Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > «Η Δυτική Μακεδονία είναι ασφαλής» – Ο Διοικητής της ΠΥ Δ. Μακεδονίας Ι. Ράπτης για την ετοιμότητα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου – Έπεσε το πρώτο πρόστιμο σε πολίτη, που έκαιγε χόρτα στην Κοζάνη – Τι συνέστησε στους πολίτες

«Η Δυτική Μακεδονία είναι ασφαλής» – Ο Διοικητής της ΠΥ Δ. Μακεδονίας Ι. Ράπτης για την ετοιμότητα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου – Έπεσε το πρώτο πρόστιμο σε πολίτη, που έκαιγε χόρτα στην Κοζάνη – Τι συνέστησε στους πολίτες

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Με την αντιπυρική περίοδο να βρίσκεται στο μέσο της, και την πυροσβεστική υπηρεσία στη Δυτική Μακεδονία να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και να έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ελάχιστα συμβάντα, ευτυχώς, ο Αρχιπύραχος Ιωάννης Ράπτης, διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών πυροσβεστικού σώματος μίλησε στο Web TV του e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη, δίνοντας συμβουλές προς τους πολίτες αλλά και κάνοντας αναφορά σε ό,τι έχει χρειαστεί να γίνει από πλευράς πυροσβεστικής.

Η αντιπυρική περίοδο, να σημειωθεί, πως ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου με τον κ. Ράπτη να τονίζει πως η ετοιμότητα των υπηρεσιών της Δ. Μακεδονίας είναι στον υπέρτατο βαθμό. «Έχουν προηγηθεί εκπαιδεύσεις προσωπικού, συντονίσεις οχημάτων και είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση», τόνισε αρχικά ο διοικητής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νέο πυροσβεστικό κλιμάκιο στις Πρέσπες που προστέθηκε εφέτος, το οποίο στελεχώνεται με 10 εποχικούς, και στόχος είναι μετά την εξαγγελία του Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά, να καταστεί και μόνιμο το κλιμάκιο.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εφέτος από το πεζοπόρο τμήμα Δ. Μακεδονίας, εκπέμπεται περιπολικό δασών, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Ακόμη, στο Δήμο Βοϊου βγήκε ένα αστικό όχημα, με κύριο μέλημα τη χειμερινή περίοδο, αλλά μέχρι σήμερα γινόταν και μέριμνα για τη θερινή, ανάλογα με τα συμβάντα που υπήρχαν και το προσωπικό.

«Η Δυτική Μακεδονία είναι ασφαλής», τόνισε ο ίδιος. Κληθείς να σχολιάσει τα συμβάντα στα οποία χρειάζεται να παρέμβει η πυροσβεστική, έθιξε και το θέμα των κεραυνών που πέφτουν στην περιοχή, τονίζοντας μέσα στο χειμώνα με αρχές της άνοιξης σημειώθηκαν δύο μεγάλες φωτιές μια στην Καστοριά και μια στη Φλώρινα.

«Όλες οι φωτιές είναι από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από δόλο. Η περιοχή μας είναι πράσινη, με πυκνή βλάστηση και βιοποικιλότητα, που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι πόλος έλξης επισκεπτών, για τις λίμνες, τα χιονοδρομικά, τον ορεινό όγκο. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αιτία πυρκαγιάς. Ο κόσμος πρέπει να δείξει μια θέληση να συνεργαστεί», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα συνέστησε στους πολίτες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν: Όπως δεν πρέπει να καίνε χόρτα, πρέπει να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, μάλιστα όποιος βάζει φωτιά αντιμετωπίζει και τις συνέπειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος προβαίνει σε περικοπές επιδότησης.
Με νέα διάταξη, επιβάλλονται πρόστιμα, από 200 ευρώ μέχρι 5.000 ευρώ. Ήδη στην Κοζάνη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμα, γιατί κάποιος έκαιγε χόρτα. Ανάλογα με το τι καίει ο καθένας, που είναι κοντά και τι εργασίες κάνει, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Δηλαδή, πρόστιμο για άναμμα φωτιάς σε οικόπεδο, θερμές εργασίες , ηλεκτροσυγκόλληση, άναμμα φωτιάς σε κάμπινγκ, σε ακάλυπτους χώρους κ.ο.κ. Τα πρόστιμα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος του δείκτη επικινδυνότητας. Όποιος είναι υπότροπος μέσα στον ίδιο χρόνιο, το πρόστιμο διπλασιάζεται.
Σκοπός των προστίμων είναι να αναλάβει ο κόσμος τις ευθύνες του, να προστατέψει τις οικείες του, να τις καθαρίσει, να έχει λάστιχα κ.ο.κ.

Αναβάθμιση πυροσβεστικών υπηρεσιών

Για το Αμύνταιο υπάρχει σχετικό αίτημα να εγκριθεί κλιμάκιο, αλλά βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης χώρου, μέχρι να ιδρυθεί πυροσβεστικό κλιμάκιο.

Ενώ στις Πρέσπες, αυτό που έγινε είναι πολύ σημαντικό, γιατί το κοντινότερο κλιμάκιο ήταν στα 80 χλμ και αυτό αυξάνει την ετοιμότητα των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Εν τω μεταξύ, η εκπαίδευση των στελεχών προχωράει (ενδεικτικά έγινα άσκηση στην ΑΕΒΑΛ), ενώ έγινε και συνεργασία με τον στρατό ξηράς, κάτι που υπάρχει και είναι δεδομένο. Σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις, οι υπόλοιπες αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Ο ίδιος έκλεισε, λέγοντας πως η πυροσβεστική υπηρεσία είναι 24 ώρες το 24ωρο: «Αλλά θα ήθελα να πω στους φίλους συμπολίτες μας, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, να προσέχουν για να έχουν. Γιατί το δάσος δεν αναπληρώνεται. Είναι δύσκολο υπό ακραίες συνθήκες, με άνεμο να αντιμετωπιστεί η φωτιά. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει από την πλευρά του. Αλλιώς θα είναι δύσκολο να προστατέψουμε αυτή την υπέροχη περιοχή. Ατομική ευθύνη, συνεργασία. Ευχαριστώ τους δήμους και τις ΠΕ για τη συνεργασία και τη διάθεση όταν χρειαστεί», έκλεισε.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη