Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Η ΑΛΛΗ ΕΟΡΔΑΙΑ: Υποδομές πόλης- δήμου. 2ο μέρος – Γράφει ο Ηλίας Μάνης

Η ΑΛΛΗ ΕΟΡΔΑΙΑ: Υποδομές πόλης- δήμου. 2ο μέρος – Γράφει ο Ηλίας Μάνης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ερωτήματα, σκέψεις σε μια περιοχή σε μια πόλη που δικαιούται να επιβιώσει, να βελτιωθεί, να ευ-τυχή-σει!

Μπορούν οι πολίτες της Εορδαίας, της Πτολεμαϊδας να προτείνουν, να συνεισφέρουν έμπρακτα για το καλύτερο μέλλον τους; Δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά της περιοχής τη συμμετοχή στην πρόοδο του τόπου; Μας χρειάζεται ο τόπος μας, μας χρειάζονται οι επίσημοι εκπρόσωποί μας;

Ας αξιοποιήσουμε τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, ανοίγοντας ένα διάλογο για την άλλη πόλη, την περισσότερο φιλική και φιλόξενη προκειμένου να έχουμε αρμονία, μέλλον τόσο κοινωνικό, εργασιακό όσο και οικολογικό. Πρωτίστως για τους κατοίκους της και μετέπειτα για τους επισκέπτες της. Είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη ελκυστικών χωριών και πόλεων που θα αποτελέσουν κίνητρο για δυναμικούς πολίτες που θα δράσουν για να ξεπεράσουν τον κίνδυνο πτώσης της κοινωνικής, εργασιακής ζωντάνιας. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Το εργασιακό ζήτημα αναψηλαφείτε πάλι από τους πολίτες, το Δήμο Εορδαίας και τη Δυτ. Μακεδονία. Οι λύσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν. Είμαστε ικανοί, τα προβλήματα δεν μας τρομάζουν θα διατηρήσουμε όσο και ότι χρειαζόμαστε, θα αναπληρώσουμε όλους τους τομείς με κάθε δυνατότητα, με φαντασία, τόλμη, με συμμετοχή των πολιτών με προτάσεις, με εθελοντική προσφορά, με δωρεές.

Ας προχωρήσουμε με συνεργασία πολιτών, επιστημόνων, φορέων διότι ΟΛΟΙ είναι απαραίτητοι για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, γιά  μακροχόνιες λύσεις. Δεν θα αναφερθούμε στο ζήτημα περισσότερο, παρά να υπενθυμίσουμε υπάρχουν πολλές και κάποιες είναι διευρυμένες λύσεις. Οπως αυτή που πολίτες, φορείς, περιφέρεια, δήμοι κ. ά. μπορούν να συστήσουν και να λειτουργήσουν ενεργειακές συνεργατικές επιχειρήσεις προς όφελος του πολίτη πρώτιστα [ν.4513/2018 (ΦΕΚ 9/Α/23-1-2018), Οι «Ενεργειακές Κοινότητες» θα μπορούν με αυτονομία να παράγουν, να αποθηκεύουν, να διαθέτουν στα μέλη τους ή και να πωλούν ηλεκτρική, θερμική, ψυκτική ενέργεια, να αναπτύσσουν δίκτυο και να εκμεταλλεύονται υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, ακόμη και να προμηθεύουν τα μέλη τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα….].

Για τα χαμόγελα των παιδιών μας, για τις νέες γενιές.   ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ;   ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ!

Υποδομές πόλης

Αρχικές σκέψεις οι οποίες απαιτούν την επιβεβαίωση, την επεξεργασία και των ειδικών σε κάθε περίπτωση.

 

Α. Είναι απαραίτητη η σύσταση ομάδας με εξειδικευμένα άτομα* (προτεραιότητα σε δημότες μας). Ο Δήμος Εορδαίας μπορεί να ηγηθεί, να συντονίσει, να υλοποιήσει μετά από τον απαραίτητο άμεσο και μακροχρόνιο σχεδιασμό την βελτίωση – αναγέννηση της περιοχής μας συνολικά σε όλα τα επίπεδα. Η ομάδα απαιτείται να είναι πολυποίκιλη και με τη συμμετοχή πολιτών μη εκλεγμένων (έμπειροι στη διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, μηχανικοί, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, καλλιτέχνης, έμπειροι στον τουρισμό, στη γεωργία κ. ά). Ανάλογο προσωπικό προφανώς διαθέτουν και οι δημόσιες υπηρεσίες (δήμου, περιφέρειας, υπουργείου, ΑΕΙ, ακόμη ΤΕΕ, ΑΝΚΟ κ. ά).

Θα αποτελέσει το βασικότερο «εργαλείο» για το όραμά μας και την υλοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Εννοείτε είναι απαραίτητη και η σταθερή ενασχόληση εξειδικευμένων υπαλλήλων στο Δήμο  Εορδαίας για αξιοποίηση πόρων οικονομικών, κοινωνικών συνεργασιών από την περιοχή μας κι εκτός, επίσημων υπηρεσιών, Ε. Ε. , φορείς, ομογενείς Ελλάδας – εξωτερικού, διασυνδέσεις – συνεργασίες με τοπικούς φορείς και πολίτες κ. ά. 

 

Β. Πλύσιμο – καθαριότητα* σ’ όλους τους δρόμους, κάθε εβδομάδα. Συμβαίνει, παιδίατροι να συμβουλεύουν τους γονείς να μην περνούν με τα μικρά παιδιά τους απ’ τον κεντρικό δρόμο, γιατί έχει τέφρα, σκόνη. Οι υπόλοιποι δρόμοι;

Ενημέρωση – πρόληψη των κατοίκων για τη σωματική και ψυχική ΥΓΕΙΑ, διαρκή και ανανεωμένη.

 

Γ. Πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο* που θα δεσμεύσει μια συνέχεια δρόμων στις γειτονιές, συνδέοντας γύρω – γύρω την πόλη. Θα μπορούν μόνο πεζοί, ΑΜΕΑ και ποδηλάτες να κινούνται, ενώ με κάθετους θα ενώνονται με το κέντρο (βασικές απλές παρεμβάσεις μπορούνε να γίνουν αρχικά, με καλαίσθητες ταμπέλες, διαγράμμιση και πακτωμένα εμπόδια κυκλοφορίας οχημάτων στο νέο Πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο) .

Βέβαια αργότερα συνεχίζουμε με περισσότερους Πεζόδρομους – ποδηλατόδρομους, όπως και τη σχετική ενημέρωση *,  εκπαίδευση των κατοίκων – επιβολή ασφαλούς κυκλοφορίας σε όλο το δήμο.

 

Δ. Αστικό μέσα στην πόλη*, μετά από πολύ καλή προετοιμασία (διαφήμιση, ταμπέλες δρομολογίων σε κάθε στάση). Κοινά δρομολόγια από τα αστικά των γύρω χωριών που θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα & την πόλη ενώ θα κάνουν τις διαδρομές από – προς τα χωριά, θα περνάνε από τα απόμακρα σημεία της (όπως ήδη κάνουν), έως το κέντρο με προσιτό εισιτήριο. Αρα χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, θα εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα την πόλη (αποστάσεις, βροχές, χιόνια), ενώ οι οδηγοί θα ενισχυθούν με επιπλέον εισητήρια, μικρού κόστους! Θα Αποσυμφορηθεί το κέντρο και θα επιστρέψουν πάλι όλων των ηλικιών οι πολίτες!

 

Ε. Πεζοδρόμια – παγκάκια – τουαλέτες*.  Νέα πεζοδρόμια για να περπατάνε άνετα δύο πεζοί ή  παιδικό – αναπηρικό καροτσάκι, έστω σε μία πλευρά του κάθε δρόμου μέχρι το τέλος του ( π. χ. Παυλίδη – Αδαμοπούλου, Διοικητηρίου, Αν. Νικολαϊδη, Μαρτίου κ. ά.), για να σταματήσουν οι σοβαροί τραυματισμοί και από πτώσεις, οι καταδίκες προς το Δήμο Εορδαίας. Πρόβλεψη στάθμευσης ΑΜΕΑ –  επαγγελματικών αυτοκινήτων (ίσως ως τις 9.30 π. μ.), αυτοκινήτων για ολιγόλεπτη στάση.

Να τοποθετηθούν Παγκάκια σε αποστάσεις κοντινές, ώστε να ξεκουράζονται οι πολίτες, επιπλέον είναι χώροι συνάντησης όλων των ηλικιών για να συνεχιστούν οι σχέσεις μας και η καλή επικοινωνία, με τόσο απλό τρόπο. Υπάρχουν διαθέσιμοι Πτολεμαϊδιώτες καλλιτέχνες για μοντέρνο σχεδιασμό – κατασκευή, πιθανά και με χορηγούς πολίτες (με ταμπελάκι, όνομα δωρητή σε κάθε ένα).

Τουαλέτες δημοτικές σε διάσπαρτα σημεία, με αυτοκαθαρισμό αυτόματο (δάπεδο με κλίση, νερό ανά τακτά διαστήματα, τηλεεπίβλεψη). Υπάρχουν πολλές εφαρμογές απλές ή μη και στο εξωτερικό.

 

Ζ.  Πρόβλεψη και μελέτη για δημιουργία δημόσιων πάρκων* σε κάθε πρόσφορο δημοτικό χώρο μέσα στις γειτονιές.  Πρόβλεψη για μικρές υπαίθριες δραστηριότητες (γυμναστική, σκάκι, θέατρο, σινεμά, μουσική κ. ά.).

Αξιοποίηση σαν απλά παρκάκια των πολλών κενών οικοπέδων που χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα, μετά από επίσημη διαδικασία – εγγύηση από τον Δήμο Εορδαίας για επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιώτες ιδιοκτήτες, όταν ζητήσουν από τον Δήμο Εορδαίας, να τους το επιστρέψει. Πιθανά ενοποίηση αξιοποίηση ακάλυπτων – κοινόχρηστων χώρων οικοδομών.

Επανεκτίμηση για ανάδειξη των εγκαταστάσεων και του δάσους στο Κουρί (Μποδοσάκειο νοσοκ.).

Υπόγεια γκαράζ όπου απαιτηθούν, κίνητρα για ιδιωτικά σε οικοδομές, στέγαστρο στη λαϊκή αγορά.

 

Η. Αποπεράτωση της κτηριακής υποδομής του ελέφαντα του Περδίκα, για επισκεψιμότητα με μικρό εισιτήριο. Ανοιγμα – λειτουργία – προβολή του αρχαίου Μακεδονικού τάφου Σπηλιάς. Επίσης άμεσα κατασκευή σκεπής και προστασία από πλημύρες στο παλαιοντολογικό μουσείο.  Προβολή όλων τους στο εξωτερικό.

 

Αμεση ενεργειακή βελτίωση δημοτικών, δημόσιων κτηρίων (π.χ. πρόγραμμα Certus), ΑΠΕ κλπ. Παρόμοια για όσες κατοικίες της  Πτολεμαϊδας* απαιτείται, να προτρέψουμε για τους κατάλληλους τρόπους ενεργειακής βελτίωσης και χρηματοδοτήσεις. Με τα κίνητρα που ήδη υπάρχουν, με επιπλέον συνεργασία των: Δήμου Εορδαίας, ΔΕΤΗΠ, ΤΕΕ Ν. Κοζάνης, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, ΑΕΙ Δ. Μ., ΔΕΗ ανανεώσιμες   κ. ά. θα φέρουνε την επιθυμητή για όλους μείωση σπατάλης ενέργειας, χρημάτων για «πάντα», θα είναι πρόσθετος λόγος παραμονής μας στην περιοχή. Με βήματα όπως 1. ενημέρωση των πολιτών, 2. σύσταση συμβουλευτικών τεχνικών – οικονομικών ομάδων 3. ειδικές χαμηλές τιμές σε όλα τα στάδια Προμήθειας – υλοποίησης λόγω των μαζικών  παρεμβάσεων στις κατοικίες.

 

Θ. Διακόσμηση της πόλης*, των χωριών από το δήμο, κίνητρα για συμμετοχή πολιτών, φορέων κ. ά.

Βαφή των προσόψεων των κεντρικών οικοδομών μετά από αρχιτεκτονική μελέτη.

Η τέχνη να απλωθεί μέσα στην πόλη, σε δημόσιους – ιδιωτικούς χώρους με κτηριακή, πολεοδομική αξιοποίηση (π. χ. εικαστικά, Τοιχογραφία – Graffiti- mural, πράσινο). Ανοιξη καλλιτεχνική, πολιτιστική, τουριστική μέσα από κάθε πόρο.

Ι. Οι πολίτες  της Πτολεμαϊδας, χρειάζονται την ανέγερση ή ανακατασκευή σύγχρονου κτηρίου στην Πτολεμαϊδα*, ικανού να αρχίσει να μεταμορφώνει ανθρώπους και τοπίο σε Αξιοζήλευτο παράδειγμα Δημιουργίας, πολύπλευρης Ανάπτυξης πνευματικά – κοινωνικά – περιβαλλοντικά, με τις υπάρχουσες δραστηριότητες, με επιπλέον που μπορούμε και με φαντασία θα πραγματοποιήσουμε.  Σε αίθουσα για 500 θεατές με σκηνή για μεγάλους θιάσους, συναυλίες κ. ά. όπου θα αποφέρει και έσοδα.    Πρόβλεψη για υπαίθριο πολιτιστικό χώρο – θέατρο με κερκίδες για δραστηριότητες.

Κ. Ονοματοδοσία ορισμένων οδών της πόλης* !  Για δεκαετίες κάποιες περιοχές της πόλης δεν έχουν ονόματα, αριθμούς στις οδούς. Στην περιοχή εκκλησίας Νεομαρτύρων (Β’, Γ’, Δ’ τομέας !!), στην περιοχή του πνευματικού, στα μνήματα του Αί Γιάννη,  οικοτροφείο.

Επανατοποθέτηση όπου «ξεχάσανε», των πράσινων ταμπελών (ξεχωριστών γωνιακών σε σιδερένιους στύλους) με τα ονόματα οδών, συντήρηση των υπολοίπων, συμπλήρωση όπου απαιτείται.

 

 

Μπορούμε πάντα να πράξουμε το βέλτιστο, όπως αρμόζει στις δυνατότητες που έχουμε. Μελετούμε, συναποφασίζουμε, συμμετέχουμε και αρχίζουμε να πραγματοποιούμε, ο ένας πλάϊ στον άλλον.                                                                                                                    Μπορούμε;

 

 

Σύνταξη

   Ηλίας Μάνης       ηλ/γος μηχ.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team