Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ) αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Γίνεται ένα μεγάλο και σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, δίχως να χάνει τον αριστερό και ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα προωθητικό συνέδριο, όπου θα γίνουν εποικοδομητικές και γόνιμες συζητήσεις για όλα τα θέματα. Θα συζητήσουμε ανοιχτά για όλα τα θέματα και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βγούμε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί.
Για τις συνεργασίες στις επικείμενες εκλογές:
O ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ άλλαξε το εκλογικό σύστημα και έφερε την απλή αναλογική. Πιστεύουμε στις συνεργασίες και τις συμμαχίες των κομμάτων με προγραμματικές συμφωνίες σε προοδευτική κατεύθυνση. Έχει έρθει ο καιρός πια να αποκτήσει ο ελληνικός λαός και το ελληνικό πολιτικό σύστημα την κουλτούρα των συμμαχιών, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Βεβαίως η διακυβέρνηση της χώρας μέσα από προγραμματικές συνεργασίες είναι εκτός της λογικής της ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει αλαζονικά, προεξοφλώντας εκ των προτέρων τα αποτελέσματα των εκλογών, ότι θα οδηγήσει τη χώρα απευθείας σε δεύτερες εκλογές. Απαράδεκτες δηλώσεις. Τουλάχιστον είναι εμφανές ότι έχει πάρει το μήνυμα από τον λαό ότι δεν βγαίνει το αφήγημα περί αυτοδυναμίας. Η πραγματική δύναμη των κομμάτων θα μετρηθεί στην κάλπη. Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία αργή αλλά σταθερή μείωσης της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ γεγονός που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει.
Δεν τίθεται κανένα θέμα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές σε σύγκρουση. Είναι ο νεοφιλελευθερισμός και μία προοδευτική αριστερή άποψη. Είναι αδύνατο, κάποιο από τα δύο κόμματα πρέπει να αλλάξει πορεία. Εμείς δεν πρόκειται. Αυτοί έχουν τους «φίλους» που πρέπει να εξυπηρετούν, οπότε δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.
Για την κατάσταση της χώρας:
Είναι πλέον σαφές ότι αφενός η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τις κρίσεις με τον χειρότερο τρόπο και αφετέρου ότι τόσο η υγειονομική όσο και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν έναν ισχυρό δημόσιο τομέα. Επιβεβαιώνουν δηλαδή πλήρως τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ως προς το ρόλο του κράτους και ακυρώνουν τις νεοφιλελεύθερες θέσεις της ΝΔ για το ρόλο της αγοράς και ότι όλα ρυθμίζονται από το αόρατο χέρι της αγοράς.
Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων στην πανδημία, είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακρίβεια, την ακριβότερη ενέργεια, τον υψηλότερο πληθωρισμό και τους χαμηλότερους μισθούς. Υπάρχει λόγος για αυτές τις θλιβερές πρωτιές της χώρας. Ευθύνονται οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ. Η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει και έχει καταλάβει τι φταίει. Αυτό που συμβαίνει τώρα με την ακρίβεια είναι εξοργιστικό και το να βλέπεις μια κυβέρνηση χωρίς ενσυναίσθηση δεν μπορεί να γίνεται πλέον αποδεκτό.
Για την ενεργειακή κρίση:
Η ενεργειακή κρίση έχει ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει να κάνει με την αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη χειραγώγηση των τιμών και τη δημιουργία καρτέλ. Έχουμε πάνω από ένα χρόνο που προειδοποιούμε για τα δομικά προβλήματα του χρηματιστήριου Ενέργειας και την έλλειψη εποπτείας και εδώ και δυόμιση χρόνια για την βίαιη και εμπροσθοβαρή απολοιγνιτοποίηση δίχως σχέδιο και προετοιμασία.
Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, πρόσφατα στην ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου επανέλαβε τα μέτρα που προβλέπονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών, η επιλογή των μέτρων που προτείνονται στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε. Τα μέτρα αυτά τα έχει προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όπως- μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, μείωση του ΦΠΑ, αύξηση του κατώτατου μισθού, επιστροφή υπερκερδών, πλαφόν στις τιμές, φορολογία στα υπερκέρδη. Μέτρα δηλαδή που έχουν πάρει πάρα πολλές χώρες και η κυβέρνησή μας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.
Το να επιδοτείς πλημμελώς και ελλιπέστατα την ακρίβεια για την οποία ευθύνεσαι, δεν είναι επαρκές μέτρο. Υπάρχουν υπερκέρδη από τέσσερις παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ. Υπάρχει μάλιστα και έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 για αυτά τα υπερκέρδη και γι’ αυτό προβλέφθηκε ο εποπτικός μηχανισμός της ΡΑΕ, για να ελέγχει δηλαδή αν υπάρχει αισχροκέρδεια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ψηφίστηκε η τροπολογία αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Υπάρχουν στοιχεία, και σε 8 μήνες μιλάμε για 1,5 δις αισχροκέρδεια. Όσο δεν παίρνουν μέτρα να περιοριστεί η χειραγώγηση των τιμών και τα καρτέλ, δεν θα τελειώνει αυτό. Η Επίτροπος κ. Σίμσον το είπε ξεκάθαρα στη Βουλή: υπάρχουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη και πρέπει να ελεγχθούν και μάλιστα να επιστραφούν στους πολίτες. Πότε θα πιστοποιηθούν; Πότε επιτέλους θα εφαρμόσει ο Πρωθυπουργός τα μέτρα που τάχα εξήγγειλε για 90% επιστροφή των υπερκερδών; Τι περιμένει; Όλη η κοινωνία και όλη η Ευρώπη κατάλαβε, αλλά ο Πρωθυπουργός ακόμα. Απλώς, δεν μπορεί να τα βάλει με τα συμφέροντα, που εξυπηρετεί και για αυτό μόλις προχθές αναρωτήθηκε μήπως υπάρχουν υπερκέρδη λες και δεν ξέρει. Όλοι ξέρουμε εντός και εκτός Ελλάδας εκτός από τον Πρωθυπουργό.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής αν είχε εφαρμοστεί τον Αύγουστο του 2020, όπου είχαμε κατάρρευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων λόγω πανδημίας, θα είχαμε μείωση στους λογαριασμούς. Όμως εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021, όπου μετέφερε όλη την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας -όλο αυτό το παιχνίδι των καρτέλ- στον καταναλωτή. Αυτός είναι ο μηχανισμός τους.
Δεν θα σχολιάσω την αυτοδιάψευση του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του στην Κοζάνη για την απολιγνιτοποίηση και την παράταση για τουλάχιστον δυο χρόνια του κλεισίματος των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων. Τελικά η βίαιη και εμπροσθοβαρής απολιγνιτοποίηση είναι ένα σχέδιο που πάει μπρος-πίσω και εν τέλει δεν θα υλοποιηθεί ποτέ από την υφιστάμενη κυβέρνηση. Μας δέσμευσαν σε περισσότερο φυσικό αέριο – με πρόσχημα την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση- ενώ οι περισσότερες χώρες αποδεσμεύονται από τα ορυκτά καύσιμα. Εμείς λέγαμε πράσινη μετάβαση και αντικατάσταση λιγνίτη με ΑΠΕ. Όχι αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο.
Κλείνοντας η κ. Πέρκα, σημείωσε ότι πάνω από όλα είναι η πολιτική: «Δεν είχε γίνει φυσική καταστροφή στη χώρα και μπήκε στα μνημόνια. Προφανώς κυβερνήθηκε με λάθος πολιτικές». Σχετικά με τη ΔΕΗ, δήλωσε: «Οι πρώτοι που βγήκαμε και είπαμε για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, ήμασταν εμείς. Λέμε ότι πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθει στο δημόσιο. Αν πάρουμε την κυβέρνηση, ναι, θα εξετάσουμε πως μπορούμε να κάνουμε επανακρατικοποίηση». Σημείωσε δε, ότι η χειραγώγηση των τιμών και τα καρτέλ ξεκίνησαν το 2020 όταν η ΔΕΗ ήταν ακόμα δημόσια, γιατί ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να απωλέσει η ΔΕΗ τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της χαρακτήρα».