μπορέσει να μπει στην αγορά και να κερδίσει πελάτες!
Την επόμενη δικαιολογία που αναμένουμε να ακούσουμε, με έκδηλη αγωνία και αρκετή ανυπομονησία, είναι πως δεν πρόκειται για αυθεντική ελληνική φέτα, αλλά για φέτα… κινέζικης παραγωγής και προέλευσης και γι’ αυτό πωλείται φθηνότερα!
Σενάριο που δεν το λες και απίθανο, καθώς οι Κινέζοι έχουν αντιγράψει τόσα και τόσα, γιατί όχι και τη φέτα το τυρί;
***
Υ.Γ. Τουλάχιστον έχουμε κερδίσει τελευταία την επενδυτική βαθμίδα, οπότε κάτι είναι κι αυτό. Όπως και να το κάνουμε είναι μια παρηγοριά, μια αναγνώριση, που μας συντροφεύει καθημερινά, ειδικά όταν στεκόμαστε μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου αναγνωρίζουμε το προϊόν που αναζητούμε αλλά αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε την… τιμή του, τόσο που έχει αλλοιωθεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Η επιστροφή των… γενίτσαρων!
Μέρες που είναι και καθώς το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανακάμπτει (δημοσκοπικά πάντα), έχει ανοίξει η κουβέντα για το αν θα γίνουν δεκτοί κάποιοι απ’ τους λεγόμενους «γενίτσαρους», εάν και εφόσον αποφασίσουν να επιστρέψουν από το ΣΥΡΙΖΑ που ταλανίζεται πια από τις εσωκομματικές διαμάχες και απειλείται με πολλαπλές διασπάσεις.
Ποιοι όμως είναι αυτοί οι «γενίτσαροι» για τους οποίους συζητάνε στο ΠΑΣΟΚ;
***
Ας δούμε, αρχικά, την ιστορική προέλευση της λέξης.
Η λέξη γενίτσαρος ή γενίτσαροι είναι μία έννοια που, ουσιαστικά, δηλώνει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό και θρησκευτικό προφίλ ανθρώπου. Οι γενί-τσερί, οι νέοι στρατιώτες, είναι οι στρατιώτες υπεράσπισης της εξουσίας, κυρίως θρησκευτικής.
Κατά την εγκυκλοπαίδεια Encarta οι janissary είναι τούρκοι στρατιώτες που αποτελούσαν την προσωπική φρουρά του σουλτάνου από τον 14ον αιώνα έως το 1826. Οι Janissaries προήρχοντο κυρίως από τους χριστιανούς των Βαλκανίων.
Ακόμη είναι οι φανατικοί, οι αφοσιωμένοι οπαδοί και οι υποστηρικτές που αναφέρονται και σε μία άλλη (θρησκευτική) άποψη, καθώς γενίτσαρος (janizary) είναι ο οπαδός ή ο υποστηρικτής σύμφωνα με το Forthright’s Phrontistery.
Τέλος, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, οι γενίτσαροι αποτελούσαν την προσωπική φρουρά του σουλτάνου καθώς και μέρος του τακτικού στρατού. Το σώμα των γενιτσάρων οργανώθηκε τον 14ον αιώνα και είχε δυναμική μέχρι και τον 16ον αιώνα μέσα από το παιδομάζωμα των χριστιανών, ενώ στην συνέχεια από τους μουσουλμάνους της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διαλύθηκε το 1826 από τον τακτικό στρατό. (πηγή: archaiologia.gr)
***
Στα του ΠΑΣΟΚ τώρα, η λέξη «γενίτσαρος» χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει όλα εκείνα τα πρώην στελέχη του που αν και πέρασαν από θέσεις εξουσίας και διετέλεσαν Υπουργοί στις διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ή κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις στον κομματικό του μηχανισμό δημιουργώντας ένα αναγνωρίσιμο προφίλ, τελικά όχι απλώς μεταπήδησαν στο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν αυτός ανέλθει στην εξουσία και όταν το κόμμα που τους δημιούργησε εξαϋλώνονταν και έπεφτε σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά εξελίχθηκαν και στους πιο σκληρούς, και άδικους πολλές φορές, πολέμιους του.
Ονόματα δεν χρειάζεται ν’ αναφέρουμε καθώς είναι γνωστά σε όλους, αφού πρόκειται για στελέχη που συχνά πυκνά κάνουν έντονη την παρουσία τους στην πολιτική επικαιρότητα.
***
Προς το παρόν, η τάση που φαίνεται να επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι να μην δεχθούν πίσω όλους εκείνους που καταφέρονταν εναντίον του κόμματος με κάθε τρόπο και αναδείχθηκαν σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνοντας διάφορες κυβερνητικές θέσεις.
Τάση που ίσως να μην ισχύσει για τα απλά μέλη που ναι μεν αποχώρησαν αλλά απέφυγαν να στραφούν τόσο κατά του πρώην κόμματος τους όσο και εναντίον των πρώην συντρόφων τους.
***
Φυσικά θα υπάρξουν και εκείνοι που δεν θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν, είτε επειδή ξέρουν πως θα βρουν τις πόρτες κλειστές, είτε επειδή θέλουν να διαφυλάξουν την υστεροφημία τους.