Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε την Μαρία Δεληγιάννη – Παιδίατρο, μιλώντας για τη γρίπη στα παιδιά και τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς για τα παιδιά τους.
Η γρίπη εμφανίστηκε στις γιορτές και κορυφώθηκε τις τελευταίες βδομάδες και μέχρι τον άρτιο θα παραμείνει σε έξαρση. Όπως ανέφερε η γιατρός οι ειδικοί συνιστούν προσοχή αλλά όχι πανικό, λέγοντας πως μερικά παιδιά θα περάσουν τη γρίπη πιο ανώδυνα, με δέκατα και κακή διάθεση. Κάποια παιδιά την τελευταία εβδομάδα, όμως, κάνουν αρκετά υψηλό πυρετό, γεγονός που θα πρέπει οι γονείς να προσέχουν. Μπορεί να ξεκινήσει με μια αδιαθεσία και καταρροή και να συνεχιστούν το δεύτερο 24ωρο πυρετούς πάνω από 38 βαθμούς. Επίσης, κάποια παιδιά νοσούν ακόμη και πέντε ημέρες, ενώ συμβαίνει και κάποιες φορές να επανέλθει η γρίπη εκεί που λες ότι πέρασε, να προκαλεί και δεύτερο κύμα με πυρετούς στους 38 βαθμούς. Η κούραση είναι σύμπτωμα, ο πυρετός, ο βήχας, με τη γιατρό να συμβουλεύει τους γονείς να επισκέπτονται τον παιδίατρο, καθώς υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις επιπλοκών: Ωτίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία. Οπότε και θα πρέπει να δει ο γιατρός το παιδί το δεύτερο 24ωρο της γρίπης αλλά και στο δεύτερο κύμα.
Στα μικρά βρεφάκια κάτω του 1 έτους ή κάτω των 2 ετών, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, ιδίως για την αφυδάτωση ,Εκεί ο πυρετός θα πρέπει να πέσει, με τη βοήθεια και πιο παραδοσιακών μεθόδων, όπως ξέντυμα του παιδιού, να δροσίζουμε το μέτωπο, να κάνουμε κομπρέσες, με στόχο να πέσει ο πυρετός και το παιδί να φάει.
Για τα τεστ, καλό είναι να γίνονται το δεύτερο 24ωρο, απάντησε πως κανένα δεν είναι 100% αξιόπιστο. Για την γρίπη τύπου α που είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όπως και για όλα τα λοιμώδη νοσήματα, για να επιστρέψει στο σχολείο, πρέπει να είναι ευδιάθετο & απύρετο 24 ώρες.
Για το αντιγριπικό εμβόλιο που είναι εφέτος υποχρεωτικό μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ μπορούν να το κάνουν και μεγαλύτερα παιδιά αν το κρίνει ο παιδίατρος. «Ο κόσμος μπερδεύει τον γρίπη με την καταρροή. Το εμβόλιο είναι καλό εμβόλιο με καλό προφίλ ασφάλειας. Δεν έχει υψηλή αποτελεσματικότητα, που κυμαίνεται κοντά στο 50-55% , αλλά είναι καλό και ασφαλές και οι γονείς πρέπει να το εμπιστεύονται. Ακόμη και τώρα που είμαστε στο και πέντε, για μια οικογένεια με άτομα υψηλού κινδύνου στους κόλπους της να μην φοβηθεί και να το κάνει ακόμη και τώρα», κατέληξε.