Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα του TRUE STORY RADIO με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Δημήτρη Καρακασίδη, Πρόεδρο της ΔΕΤΗΠ.
Ο κ. Καρακασίδης αναφέρθηκε στον πιο ήπιο χειμώνα των τελευτών ετών, κάτι που φαίνεται από την κατανάλωση που υπήρχε στην τηλεθέρμανση, κάτι που ευνόησε ..την τσέπη των καταναλωτών αλλά και όχι τα ταμεία της επιχείρησης.
Ο ίδιος μίλησε επίσης και για την απόφαση της ΔΕΤΗΠ που αφορά στη λειτουργία της θέρμανσης σε αυτονομία των διαμερισμάτων και στο αίτημα καταναλωτών για αγορά πίνακα, ώστε να υπάρξει αυτονομία. Αυτό που αλλάζει σήμερα είναι πως απαιτείται πλέον το 50+1% των ενοίκων να συναινούν και όχι το 100% των ενοίκων όπως παλιότερα. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και σίγουρα λύνει προβλήματα σε μεγάλο αριθμό οικοδομών. Το κόστος αγοράς είναι στα 4.100 ευρώ για να μπει ένας πίνακας.
Ο κ. Καρακασίδης εκτίμησε πως με αυτή την απόφαση θα απεμπλακούν οι ένοικοι που ήταν μέχρι τώρα δέσμιοι ενός χρέους που δεν ήταν δικό τους και δεν μπορούσαν να έχουν θέρμανση, ενώ οι ίδιοι πλήρωσαν το μερίδιο που τους αναλογούσε.
Η ΔΕΤΗΠ χρησιμοποιεί πλέον για τρίτη χρονιά το σύστημα των ηλεκτρολέβητων, με τον Καρακασίδη όταν ρωτήθηκε αν είναι οικονομική λύση, να απαντάει πως «ξέραμε ότι δεν θα ήταν όπως με το λιγνίτη ή με άλλη μορφή θέρμανσης. Στο μνημόνιο κατανόησης που είχε υπογράφει το 2020 μιλούσε για 12 εκ. ευρώ. Το θέμα είναι πως είχαμε άλλα ποσά κατά νου, γιατί το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί τότε. Τα ποσά σήμερα είναι πολλαπλάσια», λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει πως η ΔΕΤΗΠ έχει 6,5 εκ. κύκλο εργασιών, που σημαίνει πως δεν θα μπορεί να δώσει τα 80 εκ. ευρώ που έχει χρέος (γιατί εκεί πήγε το ποσό σήμερα). Ερωτηθείς αν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει η επιχείρηση, ο κ. Καρακασίδης απάντησε πως έχει μπει σε διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ, με την σύμβαση να μην έχει υπογραφεί για τις επίμαχες 3 περιόδους, καθώς «δεν μπορεί να δεσμευθεί η επιχείρηση με τα εν λόγω χρέη να την ακολουθούν μέχρι χρεοκοπίας».
Από την άλλη, η ΔΕΤΗΠ ήρθε σε διαπραγμάτευση με την επιχείρηση, πετυχαίνονται να πάρει το 2021, 15 εκ. ευρώ ως ενίσχυση για τη λειτουργία των ηλεκτρολεβήτων και μετά τις πιέσεις που έγιναν στην κυβέρνηση πάρθηκε απόφαση το καλοκαίρι του 2022 (Ν. 4951 άρθρο 124) που λέει ότι για το κόστος λειτουργίας Τ/Θ Εορδαίας μέχρι να συνδεθούν με την 5η μονάδα θα διέπονται από το κράτος. Αυτό δεν γίνεται στην πράξη, ωστόσο, προσέθεσε.
Ερωτηθείς γιατί η επιχείρηση οδηγήθηκε σε απόφαση αύξησης του τιμολογίου θερμικής ενέργειας σε επίπεδο 57% (μετά από 13 έτη σταθερής τιμής), ο κ. Καρασίδης ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι δεν αφορά τους ηλεκτρολέβητες. Η αύξηση αυτή αφορά καθαρά τα λειτουργικά έξοδα λόγω αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 200%, το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια και η ίδια συμμετοχή της ΔΕΤΗΠ λόγω ηλεκτρολέβητων ετησίως στα 3 εκ. ευρώ ετησίως. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η αύξηση έπρεπε να γίνει τις προηγούμενες θερμικές περιόδους, ενώ ακόμα και σήμερα, η απόφαση δεν υλοποιείται, καθώς δεν έχει εγκριθεί (όπως οφείλει) από τα όργανα του Δήμου Εορδαίας.
Προσέθεσε πως ο αρχικός σχεδιασμός του δήμου ήταν να αλλάξει το δίκτυο της τηλεθέρμανσης λόγω παλαιότητας και αυτό το σχέδιο έπρεπε να αναθεωρηθεί, λόγω απολιγνιτοποίησης, οπότε δεν προχώρησε. Κληθείς να σχολιάσει αν οι ηλεκτρολέβητες θα αποτελέσουν τυχόν μόνιμη λύση λόγω των ενεργειακών εξελίξεων, απάντησε πως κανείς δεν ξέρει πως θα είναι το ενεργειακό τοπίο σε βάθος χρόνου.
Κάλεσε, επίσης, τους καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή και στη ΔΕΤΗΠ, προτάσσοντας το έργο των εργαζομένων της επιχείρησης. Για τη διασύνδεση των οκτώ τοπικών διαμερισμάτων με το δίκτυο, απάντησε πως ζητήθηκε το κόστος μελέτης από την ΑΝΚΟ και επίκειται συνάντηση με την περιφέρεια για να καλύψει τη δαπάνη. «Η βάση είναι να μπει το νερό στο αυλάκι», είπε επίσης.