Την άμεση ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των δημοσιονομικών μέτρων επισημαίνει η Goldman Sachs στην ανάλυση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολιτικές εντάσεις.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, είναι πολύ κρίσιμη η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους τροϊκανούς, ενώ τονίζει πως η χώρα κινδύνεψε να μπει σε κλίμα αστάθειας την περίοδο των ευρωεκλογών.
Το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης
Παράλληλα, τονίζει ότι το έτος που διανύουμε θα είναι το πρώτο που θα σημειωθεί ανάπτυξη, έστω και με χαμηλό θετικό πρόσημο. Αιτία είναι η αύξηση των τουριστικών αφίξεων, η μείωση των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στο εγχώριο ΑΕΠ (fiscal drag), η αύξηση της ζήτησης και η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, τα τελευταία στοιχεία για τους δείκτες εμπιστοσύνης (δείκτη οικονομικού κλίματος, PMI), όπως και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες για τις λιανικές πωλήσεις, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα βοήθησαν τη χώρα να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητας της που έχασε στα χρόνια μετά την ένταξη ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 25% από το ανώτατο σημείο της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η δυναμική και η διάρθρωση του χρέους που περιορίζει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων. Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να παράγει ένα στερεό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους θα μπορούσε να φτάσει το 7% του δυνητικού ΑΕΠ ήδη από το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Την ίδια στιγμή, οι λήξεις των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας (τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 84% του συνολικού χρέους από το 2016) είναι μακροπρόθεσμες (15-30 ετών), και τα κουπόνια έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η διάρθρωση του χρέους ευνοεί την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ευνοϊκές οι συνθήκες στις αγορές έπειτα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Ακόμη, η Goldman Sachs σημειώνει πως μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ευνοϊκές για την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου, όταν η Ελλάδα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές.
Κίνδυνος για την ελληνική οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το μεγαλύτερο ρίσκο για τη χώρα μας είναι η πολιτική αβεβαιότητα και τονίζει ταυτόχρονα ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά την τράπεζα, είναι η περίοδος των ευρωεκλογών, κατά την οποία αυξήθηκε ο κίνδυνος αποτυχίας για την κυβέρνηση εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές», τονίζεται στην ανάλυση.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος της πολιτικής «ασυνέχειας» θα μπορούσε να μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και σε φυγή καταθέσεων, κάτι που θα έβλαπτε την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημείο καμπής η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας
Στο σημείο αυτό η Goldman Sachs αναφέρεται στη σημασία της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας και των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Το αποτέλεσμα είναι το κλειδί για την εξέλιξη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει με μεγαλύτερους ρυθμούς τη δέσμευση της για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να έλθει ως αντάλλαγμα η ελάφρυνση του χρέους, καταλήγει η Goldman Sachs.
Πηγή: iefimerida.gr