Με το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα, αλλά και στις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η ΔΕΗ προχωρά τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός data center στην Αττική, και συγκεκριμένα στα Σπάτα, ισχύος 25 MW.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, αυτό αποτελεί μόλις το πρώτο βήμα που προετοιμάζει το επόμενο και μεγαλύτερο βήμα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές επιδιώξεις του ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει συνάψει συμφωνία με την εμιρατινή Damac και μόλις τη Δευτέρα συστάθηκε στο ΓΕΜΗ η κοινή εταιρεία Data in Scale, που θα αναλάβει την ανάπτυξη του project. Η εταιρεία διαθέτει 4 εκατ. ευρώ αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και ανήκει κατά 55% στη CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της Damac με έδρα στο Λονδίνο και κατά 45% στην ελληνική επιχείρηση. Σημειώνεται ότι το εν λόγω project συνιστά το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων επενδύσεων που σχεδιάζουν από κοινού οι δύο όμιλοι.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τεχνολογικό κολοσσό για τη δημιουργία μιας σημαντικά μεγαλύτερης μονάδας στα πρώην λιγνιτωρυχεία στη Δυτική Μακεδονία. Η περιοχή εμφανίζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και επιτρέπει στη ΔΕΗ να σκεφτεί το επόμενο βήμα σε σημαντικά μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με την επικείμενη επένδυση στα Σπάτα. Αρχικά η περιοχή των πρώην λιγνιτικών πεδίων ανήκει στη ΔΕΗ, γεγονός που λύνει τα ζητήματα περί διαθεσιμότητας εκτάσεων.
Μία δεύτερη παράμετρος που καθιστά ιδανική τοποθεσία τη Δυτική Μακεδονία για τέτοιες επενδύσεις είναι το πολυάριθμο διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που βρέθηκε χωρίς απασχόληση λόγω της απολιγνιτοποίησης. Ένα τρίτο πλεονέκτημα της περιοχής έναντι άλλων για την ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων είναι η γειτνίαση με σημαντικό ηλιακό δυναμικό που αναπτύσσεται στην περιοχή. Ως γνωστόν, τα data center καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, πολλώ δε μάλλον μια υποδομή που προβλέπεται να ξεπερνάει κατά πολύ τα 25 MW του project στα Σπάτα.
Τα πλεονεκτήματα
Η ύπαρξη αξιόλογου ανανεώσιμου δυναμικού, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ευρύτερης υποδομής από καλώδια κ.λπ., επιτρέπει τον δραστικό περιορισμό του κόστους. Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά της επιχείρησης θα καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες σε φθηνή ενέργεια που θα απαιτεί η συγκεκριμένη επένδυση για την εγκατάσταση και τον κλιματισμό (cooling) των servers. Όσο για τη μεταφορά των δεδομένων, θα συμβάλει το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που αναπτύσσει ο όμιλος.
Το business plan
Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης και τηλεπικοινωνίων συνιστά οργανικό μέρος του επικαιροποιημένου business plan της ΔΕΗ τόσο για την εξυπηρέτηση των δικών της αναγκών και πελατών όσο και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους με όρους περισσότερο «χονδρικής» παρά «λιανικής». Χρειάζεται να αναφερθεί ότι το επικείμενο deal της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία για τη δημιουργία data center έρχεται σε συνέχεια κινήσεων από διεθνείς παίκτες, όπως οι Data4, Microsoft, Google, Digital Realty και Amazon Web που τοποθετούνται στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι η προνομιακή της θέση ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας.
Πηγή: Ναυτεμπορική