ΔΥΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Δύο σημαντικά και καινοτόμα προωθούμενα έργα που αφορούν την ενεργειακή αυτάρκεια των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων και την τηλεθέρμανση με βιομάζα της Δεσκάτης Γρεβενών, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δεσκάτης.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Δεσκάτης Γρεβενών Δημήτρης Καραστέργιος, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα εν λόγω κτίρια είναι ενεργοβόρα και η δημοτική αρχή έκρινε απαραίτητο να υποβάλλει την πρόταση σε συνεργασία με τους φορείς: Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Εργαστήριο Εξοικονόμησης Ενέργειας και Έξυπνων Δικτύων) και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό και Τεχνολογικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης). Στο έργο αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ε. Σημανδράκος, λέγοντας πως είναι κάτι καινοτόμο και ότι υπάρχει από σχετική πρόβλεψη στο ΠΕΠ της Περιφέρειας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να υποβληθεί η σχετική πρόταση και να υλοποιηθεί και αφορά στο σύνολο 18 δημόσια κτήρια της πόλης της Δεσκάτης, που είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή και πρόκειται για σχολεία, διοικητήριο, δημαρχείο. Το ύψος της μελέτης έφτασε στις 186.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το σύνολο των σχολείων της Δεσκάτης που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα χρειάζονται καθόλου χρήματα για την θέρμανση και τον φωτισμό τους. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Δημήτριος Στυμονιάρης, ο οποίος και στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι είναι εντυπωσιακό πως ένα ΑΤΕΙ συνεργάστηκε με έναν μικρό δήμο για ένα τόσο σημαντικό έργο, που θα οδηγήσει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα δημόσια κτίρια είναι «μεγάλη πληγή», αφού είναι ενεργοβόρα και δαπανηρά γι’ αυτό και είναι σημαντικό ότι ο Νομός Γρεβενών «αγκάλιασε» μια τέτοια προσπάθεια, ώστε να «κατέβουν» τα κόστη συντήρησής τους και αυτό πλέον αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα, ώστε να γίνει Βέλτιστος ενεργειακά Δήμος. Στο έργο εντάσσονται 11 σχολεία του Δήμου Δεσκάτης, όπως και δημόσια κτήρια (νοσοκομείο, Αστυνομία, Διοικητήριο) και με την ολοκλήρωσή του θα είναι ο μοναδικός δήμος στη χώρα με αυτόνομα ενεργειακά σχολεία. Το κατασκευαστικό κομμάτι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και θα περιλαμβάνει δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης (ενεργειακή θωράκιση, κουφώματα, μόνωση κέλυφος κτιρίου και οροφής, Α/Θ αέρα και νερού, αντλία θερμότητας και φωτοβολταϊκά πάνελ και σύστημα τηλεμέτρησης). Σήμερα στη Δεσκάτη τα σχολεία καίνε 52.000 l πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, ενώ θα έπρεπε να καίνε 39.000 l, γεγονός που καταδεικνύει πόσο εκτεθειμένα είναι ενεργειακά. Το έργο μάλιστα είναι καινοτόμο αφού για την καταγραφή αυτή έγινε χρήση ακόμη και θερμικής κάμερας, ενώ το αποτέλεσμα του έργου θα φέρει 96% εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Το κόστος ανέρχεται στα 2.241.000 ευρώ και ο χρόνος απόσβεσης είναι στα 6 χρόνια
Το δεύτερο έργο αφορά την διερεύνηση υλοποίησης τηλεθέρμανσης στη Δεσκάτη Γρεβενών, με βιομάζα είτε από τη διαχείριση δασικών συμπληρωμάτων ή μέσα από ενεργειακές καλλιέργειες. Διερευνάται, μάλιστα, η συνεργασία με το Δασαρχείο για την ποσότητα δασικών συμπληρωμάτων. Στο έργο εμπλέκεται ενεργά και το Εργαστήριο Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΤΕΙ, συμβάλλοντας στην σχετική μελέτη βιωσιμότητας όπως και το ΕΚΕΤΑ. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης είναι στα 1.2 εκ. ευρώ με θερμαινόμενο φορτίο στα 1.7 MW. Στην μελέτη που παρουσιάστηκε μελετήθηκε τι δυναμικό υπάρχει στην περιοχή, από ζωικά, αγροτικά και δασικά υπολείμματα, μελέτη της εφοδιαστικής αλυσίδας (πως θα έρθει η βιομάζα στον λέβητα) και ανάλυση της απόδοσης του καυσίμου. Το πιλοτικό έργο τηλεθέρμανσης των δημόσιων κτιρίων και σε δεύτερη φάση θα μελετηθεί αν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλον τον οικισμό.