Για την ανάγκη ενός γιγαντιαίου μετασχηματισμού με την παράλληλη κατάρτιση ενός γιναντιαίου προγράμματος που θα αποτρέψει την παραγωγική συρρίκνωση της Δυτικής Μακεδονίας, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, στην επίσημη τοποθέτησή του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια που διεξάγεται στα Κοίλα.
Ο κ. Κασαπίδης, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής που αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για την περιοχή, η οποία βασίστηκε στην λιγνιτική παραγωγή από το 1950. «Αυτά τα δεδομένα δεν έχουν γίνει αντιληπτά ακόμα», είπε και στάθηκε στην κληρονομιά που διαθέτει η Δυτική Μακεδονία τόσο σε εργατικό δυναμικό αλλά και στις υποδομές.
Απευθυνόμενος στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη οργανισμών της Ε.Ε., μίλησε για μια νέα στρατηγική που θα στοχεύει στις νέες πράσινες τεχνολογίες, με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του υψομέτρου της Δυτικής Μακεδονίας «που βοηθά στην απόδοση αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά στις περίπου 12000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την περιοχή αλλά και στην απώλεια ενεργειακής ισχύς που αγγίζει τις 2500 μεγαβατόρες, δεδομένα που όπως είπε πρέπει να αντικατασταθούν.
Για πρώτη φορά δημόσια, αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση του υδρογόνου την οποία και ο ίδιος προώθησε το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώνοντας πως επίσημα πλέον πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με την πρόταση να κατατίθεται στις 9 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, για την εγκατάσταση υποδομών εδώ και θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για τις μεταφορές, τη βιομηχανική παραγωγή αλλά και την πώληση του ίδιου του προϊόντος. Το νέο αυτό υλικό θα αποτελέσει ένα από τα ενεργειακά καύσιμα για την περιοχή μας», είπε ο Γιώργος Κασαπίδης.
Ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο και ανακοίνωσε πως το 2020 θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και πιλοτικά προγράμματα, με ταυτόχρονη κατάρτιση του δυναμικού στις νέες τεχνολογίες.
«Σε αυτήν προσπάθεια θα είμαστε ενεργοί εταίροι διεκδικώντας τη μέγιστη απορρόφηση κονδυλίων», κατέληξε.
Στην πρώτη φάση των ομιλιών, μαζί με τον Περιφερειάρχη τοποθετήθηκαν οι Γιάροσλαβ Πιέτρας(Γεν. Διευθυντής Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εκπαίδευσης και Μεταφορών στη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και Τζόναθαν Γουόλτερς(Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), οι οποίοι παρουσίασαν παραδείγματα χωρών και περιφερειών οι οποίες είτε πραγματοποίησαν την ενεργειακή μετάβαση ή βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης.
Ο κ. Πιέτρας τόνισε πως κάθε κράτος παρουσιάζει ένα ενεργειακό σχέδιο, το οποίο βασίζεται στις οδηγίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας όμως πως δεν πρέπει να μιλάμε απλώς για την πράσινη ενέργεια «επειδή έχει μόδα».
Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση και πίεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με γρηγορότερο ρυθμό και τόνισε πως σημασία δεν έχουν οι υποδομές και όλα τα υπόλοιπα, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα βιώσουν την ενεργειακή μετάβαση.
Ο Τζόναθαν Γούολτερς, σημείωσε πως κάθε ενεργειακή μετάβαση πρέπει να διατηρεί και να προωθεί την απασχόληση, ορίζοντας ως μεγάλο στόχο αυτό το δεδομένο ώστε να υπάρχει στήριξη.
Το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στάθηκε στην φθηνή, όπως την χαρακτήρισε καθαρή ενέργεια και έκανε λόγο για ενεργειακά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας, όπως οι μεγάλες εκτάσεις, τα ορυχεία «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς», τις λίμνες ενώ στο κλείσιμο της τοποθέτησής του υποστήριξε πως η περιοχή δεν υπάρχει λόγος να πάψει να είναι ενεργειακός κόμβος της χώρας, απλώς αυτό δεν θα το κάνει με το λιγνίτη, αλλά με καθαρή ενέργεια.
Την έναρξη του συνεδρίου έκαναν οι διοργανωτές με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, να κάνει λόγο για μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.
Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως απ’ το συνέδριο πρέπει να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να καταλήξουν οι εργασίες του σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τους συμμετέχοντες στο συνέδριο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, σημειώνοντας πως βρίσκονται στον, ακόμα, μεγαλύτερο ενεργειακό Δήμο της χώρας. «Η μετάβαση από τη λιγνιτική παραγωγή στην καθαρή ενέργεια, αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα. Μπαίνουν όμως και ερωτήματα όπως αυτό της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας αλλά και του αναπτυξιακού προσανατολισμού για την περιοχή μας», είπε.
Για την Περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία και τις πιο φτωχές στην Ευρώπη, μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Νίκος Σαρρής, ενώ το ερώτημα αν θα είμαστε πρωτοπόροι στις εξελίξεις ή ουραγοί, έθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Μαρνέλος.
Ζήσης Πιτσιάβας