Μια επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κάνει ο Σταύρος Τάσσος με θέμα την Τραγική η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες.
Παρακάτω η συζήτηση:
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα με τις φοιτητικές εστίες της χώρας, με την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τη σοβαρή έλλειψη δωματίων, την κλιμακούμενη έξωση σπουδαστών, συνεχώς διογκώνεται. Στην περίοδο των εκατοντάδων «μεταμνημονιακών» νόμων, που τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας γιγαντώνονται, η Κυβέρνηση συντηρεί και επιτείνει το πρόβλημα με εστίες και λέσχες, πετιούνται κυριολεκτικά σπουδαστές στον δρόμο, ξεπουλώντας τις υποδομές σε ιδιώτες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αιτήσεις για διαμονή στις εστίες κάθε χρόνο αυξάνονται, η δυναμικότητα των εστιών και των ενοικιαζόμενων δωματίων είναι κάτω από το 9% του πλήθους των φοιτητών, με αποτέλεσμα ακόμα πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους να μην ξεκινούν καν τις σπουδές τους.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων στις εστίες: την υποχρηματοδότηση, τα προκλητικά συμβόλαια εκατομμυρίων με τους εργολάβους, τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την υποβάθμιση, τα ενοίκια σε μια σειρά εστίες, την μη ανέγερση νέων εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Η κατάσταση στις υπάρχουσες εστίες σε όλη τη χώρα είναι δραματική: πλυντήρια χαλασμένα, ασυντήρητοι κλιματισμοί και καλοριφέρ, ανυπαρξία ζεστού νερού, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στοιχειωδώς. Είναι, για παράδειγμα, χαρακτηριστικό ότι στη φοιτητική εστία της Πάτρας αναλογεί ένα πλυντήριο για επτακόσιους φοιτητές! Η καθαριότητα και η φύλαξη είναι παραδομένα σε εργολάβους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών. Σε αρκετές φοιτητικές εστίες οι οικότροφοι διώχνονται κυριολεκτικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να αξιοποιηθούν τουριστικά οι εγκαταστάσεις.
Αυτή η πολιτική οδηγεί εκατοντάδες φοιτητές να πετιούνται έξω από τις εστίες, να διακόπτουν τις σπουδές τους, να αναγκάζονται να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα, να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες σε αρκετές εστίες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σας ρωτάμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε: Πρώτον, κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από τις φοιτητικές εστίες.Να προβλεφθούν οι ανάγκες στέγασης των πρωτοετών φοιτητών που εισήχθησαν με το νέο ακαδημαϊκό έτος.Να δημιουργηθούν νέες εστίες.Να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους δωρεάν για όλους τους φοιτητές σπουδαστές.Να αξιοποιηθούν άμεσα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλοι κατάλληλοι χώροι για τη διασφάλιση της δωρεάν στέγασης και σίτισης του συνόλου των φοιτητών σπουδαστών. Και δεύτερον, μέχρι τη διασφάλιση δωρεάν χώρων φοίτησης–στέγασης να επιδοτηθούν τα ενοίκια των φοιτητών και σπουδαστών που έχουν περάσει σε τμήματα μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώ ότι το κείμενο που διαβάσατε σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα από τα πιο καλά κείμενα που έχω ακούσει στο Κοινοβούλιο και νομίζω ότι πρέπει να συγχαρούμε το Προεδρείο. Για λόγους ιστορικής υποσημείωσης να πούμε ότι, πέρα από την ανείπωτη τραγωδία της προσφυγιάς, σταμάτησε στη μέση ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το οποίο ήταν έτοιμο να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Αυτό το εγχείρημα έμεινε στη μέση και, όπως ξέρετε, έκλεισαν τα εξαιρετικά σχολεία, το Φιλολογικό Γυμνάσιο, το Κεντρικό Παρθεναγωγείο και βεβαίως η Ευαγγελική Σχολή. Είναι και αυτά μέρος της ιστορίας της εκπαίδευσής μας.
Κύριε Τάσσο, θίγετε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα πανεπιστήμια και αυτό είναι το πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας. Το πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας, όπως προφανώς γνωρίζετε, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Παραλάβαμε μια κατάσταση πέραν, ας πούμε, του χάους, με αδιαφανή οικονομικά, με πράγματα που κατέρρεαν, με κτήρια που δεν είχαν καν οικοδομικές άδειες και χρησιμοποιούνταν και ενώ έχουμε τα χρήματα, δεν μπορούμε να παρέμβουμε, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες. Όλα αυτά είναι μέρος της κατάστασης που παραλάβαμε.
Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Για πρώτη φορά έχει γίνει μια επιτροπή και με τη συμβολή των πανεπιστημίων, δηλαδή έχουμε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το Υπουργείο, μαζί με τους εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η άλλη κατεύθυνση είναι να κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις άμεσου χαρακτήρα. Είπατε, ας πούμε, για το ζεστό νερό. Πέρυσι είχαμε ένα τεράστιο πρόβλημα με το Πολυτεχνείο. Το λύσαμε. Όμως, αυτές είναι παρεμβάσεις σε εγκαταστάσεις ιδιαίτερα προβληματικές που προφανώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό θέλει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προφανώς θέλει και μια δημοσιονομική κατάσταση να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτά τα ζητήματα.
Είμαστε σε σχετικά καλό δρόμο. Δεν θέλω να κουκουλώσω τα προβλήματα. Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας δηλαδή είναι πια έτοιμη να καταθέσει ένα σχέδιο. Έχει σημασία να είναι ένα σχέδιο που θα γίνει αποδεκτό από τα πανεπιστήμια, διότι η διαχείριση όπως ξέρετε είναι σε πολλά επίπεδα των εστιών για να δούμε, πρώτον, τι νομοθετικές αλλαγές πρέπει να έχουμε και, δεύτερον, τι να προγραμματίσουμε.
Για το θέμα, όμως, της βοήθειας, φέτος έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό 47 εκατομμύρια ευρώ για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών. Είναι ένα πράγμα που λειτουργεί και λειτουργεί σχετικά καλά. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό με δεδομένα τα οικονομικά μας, και το θέμα της φοιτητικής μέριμνας απορροφά πολύ μεγάλα κονδύλια. Είναι γύρω στα 200 εκατομμύρια, διότι περιλαμβάνονται και τα δωρεάν συγγράμματα που δίνουμε, οι μετακινήσεις, τα πάσο κ.λπ. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει, από πλευράς πολιτείας, δέσμευση με μεγάλα ποσά. Σίγουρα δεν είναι επαρκή και σίγουρα αυτό που θέσατε θέλει άλλου είδους προγραμματισμό.
Ένα πράγμα που θα σας παρακαλούσα να διευκρινίζατε είναι το εξής: Είπατε στην πρωτομιλία σας ότι υπάρχουν εστίες που πάνε σε ιδιώτες και εμπορευματοποιούμε τη φοιτητική μέριμνα. Θα ήθελα μια διευκρίνιση από πλευρά σας και γι’ αυτά τα δύο σχόλια που κάνατε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε.
Τον λόγο έχει ο κ. Τάσσος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ; Το πρόβλημα είναι ότι η δική σας Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική που στον πυρήνα της είναι αντιλαϊκή. Και είναι αντιλαϊκή η πολιτική αυτή γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και του ιμπεριαλισμού.
Δεν έχετε ουσιαστικές διαφορές, όσον αφορά τη στρατηγική στόχευση μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προηγούμενων κυβερνήσεων και της δικής σας. Αυτή η πολιτική δεν γίνεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Εμείς θέλουμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, να κάνουμε πολιτική με βάση τις ανάγκες του λαού, τις λαϊκές ανάγκες και της νεολαίας και ειδικότερα της σπουδάζουσας νεολαίας, στην περίπτωση που σήμερα συζητάμε.
Εδώ έχω έναν κατάλογο όλων των φοιτητικών εστιών -και θα σας το παραδώσω- με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Τάσσος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα κατάλογο, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ο βαθμός ικανοποίησης των αιτήσεων είναι, στην καλύτερη περίπτωση, τέσσερα προς ένα και φτάνει το έξι προς ένα. Ανέφερα στην πρωτολογία μου ότι μόνον το 9% καλύπτονται από το σύνολο των φοιτητών σε εστίες. Προφανώς κάποιοι μπορούν να μην μένουν στις εστίες γιατί είναι στον τόπο διαμονής τους ή μπορεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά το 60% τουλάχιστον των φοιτητών έχει ανάγκη από εστία. Μόνον ο ένας στους έξι ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη. Αυτό, λοιπόν, το πρόβλημα συνδυάζεται με αυτό που είπαμε προηγούμενα, ότι πλέον καιη διαχείριση της φοιτητικής μέριμνας περνάει σε ιδιώτες, διότι το Ίδρυμα που έχει δημιουργηθεί -ξεχνάω το όνομά του…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Είναι Ίδρυμα του Υπουργείου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Ναι. Αυτό κάνει. Λειτουργεί, όμως, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν είναι ταμπέλα ότι είναι δημόσιο ίδρυμα. Λειτουργεί με λογική κόστους-οφέλους. Δεν μπορεί να μπαίνουν οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες υγείας και παιδείας, στη λογική του κόστους και του οφέλους. Οι λαϊκές ανάγκες πρέπει να ικανοποιούνται και ειδικά αυτές της υγείας και της παιδείας. Δεν μπορούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Γι’ αυτό, λοιπόν, περιμένουμε από εσάς συγκεκριμένα μέτρα:
Πρώτον, μακροπρόθεσμα όλες οι εστίες να παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης σε όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη, και δεύτερον, μέχρι να γίνει αυτό, να επιδοτηθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν πραγματικά να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που δεν πάνε καν, δεν γράφονται, δεν ξεκινάνε τις σπουδές τους επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος. Είναι πάρα πολλοί αυτοί οι φοιτητές. Δεν είναι ένας και δύο. Σήμερα –το ξέρετε, γιατί φαντάζομαι ζείτε σε αυτήν την κοινωνία- οι συνθήκες είναι τραγικές για τον λαό μας γενικά και για τη νεολαία ειδικά.
Επομένως, δεν μπορούμε να δίνουμε 4 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και να υποβαθμίζεται η κάλυψη όλων των αναγκών της νεολαίας, μιας και συζητάμε αυτό το θέμα. Όμως, αυτό είναι μια στρατηγική επιλογή, δυστυχώς, γιατί αυτή είναι η στρατηγική επιλογή όλων των αστικών κυβερνήσεων, να υπηρετήσουν τις ανάγκες τις κερδοφορίας του κεφαλαίου και τις ανάγκες του ιμπεριαλισμού. Εμείς, όπως ξέρετε, είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτήν τη λογική.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων):Δεν θα προσπαθήσω να κατανοήσω πώς ακριβώς γίνεται η σύνδεση ανάμεσα στις εστίες και τον ιμπεριαλισμό και θα πάω παρακάτω.
Καταλαβαίνω ότι δεν υπήρξε απάντηση στην παράκληση που έκανα να διευκρινίσετε πώς ακριβώς και πού πάνε σε ιδιώτες και πώς γίνεται η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Άρα, για να μην υπάρχει απάντηση, δεν ισχύει.
Υπάρχει μια άλλη διαπίστωσή σας, ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο οργανισμός ο οποίος έχει αντικαταστήσει το Ίδρυμα Νεολαίας κ.λπ κι έχει την ευθύνη πολλών διαδικασιών της φοιτητικής μέριμνας, λειτουργεί με κριτήριο κόστους – οφέλους. Δηλαδή θέλετε να πείτε εμείς να μην κάνουμε δημόσιες προκηρύξεις για το πώς θα είναι τα εστιατόρια και πώς θα μπορέσουν να έρχονται τα διάφορα τρόφιμα, τα διάφορα αναψυκτικά κ.λπ στις φοιτητικές εστίες και στα φοιτητικά εστιατόρια; Δηλαδή πρέπει να είναι από μία αυθαιρεσία του κράτους, κατά τη γνώμη σας; Είναι απολύτως διαφανείς αυτές οι διαδικασίες, είναι διαδικασίες που έχουν οδηγήσει στο να σταματήσουν παλιές διαπλοκές σε αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα έχουμε οδηγήσει πρύτανη στο Πειθαρχικό γιατί από παντού, από όλες τις εκθέσεις φαινόταν εμπλοκή στον τρόπο προμηθειών και πάει λέγοντας. Αν κάτι κάναμε είναι ότι όλος ο τρόπος προμηθειών είναι απολύτως διαφανής. Άρα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα πρέπει να το συγχαρούμε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται εκατομμύρια του ελληνικού λαού. Και τα διαχειρίζεται με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο.
Λέτε ότι έχουμε μια αντιλαϊκή πολιτική. Μην εμπλακούμε σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Εγώ λέω: ουδέποτε 47 εκατομμύρια δεν πήγαν για επιδότηση ενοικίου. Δεν είναι για το κακό της κοινωνίας, για το καλό είναι. Χρειάζεται παραπάνω; Εγώ σας λέω: χρειάζεται παραπάνω. Δεν υπάρχουν τα λεφτά. Πάντως, αν δείτε πέρσι, πρόπερσι κ.λπ, υπάρχει μια αύξηση.
Δεύτερον, για πρώτη φορά φέτος, για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των πανεπιστημίων, αυτά που δίνει το κράτος, κατά 45%. Το αναγνωρίζουν όλοι, αντιπολιτευόμενοι, συμπολιτευόμενοι κ.λπ. Είναι ενδείξεις και του ότι βγαίνουμε από το πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο των προηγουμένων ετών και του ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κανονικοποιήσουμε τη ζωή στα πανεπιστήμια και στις εστίες. Το πρώτο είναι πιο εύκολο από το δεύτερο και με πολύ ειλικρινή τρόπο σας είπα ποια είναι τα προβλήματα και για τα θέματα που θίξατε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.